Man van beton
Marc Van ­Cauwenbergh

Man van beton

Karackter

Hij komt nog elke dag op kantoor. Als hij tenminste niet op reis is. Maar ook vanuit het buitenland belt hij geregeld zoon Gert op om te vragen hoe de zaken lopen. Marc Van ­Cauwenbergh van Fingo heeft het familiebedrijf uit Malle uitgebouwd tot een toonaangevende producent van betonwelfsels. Gert Van ­Cauwenbergh heeft het dagelijks bestuur van het bedrijf ondertussen overgenomen, al volgt Marc de ontwikkelingen nog van dichtbij op.

Fingo heeft het onder leiding van Marc Van Cauwenbergh (60) al die jaren uitstekend gedaan. Als jonge werkstudent was Marc geregeld te vinden op het bedrijf van zijn vader Gerard en oom Marcel. Met de vorklift rijden, laden, machines reviseren, kuisen ... Het zat in zijn bloed. Het was dan ook bijna vanzelfsprekend dat hij de onderneming zou overnemen en zaakvoerder zou worden. Vanaf 1980 zat hij aan het roer en ging het meteen hard met het bedrijf.

“Het zijn ontzettend boeiende jaren geworden”, zegt hij. “Het leek in die tijd alsof de economische crisis over haar diepte­punt heen was en we gingen resoluut voor expansie. We investeerden in machines en breidden de vestiging in Malle doelgericht verder uit.”

Fingo is vandaag een gerespecteerde onderneming met een productiecapaciteit van ongeveer 1,2 miljoen m2 betonwelfsels, zowel gewone als voorgespannen welfsels. In Malle zijn ondertussen twee productievestigingen actief, en in ­Scherpenheuvel werd een tijd terug het bedrijf ­Frederickx overgenomen. Vandaag worden de plannen uitgetekend om in Tessenderlo een bijkomende vestiging te openen. Daar zou nog eens 800.000 m2 aan welfsels geproduceerd kunnen worden. Vanuit Tessenderlo kan Fingo regio’s zoals Luik en Brussel nog beter bedienen.

Fingo is technologisch sterk uitgebouwd. De volautomatische productie-installaties leveren maatwerk af, welfsels die precies passen in de bouwopdrachten van de klant. Met uitsparingen voor hoeken, trappen of kokers. Er wordt geleverd in alle maten en afwerkingen. Het eigen studiebureau werkt de voorstudies, berekeningsnota’s en legplannen uit. Fingo bedient zijn klanten met flexibele leveringsschema’s. Hun welfsels staan al klaar nog voor de truck eraan komt en worden in een snel tempo geladen, vaak alle welfsels voor één huis in één beweging.

Derde generatie

Marc Van Cauwenbergh is fier op zijn bedrijf. “Vooral dan omdat we het al die jaren als familiebedrijf hebben kunnen consolideren. We hebben er hard voor gewerkt en de resultaten mogen volgens mij best gezien worden.” Neen, hij heeft er in feite nooit aan gedacht om het bedrijf te verkopen. Zelfs niet al zou er een vette cheque op tafel gelegd worden. 

“Kijk, ik ben gelukkig omdat de overgang naar de derde generatie zo vlot is verlopen. Alles is ondertussen geregeld. Zoon Gert is vandaag gedelegeerd bestuurder, dochter Elke runt de personeelszaken en de algemene administratie. Die familiale overdracht is heel vlot gegaan, alles staat op papier. Samen met mijn jongste dochter Lena run ik ondertussen een nieuw opgezet immobedrijfje dat aan projectontwikkeling doet in de brede omgeving: gronden kopen en er appartementen op zetten. Op die manier blijf ik actief bezig maar ben ik wel niet langer meer betrokken bij het dagelijks management van Fingo.”

En die vette cheque? “Kan wel leuk lijken, uiteraard. Maar dan is het ook over en uit. Je hoort nergens meer bij wanneer je je bedrijf eenmaal verkocht heb. Dat is aan mij niet besteed. Ik blijf graag actief bezig. Ik wil nog onder de mensen komen. Vandaar ook dat nieuwe bedrijf waarvoor ik ook geregeld op de baan ben.”

Werken is gezond zeggen ze in de Kempen.

 Kempische mentaliteit

Marc blijft ondertussen echter ook de titel van directeur bij Fingo behouden. Hij besteedt nog altijd heel wat tijd aan zijn bedrijf en springt nagenoeg elke dag even binnen. Hij komt er de recente ontwikkelingen doornemen, voert een praatje met de mensen, met Gert en Elke. En Marc zal het nooit nalaten om bij Vincent van de facturatie snel na te vragen ‘hoeveel er die dag al geladen is’. Hij houdt ook contact met de belangrijkste klanten van het bedrijf en de oudste klanten. Een beetje public relations dus. Netwerken.

Hoe hij de huidige werkomgeving bekijkt? “Ik heb toch het gevoel dat het vroeger wel wat plezanter werken was. De mensen hielden meer van hun job, kwamen graag werken. Werden ze ziek en kregen ze van de dokter een ziekenbriefje mee voor acht dagen dan waren ze na twee dagen toch al weer op het bedrijf ... Ik mis dat vandaag wel een beetje. Dat engagement, die bereidheid om er iets van te maken. Aan de andere kant ben ik wel bijzonder trots op onze mensen. We hebben het met die typische Kempische mentaliteit dan toch maar voor elkaar gekregen. We hebben van Fingo een marktleider gemaakt. Ik mag hopen dat we die lijn in de komende jaren onverminderd zullen kunnen doortrekken.”

Overheid

Toch is ondernemen vandaag zeker niet gemakkelijker geworden? “Beslist niet. En dan heb ik het vooral over de impact van de overheid op de bedrijfswereld. Mensen die willen werken worden vandaag bijna gestraft. Als je eens nagaat welke druk de verschillende instanties leggen op ondernemingen en werknemers dan is dat zelfs belachelijk. Wat houden de werknemers bijvoorbeeld nog netto over van de loonkost die wij als ondernemers moeten financieren? Het is om er wanhopig bij te worden.

Marc_Van_CauwenberghNeem nu ook de verschillende maatregelen die uitgevaardigd werden met betrekking tot het veiligheidsbeleid in de ondernemingen. We hebben hier als kmo een eigen veiligheidsman in dienst moeten nemen om alle administratieve ontwikkelingen en wetgevingen terzake op te volgen. Weet je wat dat kost aan een onderneming als de onze? Je acht dat zelfs niet voor mogelijk. Veiligheid is uiteraard zeer belangrijk maar de kostprijs ervan wordt van de kant van de wetgever nooit becijferd.”

Werken is gezond

Zou hij opnieuw beginnen moest hij daartoe de kans krijgen? En het eventueel anders doen? “Ik zou zeker opnieuw beginnen. Ik heb het immers altijd met veel plezier gedaan. Ik heb ook genoten van het werken. ‘Werken is gezond’ zeggen ze in de Kempen. En dat is ook zo. En neen, ik zou het ook niet anders doen. Ik denk dat we in de loop der jaren de juiste beslissingen genomen hebben en onze strategie doelgericht uitgebouwd hebben.”

Financiering

Zijn het banklandschap en de financieringsmogelijkheden vandaag niet erg veranderd ten aanzien van 20 jaar geleden? “Voor ons is dat nauwelijks het geval. Wij hebben van de banken nooit een njet gekregen toen we om bijkomende kredieten vroegen. De bankiers wisten immers beter dan wie ook dat ze hier in Malle meer dan voldoende waarborgen kregen om extra kapitaal vrij te maken.

Fingo diende ook mee te gaan in de revolutie van de digitalisering? “Dat hebben we vrij vlot gedaan. We hebben de omschakeling systematisch ingezet en volledig geïmplementeerd. De automatisering is mee een van de hoekstenen van onze verdere expansie geweest. Indien dat niet gebeurd was hadden we veel extra mensen in dienst moeten nemen waarmee we onze rendabiliteit meteen ook zwaar ondergraven zouden hebben.”

Reizen

En nu? Marc Van Cauwenbergh houdt van reizen. Hij zit daarom vaak in Frankrijk, maar ook in Dubai, Zuid-Afrika.... Van daaruit telefoneert hij geregeld naar Gert. Om te vragen hoe het loopt. Om te vragen hoeveel ladingen alweer vertrokken zijn. En als hij niet op reis is, is Marc in zijn vrije tijd te vinden op de golfcourt van ’s Gravenwezel. Van daar is het maar enkele kilometer naar Fingo in Malle.

Sterke principes

Marc Van Cauwenbergh houdt er een aantal sterke principes op na. Het zijn de pijlers onder de expansie van Fingo geweest:

  • Je moet altijd en overal de beste kwaliteit garanderen.
  • Als je iets doet, moet je het goed doen.
  • Koop de beste machines. Zelfs als ze meer kosten dan andere, haal je er de meerprijs relatief snel weer uit.
  • Draag altijd zorg voor je mensen. Betaal ze goed, ze zullen mee de groei van het bedrijf waar maken.
  • Investeer voldoende in de technische opleiding van de mensen.

 

 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels