Focus op vastgoed
Patric Derdaele Derdaele+

Focus op vastgoed

Regiobedrijf Derdaele+

Patric Derdaele leeft om te werken. Hobby’s? Die heeft de Noord-Limburgse industriebouwer niet. Simpelweg omdat hij er geen tijd voor heeft. Behalve de racerij misschien. “Ik zie overal opportuniteiten in. En dan zet ik er mijn schouders onder. Werkverslaafd? Wellicht wel. Want zelfs op vakantie ben ik aan het werk. Wat moet ik anders doen?” Gelukkig is er wél tijd voor een uitvoerig gesprek over de bouwsector, Noord-Limburg en mensenkennis.

Patric Derdaele verkocht in 2006 Metalprojects om Derdaele+ Industriële Gebouwen op te richten. Dat bedrijf ­realiseert intussen meer dan zestien miljoen euro omzet. Daarnaast zit Patric Derdaele in nog ­dertien andere vennootschappen. Vastgoed en bouw ­vormen de rode draad. Onlangs gaf hij de dagelijkse leiding van Derdaele+ uit handen aan drie jonge managers: Thomas Monnens, Lennart Selen en Mark Bongaerts. “Met hun aanstelling kiezen we er resoluut voor om talentvolle medewerkers intern te laten doorgroeien. Hun ervaring, kennis en complementariteit staan garant voor de verdere uitbouw van Derdaele+. De groei van de activiteiten van Groep Derdaele werd simpelweg te omvangrijk om onder leiding van één persoon met evenveel succes voort te zetten. Ik blijf nog nauw betrokken en ben bijna dagelijks ­aanwezig, maar Thomas Monnens is nu CEO en Lennart Selen en Mark Bongaerts zijn de hoofdproject­leiders. Ik wil meer focussen op projectontwikkeling binnen de groep Derimmoco”, legt de ondernemer uit. “De afgelopen jaren zijn de activiteiten in de vastgoedsector sterk toegenomen binnen de groep. De verdere uitbouw daarvan eist zoveel aandacht op, dat het niet langer te combineren valt met de functie van CEO van Derdaele+. Ik zal me nu toeleggen op de aan- en verkoop van gebouwen. Binnenkort trekken we voor Derimmoco een volledig nieuw hoofdkantoor op. Goed voor 4.500 m2.”

Patric_Derdaele

Heimat Noord-Limburg

De flamboyante ondernemer is honkvast. Niet alleen zakelijk maar ook privé. “Noord-Limburg is mijn plek. Overpelt en Lommel, daar ben ik graag. Ik weet er elk stuk grond ­liggen. We bouwen er ook heel veel. Ten eerste omdat er nog voldoende beschikbare gronden zijn - zeker 250 tot 300 hectare. Ten tweede omdat we hier in Lommel geïsoleerd, gegijzeld en gehypothekeerd zitten op het vlak van ­mobiliteit. Het lijkt wel alsof we op een eiland zitten. Verschillende mensen hebben me gevraagd om in de politiek te gaan, maar dat is mijn ding niet. Toch wil ik mijn ei kwijt over de Noord-Zuidverbinding. Ik snap niet waarom dat niet opgelost raakt. De slechte mobiliteit kost mij - en heel veel andere ondernemers - jaarlijks honderd­duizenden euro’s. Politici zitten hun hoofd te breken over ondertunnelingen en omleidingswegen terwijl we al heel tevreden zouden zijn met dubbele rijvakken. In Nederland heb je zulke mobiliteitsproblemen niet. Daar pakken ze een probleem aan.”

Zoveel troeven

“Die mobiliteit is echt een heikel punt. Zeker als je weet hoeveel troeven deze regio heeft. Er zijn aantrekkelijke, goed gestructureerde industrieparken, er is nog veel ruimte beschikbaar en we hebben in Noord-Limburg ontzettend veel harde werkers. Het is hier goed om te wonen en te werken. Het is dus hoog tijd om wat aan die mobiliteit te doen.”

Als je wilt groeien, moet je knokken. Met acht of tien uurtjes werken per dag kom je er niet.

Hoogconjunctuur in de bouwsector

Als industriebouwer kent Derdaele de bouwsector door en door. Toch stelt hij zich vragen over de alsmaar stijgende bouwvraag. “De lage ­intresten zorgen er natuurlijk voor dat we massaal blijven bouwen. Ik vraag me alleen af hoe lang dat kan blijven duren. Met Derdaele+ zouden we de omzet gemakkelijk kunnen verdubbelen. De aanvragen blijven binnenstromen. Maar de moeilijkheid zit in het ­vinden van geschikt personeel. Ik groei jaarlijks liever 10% met eigen mensen in plaats van te verdubbelen met onderaannemers. Want wat doe je eens de hausse voorbij is?”

Belgium Racing

Een goed voorbeeld van opportuniteiten zien? Belgium Racing. “Vroeger was racen een hobby. Maar ook dat is uitgegroeid tot een businessverhaal. Samen met mijn zoon Dylan ga ik op zoek naar competitief materiaal, piloten en sponsordeals. We hebben een eigen autosportteam en nemen bijvoorbeeld deel aan de 24 uur van Zolder, de Ford Fiesta Cup, Belcar Series en Porsche GT3 Cup Benelux”, legt Patric Derdaele uit. “De autosport is meer en meer een marketingtool geworden. We vergroten zo de naambekendheid van onze bedrijven. Tijdens de 24 uur van Zolder verwelkomden we maar liefst 850 vip-gasten.”

Sleutel voor succes

Net voor dit interview zat Patric Derdaele nog op een graafmachine. “Ja, ik werk nog elke dag mee. Dat is - denk ik - de sleutel van het succes. Je moét keihard werken als je iets wilt bereiken. En kort bij je personeel staan. Een goede band met je collega’s geeft soms wel wat kopzorgen, maar het biedt ontzettend veel meerwaarde. Je kunt mensen in beweging zetten en je passie ­doorgeven. Anderen ­inspireren. Ik ken iedereen met naam. En ik ­probeer ook iedereen te doen inzien dat je alleen maar resultaten haalt door zelf hard te werken. Derdaele+ is in 2006 ontstaan uit frustratie. Omdat ik vond dat ik het zelf beter kon dan de concurrentie”, legt Patric Derdaele uit. “Als je wilt groeien, moet je knokken. Met acht of tien uurtjes werken per dag kom je er niet. Ik ben misschien een slecht voorbeeld, want ik heb echt een werkverslaving. Maar alles is dan ook in expansie. Die kansen kan ik simpelweg niet laten liggen. Ik heb verschillende huizen in het buitenland, maar daar geraak ik niet. Ik werk te graag. En ik zeg nog te vaak dat ik het wel zelf zal doen. Werken is mijn hobby. Ik tel ook altijd. De hele dag door. Bovendien moet je weten dat ik zonder iets gestart ben. Fier? Ja, eigenlijk toch wel een beetje.”

Van Den Boer Concept

Van Den Boer Concept is een van de vennootschappen waar Patric Derdaele actief in is. “Samen met Dony Van Den Boer richt ik me daar op de ontwikkeling en verkoop van appartementen, verkavelingen, woon- en winkelcomplexen, industrieel vastgoed, retail en kantoorgebouwen. KMO-site Rietkolk en Hotel Corbie zijn twee recente projecten. Daarnaast ontwikkelden we tien kleine bedrijfspanden op KMO-site Soerveld in Lanklaar en zeven energiezuinige bedrijfsunits in het Nolimpark in Overpelt. We hebben bij Van Den Boer Concept een eigen architect-vennoot (Karl Scheveneels) en een eigen verkoper-vennoot (Filip Remans) en gaan voor relaties op lange termijn. De industriële bouwwerken? Die worden steevast uitgevoerd door Derdaele+.”

Ambitie? Meer verlof

Als we naar zijn ambitie vragen, puft Patric Derdaele. “Dat is een moeilijke. Ik heb alles wat ik wil. Misschien is het mijn ambitie om in de toekomst minder te werken en meer op vakantie te gaan. Maar dat gaat me toch niet lukken. Misschien volgend jaar. Er staan nu simpelweg te veel projecten in het orderboekje. Noem het gerust een ziekte, die werkverslaving. Ik kan ook niet ‘gewoon’ op vakantie in een stadje rondlopen. Dan bekijk ik de vastgoedprijzen. Of zoek ik uit hoe dingen daar gemaakt zijn, en dan begin ik al na te denken hoe het beter zou kunnen. Ik kan ook alles zelf hé. Ik kan met een bulldozer, graafmachine en vrachtwagen rijden, ik kan frezen, draaien, plooien, knippen, snijbranden, vloeren leggen, … Het enige wat ik nog echt moet leren is relaxen. Pas op, het mag allemaal niet zo negatief klinken. Ik doe het ook allemaal even graag. Ik kan er echt van genieten om ’s avonds laat op een graafmachine te kruipen en letterlijk een berg werk te verzetten. En ’s ochtends zie ik er ook nooit tegenop om te ­starten. Een wekker? Nee, die heb ik niet. Als ik wakker word, sta ik op. De ene keer om zes uur, de andere keer om negen uur.”

Het enige wat ik nog echt moet leren, is relaxen.

Mensenkennis

Wat Patric Derdaele naast zijn passie voor werken nog typeert? Zijn mensenkennis. “Ik vind dat een belangrijke eigenschap. Ik neem niet vaak een blad voor de mond. Noem het streng, maar rechtvaardig. Soms kan ik cru overkomen, maar wie me echt kent weet dat ik ook een klein hartje heb. Ik geef graag. Ik gun ­mensen veel. En ik heb ook een behoorlijk goed buikgevoel. Pas op, ik vergis me nog af en toe nog. Maar daar leer ik dan ook weer van.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels