De perfecte mix van groot en klein
Ondernemersclub Opglabeek Regio - Opglabeek - Meeuwen-Gruitrode

De perfecte mix van groot en klein

Regio - Opglabeek - Meeuwen-Gruitrode

‘Boeiend van nature’ is de slogan van Opglabbeek en die is spot-on: op het eerste zicht een rustige Limburgse gemeente, maar achter de schermen ontdek je een bruisend ondernemersleven. “Met bedrijven als DHL, Scania of Velda tellen we een aantal grote jongens in onze gemeente”, opent Gery Daniëls, voorzitter van ondernemersclub Opglabbeek, “maar ook de kmo’s doen het bijzonder goed. Onze 105 leden zijn een perfecte mix van beide”. 

Door de typische lintbebouwing, groene velden en ­obligate kerktoren in het centrum, zou je het niet meteen raden, maar Opglabbeek herbergt heel wat bloeiende ondernemingen. Nog niet zo lang geleden telde het industrieterrein een ­dertigtal bedrijven, vandaag zit het met 150 zo goed als vol. Er zijn zelfs plannen om uit te breiden. Ook de ondernemersclub Opglabbeek, kortweg OCO, groeit stevig.

Schot in de roos

In de jaren ‘90 kende het Opglabbeekse industrie­terrein een ware explosie. Een belangrijke impuls voor de lokale economie én werkgelegenheid, maar steeds minder bedrijfsleiders kenden elkaar persoonlijk. En daar bood ondernemersclub Opglabbeek een antwoord op. “In 1993 schoten we uit de startblokken. Dat mag je best letterlijk nemen: op de eerste activiteit was 70% van de Opglabbeekse bedrijven aanwezig. Een schot in de roos. Het doel was én is nog steeds om elkaar te leren kennen. Onder het motto beter een goede buur dan een verre vriend proberen we ervaring uit te wisselen, te wegen op het beleid en leuke activiteiten te organiseren”, steekt ­voorzitter Gery Daniëls van Opleidings­centrum Logis van wal.

Jeugdig enthousiasme én ervaring

Het bestuur van OCO bestaat uit vijf jonge ondernemers aangevuld met drie meer ervaren gidsen. “Het is ondertussen mijn vierde jaar als voorzitter”, zegt Gery enthousiast, “en die zijn door de toffe samenwerking met de andere bestuursleden letterlijk voorbijgevlogen. We vullen elkaar erg goed aan. Elk potentieel of nieuw lid krijgt bijvoorbeeld een ­welkomsbezoek van één van ons. Die persoonlijke aanpak wordt altijd erg geapprecieerd.”

Heel wat ondernemersclubs zoeken tevergeefs naar vers bloed voor hun bestuur. In Opglabbeek vormt dat geen probleem. “We vernieuwen onze bestuursploeg regelmatig en die zoektocht gaat altijd heel vlot. Een teken dat ondernemers onze inspanningen waarderen én bereid zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken”, vindt Jacky Knoops van Jacky Knoops NV.

Vreemde eend

Qua organisatie is de ondernemersclub van Opglabbeek een vreemde eend in de bijt. “Veel Limburgse ondernemers­clubs doen beroep op een werkgeversorganisatie om het secretariaat te runnen. Niet bij ons: elk bestuurslid krijgt jaarlijks één activiteit toegewezen die hij of zij volledig organiseert. Dat zorgt voor meer betrokkenheid én een stevig engagement”, vertelt secretaris Tim Stinkens van Limoco.

Voor de activiteiten durft OCO buiten de lijntjes kleuren. Zo organiseert het jaarlijks een gezellige herfstwandeling voor ondernemers én hun familie. Naast de druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie en het ­Winter Happy Hour bestaat het jaarprogramma voorts uit de meer traditionele bedrijfsbezoeken en infosessies.

Consortium-bewaking als troef

Opglabbeek ligt op een boogscheut van de E314 en is de ideale uitvalsbasis naar Antwerpen, Brussel, Luik en zelfs het Ruhrgebied. Met het Albertkanaal is Genk slechts 12 km verwijderd en dankzij een vliegveldje in de buurt zijn er mogelijkheden ter land, ter zee en in de lucht. Een toplocatie die jammer genoeg ook nadelen met zich meebrengt. “Ons industrieterrein kampte in het verleden regelmatig met inbraakgolven. Als ondernemersclub bleven we niet bij de pakken zitten en stampten we, samen met de gemeente, een consortiumbewaking uit de grond. 55 leden sloten zich hierbij aan en betalen nu elke maand een kleine bijdrage. In ruil patrouilleert er elke avond een beveiligingsfirma. Dat verhoogde de veiligheid gevoelig. Bovendien krijgen foutparkeerders en zwerfvuil daardoor geen enkele kans”, licht ondervoorzitter ­Wouter Vanbussel van KBC toe.

Online telefoonboek

Het belangrijkste communicatiemiddel van ondernemersclub Opglabbeek is zonder twijfel de goed uitgebouwde website. “We gebruiken onze website om economisch nieuws te delen, activiteiten aan te kondigen, fotoverslagen te presenteren en zelfs nieuwsbrieven vertrekken automatisch vanaf dit ­platform. Bovendien vind je er een overzicht van alle leden met contactgegevens. We horen vaak dat ondernemers dit gebruiken om snel een mailadres of telefoonnummer op te zoeken. We fungeren dus een beetje als online telefoonboek”, aldus Gerry Daniëls.

BESTUUR OCO
  • Gery Daniëls,
    Logis Opleidingscentrum

  • Wouter Vanbussel, KBC

  • Hilde Moors, MHM Account

  • Marijke Weltjens, TSSI

  • Tim Stinkens, Limoco

  • Ethel Eerdekens, Jos Eerdekens Betonvloeren

  • John Castermans, Conditus Chocolade Creations

  • Jacky Knoops, Jacky Knoops NV

www.oco.be

Op de bucketlist

Gevraagd naar de bucketlist krijgen twee acties prioriteit de komende maanden. Ten eerste blijft OCO ambitieus inzetten op veiligheid. Zo wil het bestuur automatische nummerplaatherkenning installeren op alle invals­wegen van het industrieterrein.

Ten tweede merken de bestuursleden dat de grote bedrijven soms minder actief zijn binnen de ondernemersclub. “Nochtans is het voor hen belangrijk om lokale antennes te hebben. Uiteraard hoeft niet altijd de CEO aanwezig te zijn, maar we willen deze internationale spelers toch graag meer uit hun kot lokken”, geeft John Castermans van ­Conditus Chocolate Creations mee.

Oudsbergense ondernemersclub?

Hoe staan de Opglabbeekse ondernemers tenslotte tegenover de fusieplannen met Meeuwen-Gruitrode? Positief zo blijkt: “Voor de zomer organiseerden we een ‘vragenuurtje’ tussen de ondernemers en de burgemeesters. Daaruit bleek dat dit duidelijk een goed verhaal is. Elke ondernemer weet dat schaalgrootte belangrijke voordelen ­oplevert, de deelgemeentes blijven hun eigenheid behouden en op belastingsvlak verandert niets. Onze enige vrees, dat de nieuwe naam van de fusiegemeente ook een naamsverandering voor onze ondernemersclub betekende, is ondertussen van de baan. Met de keuze voor Oudsbergen blijven we gewoon als OCO door het leven gaan”, besluit Ethel Eerdekens van Eerdekens Betonvloeren al lachend.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels