Het einde van de biljartbal
Marcella Moors

Het einde van de biljartbal

Mannen verliezen met hun haar ook vaak hun zelfvertrouwen

Bruce Willis, Michael Jordan en Sean Connery bewijzen dat mannen hun charme niet samen met hun haren verliezen. De mode heeft het gladgeschoren hoofd opgewaardeerd als trendy kapsel. En uit onderzoek blijkt dat kale mannen als mannelijker én gezaghebbender gepercipieerd worden dan mannen mét haar. Maar voor de miljoenen droevige mannen, die dagelijks voor de spiegel het onomkeerbare proces van de zich terugtrekkende haarlijn volgen, is het een schrale troost. “De meeste kalende mannen worstelen met hun haarverlies”, vertelt Marcella Moors van BORA BORA, gespecialiseerd in haarwerk. “En toch blijkt de stap naar een duurzame oplossing bijzonder groot.”

STERCK. Als een vrouw haar haar verliest, weet iedereen meteen dat ze ziek is. Maar kale mannen zijn hip en stoer. Is kaalheid voor mannen een minder groot probleem?

Marcella Moors: “Mensen gaan er onterecht vanuit dat haarverlies minder erg is voor mannen. Elke vrouw zal haar kalende man vertellen dat hij met zijn haren niet zijn aantrekkelijkheid of jeugdigheid verliest. Dat het allemaal niets uitmaakt. Maar ook mannen ontlenen een stuk van hun identiteit aan hun haar. Kalende mannen voelen zich vaak een pak ouder dan ze zijn, zitten minder goed in hun vel en hebben snel het gevoel dat ze bekeken worden. Op het internet zoeken ze in stilte naar wondermiddeltjes, maar door hun omgeving voelen ze zich meestal niet serieus genomen.”

STERCK. Je haar verliezen is een emotioneel proces?

Moors: “Ik denk dat niemand precies kan begrijpen hoe zwaar dat probleem op iemand kan wegen. Een paar jaar geleden stapte een 91-jarige man het kapsalon binnen voor een haarstuk. Zijn hele familie was ertegen. Ze vonden het ronduit belachelijk dat een man van zijn leeftijd zijn geld nog wou investeren in een volle haardos. En toch was hij vastbesloten. Zijn hele leven hadden mensen hem ‘Jan Klak’ genoemd, maar nu wou hij zijn pet voorgoed aan de haak hangen. Toen hij een uur later zijn nieuwe kapsel mocht aanschouwen, huilde hij van geluk. ‘Dit is de mooiste dag van mijn leven’, zei hij. Dat heeft mij toen diep geraakt.”

STERCK. En toch blijken niet zo veel mannen de weg naar een oplossing te vinden?

Moors: “Anoniem online wat rondsurfen, is één ding. Effectief ergens binnenstappen en het probleem écht aanpakken, blijkt toch een stuk lastiger. Geloof me, iedereen – mannen én vrouwen – stapt hier die eerste keer met loden schoenen binnen.”

“Bij vrouwen is haarverlies vaak het gevolg van chemotherapie. Bovenop het verdriet en de zorgen van hun ziekte verliezen ze op immens korte tijd ook nog eens hun haar en daarmee ook vaak hun trots. Ze willen op korte termijn een oplossing vinden waardoor hun ziekte minder zichtbaar is en ze weer zo goed mogelijk kunnen deelnemen aan het normale, sociale leven. Bij mannen is kaalheid meestal een probleem waar ze al jaren mee kampen. Voor ze hier binnenstappen, is daar al een hele lijdensweg aan voorafgegaan. Op een dag vinden ze dan toch de moed om een afspraak te maken. Meestal komen ze alleen. En ze willen ook het liefst niet gezien worden. Voor hen is het een opluchting dat ze in alle discretie - via een aparte parking en ingang - naar de kappersruimte kunnen komen. Zelfs anno 2014 kleeft er toch nog een serieus taboe aan haarstukjes. Doodjammer natuurlijk, want wanneer ze weer buitenstappen met hun nieuwe coupe, zie je dat er een enorme last van hun schouders valt. En elke keer opnieuw hoor je weer: ‘Dit had ik jaren geleden al moeten doen. Het zou me zoveel ellende hebben bespaard’. Door de vele complimenten over hun uiterlijk krijgt hun zelfvertrouwen ook een flinke boost.” 

STERCK. Er bestaan veel vooroordelen over haarwerken. Ze zien er fake uit, voelen onnatuurlijk aan en zijn lastig om te dragen.

Moors: “De haarwerken van vandaag zijn niet meer van echt haar te onderscheiden. Onlangs vertelde een jonge vrouw mij heel trots dat haar ouders haar gezegd hadden hoe blij ze voor haar waren dat ze haar haar niet verloren was door de chemo. In werkelijkheid droeg ze al maanden een pruik. Dat zelfs haar eigen ouders dit niet opgemerkt hadden, deed haar ontzettend veel plezier.”

“Ook de technieken om het haarstukje op het hoofd te bevestigen, zijn enorm geëvolueerd. Voor mannen bestaat er zelfs een systeem Contactskin®– een flinterdunne folie die zich aan de huid vastzuigt – waarmee ze kunnen sporten, douchen en hun haar kunnen wassen. Zelfs om naar bed te gaan zetten ze dat haarwerk niet meer af. Met dat model hoeven ze hun eigen vrouw niet eens meer te vertellen dat ze kalend zijn.” (lacht).

Een volle haardos op 2 uur


Voor iedereen die kaal is, bestaat er een oplossing. En een haarstukje op maat laten maken, is helemaal niet ingewikkeld. “Mannen komen twee keer een uurtje langs in het kapsalon”, legt Marcella Moors uit. “De eerste keer meten we het hoofd nauwgezet op. De tweede keer wordt het haarwerk geplaatst, gewassen en gestyled.”

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels