Disruptieve bouwinnovator
Dirk Thys Verhaal - Thys group

Disruptieve bouwinnovator

Verhaal - Thys group

Staat de bouwsector aan de vooravond van een disruptieve verandering die zijn gelijke niet kent? Als het van bouwondernemer Dirk Thys afhangt alvast wel. Zijn bedrijvengroep staat klaar om met het gebruik van Cross Laminated Timber (CLT) het klassieke bouwmodel volledig op zijn kop te zetten. Mits een goede voorbereiding kan de houten structuur van een volledig appartementsgebouw op enkele weken tijd rechtgezet worden. En dat met slechts een handvol mensen. We spraken met Dirk Thys in zijn 4WINGS-gebouw, het opvallende hoofdkwartier van Thys Group langs de E313 in Oevel.

De familie Thys is een gekende en gewaardeerde ondernemers­familie in de Kempen. Dirks vader Louis Thys bouwde 50 jaar geleden de kleine schrijnwerkerij van zijn vader uit tot een van de eerste succesvolle bedrijven in sleutel-op-de-deur-woningen. Met de oliecrisis van 1978 besloot hij zijn risico te spreiden en een officiële Mercedes-Benz concessie te starten in Herentals. Al snel kwamen daar ook concessies in Mol en Diest bij. Het autobedrijf was uiterst succesvol en groeide tot de toenmalige top 3 in België met een jaarlijkse verkoop van 2.000 voertuigen.

In 1992 kwam zoon Dirk Thys mee in de bedrijven. Hij richtte zich in eerste instantie op de diversificatie van het bouwbedrijf naar andere segmenten van de bouw. “Het zit van nature in mijn DNA dat ik creatief wil zijn. Ik wil vanuit iets onbestaand iets creëren”, legt Dirk Thys uit. “Dat vond ik niet terug in de autosector, waar een multinational die boven je staat alles bepaalt. Je kan zelfs je eigen meubilair niet kiezen. In 2001 hebben we de concessies verkocht aan de VDH-groep en hebben we de autosector verlaten. Op dat moment ging mijn vader ook met pensioen en ben ik me voor 100 procent gaan richten op de bouw. We zijn toen onder meer ook gestart met de ontwikkeling en verhuur van kantoren, industriële en logistieke gebouwen. Zowel in ­België en met IL-D ook in ­landen als Polen, Tsjechië, Slowakije en recent Roemenië. En we zijn de ontwikkeling van residentiële projecten gaan doen.”

We bouwen de hele structuur van 62 appartementen met 4 personen op 5 weken.

STERCK. U bent betrokken in meer dan 50 vennootschappen?

Dirk Thys: “Die structuur is heel snel en organisch gegroeid. Dat aantal lijkt misschien veel, maar in vastgoed is het niet abnormaal dat er soms enkel een gebouw of een huurcontract in een vennootschap zit. Ik ben ook niet overal alleen eigenaar en werk veel met investeerders of partners die soms een stille vennoot zijn. Bepaalde bedrijven zijn wel 100% van mij. Sinds 2016 groeperen we dat nu allemaal onder de holding Dipar V, maar we komen naar buiten als Thys Group. De gezamenlijke omzet van de bouwgerelateerde bedrijven bedraagt ongeveer 47 miljoen euro in 2017.” 

STERCK. Een aantal bedrijven vormen de kern van uw groep?

Thys: “Zeven jaar geleden zijn we begonnen met een innovatief bedrijf - BIM Build - dat gegroeid is uit de schoot van Thys Bouwprojecten. Er wordt veel gesproken over 3D-tekenen en BIM, maar wij staan daar al zeer ver in. Een tweede bedrijf is CLT-S. Dat staat voor Cross Laminated Timber Solutions, een innovatief materiaal dat heel disruptief is voor de sector.

VERHAAL_Dirk_Thys_group

Daarnaast realiseren we een verticale integratie met ARTE Interieur, dat een twaalftal jaar geleden al is opgezet. We produceren zelf de interieurs van onze gebouwen, zoals het 4WINGS-gebouw hier of kopen met een zéér gunstige prijs-kwaliteitsverhouding afwerkingsmaterialen in het buitenland aan. Thys Bouwprojecten treedt dan weer op als general contractor en coördineert alle mogelijke aspecten van de constructie van een gebouw. We hebben onder meer eigen bekistingsploegen, metsers en een eigen schrijnwerkerij. Ook IL-D.be en Taxandria Algemene aannemingen zijn mooie bedrijven waarin we participeren.”

Innovatieve denktank

CLT-S participeert in een denktank van het Finse Stora Enso om innovatieve oplossingen uit te werken waarbij zeer vervuilende ertsen en materialen zoals beton, staal en pvc vervangen worden door (hout)vezeltechologie. Van lichtdoorlatend hout, slim karton en flessen op basis van houtvezel tot zelfs zonnepanelen. 

Bouwteam

STERCK. Jullie willen nu vooral inzetten op een integratie van BIM en CLT?

Thys: “We hebben de laatste twaalf jaar sterk ingezet op innovatie en een unieke voorsprong opgebouwd dankzij onze knowhow en participaties in BIM en CLT. Daarmee kunnen we het verschil maken met onze concullega’s. We willen weg van het label van traditioneel bouwbedrijf en binnen twee à drie jaar 80% van onze omzet realiseren uit de innovatieve projecten. Daarbij vertrekken we vanuit de formule van bouwteam waarin alle mogelijke functies betrokken zijn, zoals architecten, stabiliteitsingenieurs (traditioneel & hout), akoestische ingenieurs, technieken, … Een gebouw wordt eerst volledig uitgewerkt in BIM. In zo’n Building Information Model tekenen en berekenen we het gebouw tot in het allerkleinste detail in 3D. We bouwen het dus een eerste keer virtueel voor we het in werkelijkheid realiseren. Zo kunnen we op voorhand alle mogelijke fouten eruit halen. Heel de structuur van dragende buitenwanden en binnenwanden, vloerplaten, traphallen, trappen, liftkernen, dakplaten, ... gaan we vervolgens vervangen door onze structuur in Cross Laminated Timber. Alle snelbouw, silicaatsteen, welfsels, gegoten beton en staal verdwijnen dus uit het gebouw en worden vervangen door hout.”

STERCK. Wat moeten we ons voorstellen bij CLT?

Thys: “Dat is kruiselings gelamineerd hout. Een plank die je een jaar buiten legt, gaat kromtrekken maar de houtvezels zelf worden geen millimeter korter of langer. Doordat je het hout kruiselings in twee richtingen gaat lamineren in meerdere lagen krijg je een dimensioneel stabiel paneel. De verschillende lagen worden verlijmd zodat de wand ook meteen volledig luchtdicht is. De panelen kunnen grote overspanningen en dimensies hebben zodat je zeer grote wand- of vloeroppervlakten in één keer kan bouwen.” 

VERHAAL_Dirk_Thys_group

100% CNC-correct

STERCK. Hoe wordt de stap naar productie gezet?

Thys: “De informatie uit ons BIM-model ­gebruiken we om rechtstreeks de productiemachines van de CLT-panelen aan te sturen. We tekenen het van de eerste keer juist en zorgen dat het op de millimeter juist en CNC-correct op de werf staat. Dat is ongezien in de bouw. In een klassiek bouwmodel kan zelfs de wereldkampioen betongieten of metsen een plan niet op de millimeter juist uitvoeren. Je hebt op een klassieke werf een opeenvolging van stielmannen waarbij de ene de foutenmarge van de vorige gaat meten en trachten op te lossen. Ook als je een 100% correct BIM-model hebt. Maar onze panelen zijn dus wel tot op de millimeter juist. Als de gebouwstructuur volledig juist staat, moet je enkel de buitenschil en de binnenafwerking nog realiseren. Maar die kan je al op voorhand voorbereiden, want alle plannen worden ook 100% juist uitgevoerd. Je kan bijvoorbeeld de ramen en deuren en de interieur­elementen al op voorhand fabriceren nog voor de werf gestart is. We vragen aan de raamfabrikant wanneer hij kan leveren en een paar dagen daarvoor beginnen we onze structuur te monteren. Dat is onmogelijk in een klassiek model, tenzij je heel veel risico neemt. Ook de doorvoeren van verluchtingsbuizen, sanitaire leidingen, elektriciteit e.d. zijn tot op de millimeter correct uitgevoerd en voorafgaandelijk bekend. Je hoeft niet meer te meten op de werf. Op die manier kan je de uitvoeringstijd van een bouwproject reduceren tot een derde of zelfs een vierde van de normale tijd. Dat is revolutionair.”

CLT is een zeer duurzaam en circulair product. Het is een vorm CO2-negatief bouwen.

Stora Enso

STERCK. Waar produceren jullie de CLT-panelen?

Thys: “Daarvoor hebben we een exclusieve overeenkomst afgesloten met Stora Enso waarbij we voor België het alleenrecht hebben. Stora Enso is het oudste bedrijf ter wereld. Het is opgericht in 1288 en het grootste Finse bedrijf, groter dan Nokia. Ze beheersen de hele keten van wouden tot papier en alle houtafgeleide producten. Eén van die houtafgeleide producten is CLT. 

VERHAAL_Dirk_Thys_group

De panelen worden geproduceerd in hun fabriek in Oostenrijk. Onze ingenieurs kennen perfect hun machinepark en tools en programmeren van hieruit. Daarna zenden ze de productiefiles door en nemen ze de fabriek over. We reserveren dus productiecapaciteit. Stora Enso zaagt en freest de panelen op onze instructies en wij dragen de eindverantwoordelijkheid. Alle panelen worden met een optimalisatieprogramma ‘genest’. De computer berekent hoe je de meeste elementen uit één groot paneel krijgt. Zo is er een minimale hoeveelheid snij- of freesafval. De elementen worden zo'n manier op de vrachtwagen geladen, zodat het eerste paneel dat we nodig hebben ook als eerste klaarligt. De vrachtwagen rijdt rechtstreeks naar de werf en we hoeven enkel nog te monteren.”

De kracht van een boom

Wil je meer weten over de mogelijkheden van hout en CLT in de constructie van (grote) gebouwen? Check zeker volgende links:

www.clt-s.be

youtu.be/rUElPYaxgqs
what a tree can do / Stora Enso

youtu.be/T08KRyVhyeo
earthquake test CLT

youtu.be/T08KRyVhyeo
what is CLT

youtu.be/T08KRyVhyeo
the world’s tallest timber buildings 

STERCK. Is het geen nadeel dat alle panelen uit Oostenrijk moeten komen?

Thys: “Integendeel. Het is een enorme investering om een dergelijke CLT-productiefaciliteit uit te bouwen. Sommigen zijn daar in België mee bezig, maar de fabrieken staan het best op een locatie waar ook het hout gewonnen wordt. En als je enkel de ruwe panelen kan produceren en daarna nog alle verwerking van frezen, zagen en boren apart moet doen, verlies je enorm veel efficiëntie. Wij hebben de duidelijke keuze gemaakt om de fabriek van Stora Enso daarvoor te gebruiken zodat de ­elementen kant-en-klaar uit de fabriek komen en rechtstreeks naar de werf kunnen gaan. De optimalisatie is op die manier maximaal. De productiecapaciteit van Stora Enso is ontzettend groot.”

Circulair product

STERCK. CLT heeft enorme voordelen?

Thys: “CLT-gebouwen zijn sneller, goedkoper, cleaner en kwalitatiever om te bouwen dan traditionele gebouwen. Met deze technologie worden momenteel volledige appartementsgebouwen neergezet. We hebben aanvragen liggen voor gebouwen tot 23 verdiepingen. Volledig zonder beton of staal, wat trouwens zeer vervuilende grondstoffen zijn. De stabiliteit is beter dan die van een klassiek gebouw. In veel aardbevingsgevoelige gebieden wordt enkel nog dit product toegelaten omdat een gebouw in beton er te gevaarlijk is. En de brandveiligheid is beter dan die van staal. 

Je kan het met niets anders vergelijken. CLT is een zeer duurzaam en circulair product. Het is een vorm CO2-negatief bouwen. De snelgroeiende sparren waarvan het CLT gemaakt wordt, fungeren tijdens hun groei als containers van CO2. En het kost maar een klein beetje CO2 om er bouwmateriaal van te maken. Dus hoe meer je ermee bouwt, hoe beter het voor het milieu is. Dat klinkt contradictorisch, maar het is volledig juist. Doordat het een droog bouwproces is, gaat het ook heel snel. En de luchtdichtheid van het gebouw wordt al gegarandeerd door het product zelf. Bij houtskeletbouw kan je dat veel moeilijker controleren.” 

STERCK. CLT is een aantal jaar op de markt en begint aan bekendheid te winnen?

Thys: “Wereldwijd zijn intussen een aantal mooie projecten gerealiseerd en ook wij hebben de eerste gebouwen neergezet. Ik had verwacht dat dit zijn vlucht zou nemen, maar niet dat het zo snel zou gaan. We bouwen met Thys Bouwprojecten nog relatief veel op klassieke wijze, omdat veel ontwikkelaars en architecten CLT nog niet kennen. Maar dat begint snel te kantelen. We worden momenteel overstelpt met aanvragen. Ik hoop binnen enkele jaren 80% van onze gebouwen in CLT op te trekken. Dat moet mogelijk zijn. Een aantal zeer grote gebruikers, projectontwikkelaars met grote volumes en ook andere aannemers contacteren ons nu om te kijken of ze met ons kunnen samenwerken. De snelheid van bouwen is indrukwekkend. We bouwen de hele structuur van 62 appartementen met 4 personen op 5 weken. Dat is ongezien. Als je traditioneel denkt, kan je niet begrijpen hoe snel dit gaat. We zijn met deze bouwwijze ook minder afhankelijk van de steeds schaarser wordende gespecialiseerde bouwvakker.”

We willen binnen de 2 à 3 jaar 80% van onze omzet realiseren met innovatieve projecten.

Optoppen

STERCK. Jullie manier van bouwen biedt een antwoord op verschillende actuele vraagstukken?

Thys: “De lat ligt jaarlijks steeds hoger op het vlak van EPB- en andere normeringen. Vijftien of twintig jaar geleden kon je elk gebouw binnen de normen realiseren. Maar momenteel ligt de lat zo hoog dat, als je er van in het begin niet goed over nadenkt met een bouwteam, je bepaalde projecten niet meer gebouwd krijgt. Je zal altijd wel ergens een brandnorm, akoestische norm, energienorm of andere norm missen. Onze technologie helpt om op een eenvoudige manier toch aan alle normen te voldoen. Een E-peil van 30 halen is met CLT een koud kunstje. 

Daarnaast is met een veranderende wetgeving zoals de betonstop zowel lokaal als mondiaal een evolutie ingezet. Je mag niet zomaar nog vrije ruimtes gaan gebruiken. Dus evolueer je naar verstedelijking en moet je in de hoogte bouwen. Maar verouderde appartementsblokken met twintig of dertig eigenaars kan je niet zomaar afbreken om een hoger gebouw te zetten. De CLT-technologie is als één van de enige geschikt om te gaan optoppen. Je zet dan enkele extra verdiepingen op een bestaand gebouw. Onze structuur weegt maar een vierde van het gewicht van beton. We zijn één van de weinige spelers die daarop kunnen inzetten.” 

STERCK. Is bouwen in CLT duurder of goedkoper dan traditioneel bouwen?

Thys: “De kostprijs is afhankelijk van de complexiteit. Voor een gemiddeld gebouw is het niet veel duurder of goedkoper, maar wel veel sneller. Hoe complexer een project is, des te goedkoper bouwen met CLT wordt. Bepaalde overhangende structuren zijn bijvoorbeeld perfect mogelijk zonder ondersteunende kolommen die in beton of staal wel nodig zijn. De panelen zelf fungeren als balk of schijf. Architecten kunnen hiermee structuren ontwerpen die voorheen niet mogelijk waren. Op het vlak van afwerking kan je het hout zichtbaar laten of een afwerking voorzien zoals bij een klassiek gebouw met bijvoorbeeld gipskarton.”

THYS GROUP

Totale omzet bpuwgerelateerde bedrijven 2017 ca. 47 miljoen euro

  • Bouwbedrijven
    > 85 medewerkers directe tewerkstelling
  • Warehouses, logistieke bedrijven en kantoorgebouwen in een hold scenario zowel in België als (Oost-)Europa.
  • Vastgoedontwikkeling in België en Europa 
    > 500 residentiële entiteiten
  • Andere participaties

 

Circulair

STERCK. Hoe zien jullie dit verhaal evolueren?

Thys: “Eigenlijk fungeert ons bedrijf CLT-S als ­leverancier voor de structuur van een gebouw. We werken niet uitsluitend voor Thys Bouwprojecten, maar voor elke aannemer die behoefte heeft aan een CLT-structuur. We werken met verschillende grote bouwbedrijven in een bouwteamformule samen om projecten te realiseren. Daarbij produceren en monteren wij dan de structuur. Eventueel leveren we de elementen ook aan als bouwpakket. Het is niet zo verschrikkelijk moeilijk om een dergelijke structuur te monteren. Als de engineering correct gebeurt, kan je dat met een paar mensen doen. We zijn zelfs bezig met Stora Enso om apps te ontwikkelen waarbij je een scan neemt van het paneel en de app zegt waar je het moet plaatsen en in welke richting. Je kan het echt bekijken als een Lego-bouwdoos. De complexiteit zit vooral in de voorbereiding.” 

STERCK. Het duurzaamheidsaspect speelt voor jullie een cruciale rol?

Thys: “Absoluut. Duurzaamheid en recyclage zijn niet meer voldoende. Dat is een duidelijke trend in de bouwsector wereldwijd. Je moet gebouwen circulair gaan ontwerpen. Het gebouw van de toekomst is eigenlijk een voorraadkamer met materialen voor het volgende gebouw dat er mee opgetrokken zal worden. Je moet in je ontwerpfase al nadenken wat er gebeurt als het gebouw afgebroken wordt of een andere bestemming krijgt. Hoe ga je dan om met de materialen die je nu gebruikt hebt? Onze structuur laat dat perfect toe. Dat is duurzaamheid in de juiste context.

VERHAAL_Dirk_Thys_group

Bij veel recyclageprojecten vertrek je al van een product dat op zeer vervuilende wijze geproduceerd is. Wij gebruiken alleen FSC-gecertificeerd hout. Daarvan is er per definitie meer groei dan dat er gesnoeid wordt. In Europa komt elk jaar de oppervlakte van Griekenland bij aan gecertificeerd hout. We werken nu zelfs samen met OVAM om een totemtool te ontwikkelen waarbij de impact van een gebouw op het milieu berekend wordt. Niet enkel met de opbouw van het gebouw, maar ook met een analyse van de volledige levenscyclus. 

STERCK. Ligt jullie grootste uitdaging nu in het opschalen van het aantal projecten?

Thys: “Dankzij de enorme productiecapaciteit van Stora Enso hebben we op dat vlak geen probleem. Onze grootste uitdaging momenteel is de capaciteit aan engineering. Maar we werken daarvoor al samen met een aantal buitenlandse partijen die heel vertrouwd zijn met CLT-design en dat werpt zijn vruchten af.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels