Karla Fleurent
Karla Fleurent Stercke vrouwen

Karla Fleurent

Stercke vrouwen

Karla Fleurent (51) trok indertijd van
Kortrijk naar Antwerpen voor haar studies TEW
en voelde zich meteen thuis in de Sinjorenstad. Ze bouwde er een uitgebreid netwerk uit. Na een carrière als zelfstandig internationaal agent in de textielsector maakte ze 14 jaar geleden de overstap naar de rekruteringswereld. Haar motivatie? De combinatie van werken met mensen en commercieel denken.

Karla Fleurent is nu managing consultant van het Antwerpse kantoor van de Profile Group. Het bedrijf heeft kantoren in Antwerpen, Brussel, Luik en Nijvel is de Belgische specialist in rekrutering en selectie sinds 1989. “Mijn takenpakket is ­stelselmatig gegroeid en rekrutering maakt er nog steeds deel van uit. Wij focussen op bediendenprofielen op alle niveaus. Dit zijn voornamelijk ­profielen in sales, marketing, hr, ­administratie en ­finance. Het komt erop aan om de juiste kandidaat te ­vinden. De markt wordt er niet gemakkelijker op gezien de demografische ontwikkelingen met de uitstroom van de babyboomers en de beperkte instroom van de jongere ­generatie. Migratie wordt nu vaak als een ­probleem aanzien, maar schept ook veel kansen, zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Dat wordt nog ­weleens over het hoofd gezien.”

Trots?

“Het is hard werken. Wij zijn ondernemers die onze ­business zelf moeten uitbouwen. Wij gaan steeds op zoek naar partnerships en het is fijn om te zien dat klanten met ons meegroeien. Naast loopbaanbegeleiding en assessments ontwikkelden we een eigen platform: Talentfinder. Met deze ‘software as a service’ kunnen bedrijven hun rekrutering zelf organiseren. Ondertussen is Talentfinder goed voor de helft van onze omzet. Het is een genoegen om deel uit te maken van een ambitieuze organisatie en er mijn steentje aan bij te dragen.”

Visie?

“Als bedrijven zoeken naar een kandidaat, dan trachten wij een profiel open te trekken. De meeste bedrijven hopen op een schaap met vijf poten, maar wij zoeken vooral naar intrinsieke competenties. Ook zonder de juiste diploma’s kan iemand perfect functioneren in een organisatie. Met ­grondige interviews kan je heel wat verborgen competenties naar bovenhalen. Daarmee kunnen we bedrijven er vaak van overtuigen dat een kandidaat die ze enkel op basis van het CV niet zouden weerhouden, toch een perfecte match blijkt te zijn”

Maken vrouwen het verschil?

“Ik weet niet of het nu om een vrouwelijke of mannelijke aanpak gaat, maar medewerkers zijn gebaat bij een fluïde organisatie. Traditionele, hiërarchische systemen ­werken niet meer. Ik ben ­verantwoordelijk voor negen medewerkers. Ik tracht hier een thuisgevoel te ­creëren en dat wordt gewaardeerd. Het is een omgeving waar mensen graag komen werken. Alles draait voor mij om ­motivatie, enthousiasme, dynamiek en goesting. Wij werken vooral met jonge medewerkers en het doet mij deugd om hen te zien openbloeien. Met de juiste spirit groeien ze uit tot sterke teamplayers.”

Je bent nooit te oud om te leren

Work-life balance?

“Ik ben getrouwd met een man die ook een drukke job heeft. Mijn twee kinderen ­zitten ondertussen op de ­universiteit en daardoor is mijn work-life balance veel evenwichtiger geworden. Ik voel me ontspannen, onder meer door het beoefenen van yoga. Ik lees heel graag, maar heb er vaak te weinig tijd voor. Mijn man en ik zijn lekkerbekken en ­verslingerd aan eten en koken. Wij gaan vaak op ontdekkingstocht naar beloftevolle jonge chefs. We gunnen onszelf ook regelmatig een vakantie, vooral Italië ligt ons nauw aan het hart.”

Tips voor starters?

“Starters raad ik aan om zich goed te informeren welke jobs er allemaal voorhanden zijn. Jonge mensen hebben soms de neiging om lukraak de eerste de beste job aan te nemen. Eigenlijk zou er een loopbaanbegeleiding voor ­starters ­moeten bestaan, gewoon om jezelf te leren kennen en om keuzes te leren maken. Ik geloof wel dat het voor ­jongeren beter kan zijn om te starten in een kleine ­organisatie waar ze meer kansen krijgen met een breder takenpakket dan in een groot bedrijf. Nog een goede raad: blijf je ontwikkelen, je bent nooit te oud om te leren.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels