Wereldleider in innovatieve doseervormen
Bart Pelgrims REGIO - Lonza Capsugel

Wereldleider in innovatieve doseervormen

REGIO - Lonza Capsugel

De producten van Lonza-Capsugel, met productiesite in Bornem, hebt u vast ooit al geslikt. Als onderdeel van de Lonza groep produceert de Bornem-site lege harde gelatine capsules die door bedrijven uit de farma- en gezondheidssector worden gevuld met geneesmiddelen of voedingssupplementen. In Bornem rollen jaarlijks meer dan 55 miljard capsules van de band. Lonza-Capsugel is niet alleen leider in innovatieve doseervormen; de site in Bornem is eveneens het technologische R&D-centrum voor de Lonza capsule business wereldwijd.

De voorbij jaren is Capsugel enkele keren van eigenaar veranderd. Tot 2011 was Capsugel een divisie van de Amerikaanse farmareus Pfizer. Vervolgens kwam het in handen van de investerings­maatschappij Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR). In 2017 werd Capsugel verkocht aan Lonza. Dat was de grootste overname ooit van het Zwitsers bedrijf.

“Lonza is een wereldwijde onderneming die zowel producten als diensten levert aan de farmaceutische en ­biotech markten en de sector van 'specialty ingredients'”, legt Bart Pelgrims, site head uit. “Met expertise op het gebied van biotechnologie en chemische knowhow creëert Lonza oplossingen voor een gezondere ­leefomgeving en het voorkomen van ­ziekten door middel van preventieve gezondheidszorg.”

STERCK. Wat is de plaats van Capsugel binnen de Lonza groep?

Bart Pelgrims: “Momenteel telt Lonza ongeveer 15.500 medewerkers wereldwijd, waaronder meer dan 3.000 vanuit de vroegere Capsugel organisatie. In de periode dat wij deel uitmaakten van Pfizer waren wij een bescheiden divisie, in de Lonza groep spelen we een vooraanstaande rol.”

LONZA Bornem in cijfers
  • 24/7 productie
  • 500 medewerkers
  • 55 miljard capsules op jaarbasis
  • 60 exportlanden in Europa, Midden-Oosten en Afrika

STERCK. Wat zijn de voordelen om deel uit te maken van de Lonza groep?

Pelgrims: “De bedoeling is om samen verder te groeien. Op het vlak van innovatie vullen we elkaar sterk aan. Lonza gelooft in Capsugel. Door geplande investeringen in automatisatie zullen we de kwaliteit en efficiëntie nog verder verhogen. Zo willen wij dit jaar een productiecapaciteit bereiken van 58 miljard capsules met hetzelfde aantal productielijnen, maar met een grotere efficiëntie.”

STERCK. Op welke manieren vullen Lonza en Capsugel elkaar nog verder aan?

Pelgrims: “Door de overname kunnen zowel Lonza als Capsugel hun bestaande productassortiment aanvullen en nieuwe oplossingen creëren in de farmaceutica en gezondheidszorg. De klantportfolio en globale spreiding vullen elkaar ook goed aan.”

STERCK. Wat verstaat Lonza onder geïntegreerde oplossingen?

Pelgrims: “Wij brengen geïntegreerde oplossingen die waarde toevoegen voor de ontwikkeling, formulering en productie van geneesmiddelen. Vanuit Lonza kunnen wij het ganse traject voor een product of een geneesmiddel integraal ondersteunen. Wij kunnen tevens de inhoud van een capsule aanleveren en de technologie aanbieden om de biologische beschikbaarheid en de formulering van een bepaald ingrediënt te optimaliseren.”

STERCK. Welke activiteiten vinden plaats bij Lonza Bornem?

Pelgrims: “Hier ­worden harde gelatine capsules gemaakt. Voor alle duidelijkheid: wij leveren vanuit Bornem de lege capsules die bij klanten worden afgevuld. We opereren in een sterk geautomatiseerde productieomgeving met onder meer inline camera inspectiesystemen en ‘self guided vehicles’ voor transport. Gelatine die voldoet aan de strengste kwaliteitseisen kopen wij globaal aan. Onze klanten zijn alle grote spelers in de farma-industrie en de markt van voedingssupplementen. Dat bepaalt ook mee de identiteit van onze site: wij zijn technologisch een van de meest geavanceerde vestigingen. Voor ons is het een continue uitdaging om op dat vlak een voorsprong te behouden. De vestiging in Colmar daarentegen, is dan weer gespecialiseerd in de productie van de alternatieve polymeren capsules.”

STERCK. Op welke manier wordt de kwaliteit van de productie gecontroleerd?

Pelgrims: “De capsules worden gecontroleerd via in-line camera inspectiesystemen. Iedere capsule wordt meerdere malen gefotografeerd om topkwaliteit te garanderen. Daarmee ­onderscheiden we ons van de ­concurrentie. Het gaat dan onder meer over ­visuele ­aspecten en controle van de zeer nauwe dimensionele ­specificaties. Hierdoor kunnen ­klanten onze capsules met zeer hoge snelheden vullen.”

Capsugel_Bart_Pelgrims

STERCK. Welke verscheidenheid aan capsules bieden jullie aan?

Pelgrims: “Het belangrijkste deel van de productie is ‘order driven’. Voor de rest hebben we een beperkt aantal standaard producten in stock. Iedere klant vraagt naar capsules met bepaalde ­afmetingen en specifieke kleuren. Ook een geprint logo behoort tot de afwerkmogelijkheden. Circa de helft van de capsules is bedrukt. We slagen er momenteel in om een levertermijn te garanderen van enkele weken voor harde gelatine capsules.”

STERCK. Bieden jullie ook extra waarde aan op het vlak van supply chain?

Pelgrims: “We leveren absoluut extra inspanningen voor de supply chain: van keuze uit bepaalde types verpakkingen tot ­stockmanagement. Uiteindelijk draait alles om betrouwbaarheid en ­kwaliteit. Wij denken steeds mee met de klant om extra waarde te creëren.”

STERCK. Is de ­concurrentie met andere ­producenten van harde gelatine capsules groot?

Pelgrims: “Wij hebben vanzelfsprekend concurrenten, zowel binnen Europa als Azië, maar op wereldvlak zijn we veruit de grootste. De markt van voedingssupplementen blijft verder groeien in alle delen van de wereld en ook voor de capsulemarkt voorzien we zeker nog een organische groei.”

STERCK. Welke R&D-activiteiten vinden plaats in Bornem?

Pelgrims: “Voor de R&D-activiteiten doen we voornamelijk een beroep op technisch hoog opgeleide medewerkers. Ze ontwikkelen onder meer alle machines die we gebruiken voor de ­productie van capsules. De technische knowhow is voor ons van een zeer grote waarde. Onze sterke technische vaardigheden resulteren in bedrijfseigen apparatuur en verwerkingstechnologieën. Ook de camera-inspectiesystemen worden door de R&D-afdeling ontwikkeld en verder geoptimaliseerd. Daarnaast ontwikkelt de afdeling ook specifieke technologieën voor het ­vullen van vloeistoffen in ­capsules. Prototypes van machines voor de Lonza groep ­worden steeds eerst in Bornem ontwikkeld en getest. Vanuit Bornem leveren wij een globale support, wat betekent dat R&D-medewerkers ook in buitenlandse sites actief zijn.”

STERCK. Naar welke medewerkersprofielen is Capsugel op zoek?

Pelgrims: “In de site in Bornem zijn circa 500 medewerkers aan de slag, zowel arbeiders als bedienden. We zijn een ­stabiel bedrijf met een heel laag personeelsverloop. Niettemin speuren we steeds naar technische profielen: van operators die volcontinu willen werken tot ingenieurs voor de R&D-, productie- en kwaliteitsafdeling. Ook voor de ondersteunende diensten, zoals supply chain en sales & marketing, zoeken we regelmatig nieuwe medewerkers. Wij hebben contacten met een aantal universiteiten en diverse scholen in de regio waarbij we eindwerken of thesissen begeleiden. Die contacten verhogen onze naamsbekendheid.”

We brengen geïntegreerde oplossingen die waarde toevoegen voor de ontwikkeling, formulering en productie van geneesmiddelen.

STERCK. In hoeverre is Lonza een sterk merk bij het aantrekken van nieuwe medewerkers?

Pelgrims: “Wij zijn er ons van bewust dat de naam Lonza niet meteen een belletje doet rinkelen bij de meeste ­mensen, ook omdat wij ons vooral richten op het b2b-segment. In de thuismarkt Zwitserland is Lonza wel een grote naam en één van de meest succes­volle bedrijven. Lonza Bornem is de ideale combinatie van een bedrijf met internationale uitstraling en lokale knowhow. Daarnaast ­bieden we onze medewerkers interessante voorwaarden.”

STERCK. Liggen er voldoende carrièremogelijkheden voor medewerkers?

Pelgrims: “Mijn eigen ­carrière is daarvan wellicht een goed voorbeeld. Ik ben bio-­ingenieur van opleiding en werk nu 13 jaar bij Capsugel. Ik startte als kwaliteitsingenieur, nadien groeide ik door naar het management in de productie­omgeving en sinds 2018 ben ik site-verantwoordelijke. Binnen alle afdelingen liggen loopbaanopportuniteiten, zowel op lokaal als internationaal niveau.”


Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels