Hoe vind en behoud ik goede medewerkers in de bouwsector?
Raf Vliegen Vliegen nv

Hoe vind en behoud ik goede medewerkers in de bouwsector?

Vraag & Antwoord - Vliegen nv

Ondanks het hoge aantal werklozen in België, blijkt het toch steeds moeilijker om jonge mensen gemotiveerd te krijgen voor een job in de bouwsector. Ondanks een aantal vooroordelen blijft een job in deze branche heel boeiend.

Vaak blijken jonge mensen niet (genoeg) gemotiveerd om iets bij te leren. Nochtans is dat juist een aspect waar wij binnen onze firma zeer sterk de nadruk op leggen. Bij een sollicitant die beweert alles al te kennen en zegt een zeer goede stielkennis te hebben, stellen we ons toch wat vragen. Een goede, vakbekwame arbeider ervaart tegenwoordig normaal absoluut geen probleem om werk te vinden. De enige reden om van job te veranderen, is dat hij niet tevreden is over zijn huidige werkplek.

Hoe motiveer je zo iemand om bij je firma aan de slag te gaan? Een hogere financiële verloning dan wat hij momenteel heeft, wordt onder collega’s terecht niet in dank afgenomen. Het wegkopen of verleiden van werknemers om van job te veranderen, is niet de juiste weg om te bewandelen.

Investering op lange termijn

Wij kiezen liever voor jonge, gemotiveerde mensen die nog kneedbaar zijn. We leiden ze intern op volgens de technieken en werkwijzen die eigen zijn aan onze firma.  Op die manier kan je ze van onder laten starten en laten doorgroeien. Een niet-geschoolde arbeider met de juiste ingesteldheid kan, mits een goede ondersteuning, uitgroeien tot een nieuw talent waarvan je op langere termijn de opleidingskost én de investering van tijd en energie, terugverdient.

Eenmaal de bekwame medewerker is opgeleid, is het zaak om deze te houden en trachten te motiveren om binnen de firma door te groeien. De nodige motivatiegesprekken en een goede sfeer binnen de firma of de groep waarin hij werkt, zijn dan van cruciaal belang. Jonge mensen voelen zich graag verbonden en gewaardeerd binnen de groep waarin ze werken. Daarom organiseren we minstens twee keer per jaar een activiteit en hanteren we regels die niet te strikt zijn, zodat het mogelijk is een vertrouwensband op te bouwen.

Ook het persoonlijk contact tussen baas en werknemer is belangrijk. Mensen moeten voelen meer dan zomaar een nummer te zijn. Ze maken deel uit van het menselijk kapitaal. Zeker in een arbeidsintensieve sector als de bouw vertegenwoordigt dat menselijk kapitaal echt de kracht van een firma. 

Een voorbeeld? Een bestelwagen die stukgaat, gereedschap dat gestolen wordt of andere materiële zaken, kan je vervangen op één tot drie weken tijd. Het kost evenwel maanden tot jaren om een vervanger te vinden voor een goed opgeleide werknemer, met een hart voor zijn job en met de juiste ingesteldheid.

Met andere woorden: zorg voor een goede interactie tussen baas en medewerker. De band hoeft ook niet te amicaal te zijn, maar een evenwichtige relatie tussen beide partijen werkt lonend en motiverend voor iedereen. 

Deze expertise werd aangeboden door  Raf Vliegen

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels