Hou uw energiekosten in de gaten!
Gert Janssen Mathieu Gijbels NV

Hou uw energiekosten in de gaten!

Praktijck - Mathieu Gijbels

Met de winter voor de deur houden veel bedrijfsleiders angstvallig hun energiekosten in de gaten. Maar of het nu over verwarmen of afkoelen gaat, er zijn altijd een aantal acties die u kan ondernemen om de energiekosten tot een minimum te beperken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Tips om af te koelen

In veel kantoren wordt zelfs in de winter nog gekoeld. Een flinke hoeveelheid mensen in een kleine ruimte, veel elektrische apparatuur die warmte afgeeft, sterke verlichting, … het kan er voor zorgen dat je ook in de winter voor koele lucht moet zorgen.

  • Gebruik energiezuinige apparaten. Van computers, printers tot LED-verlichting die niet te veel warmte produceert. Anders kan u genoodzaakt worden om te koelen. 
  • Beperk de zogenaamde zonnewinsten als het vlug warm wordt in uw gebouw. Strategisch geplaatste zonneweringen kunnen daar soelaas brengen. Op bepaalde plaatsen kan u kiezen voor een vaste luifel, op andere dan weer voor zonnewering die werkt op zon- en weerdetectie.
Tips om te verwarmen 
  • Als u verwarming nodig hebt moet u de zon uiteraard maximaal binnen laten. Plaats de burelen zo dat u geen last heeft van lichtinval of reflecties op de schermen krijgt.
  • Laat uw verwarmingsketel nakijken. Als deze te oud is vervangt u hem best door een hoogrendementsketel die de stookkosten reduceert. Eventueel kan u ook een warmtepomp overwegen.
  • Heeft u nog een recente ketel? Zorg dat zowel de ketel als de stookplaats goed onderhouden zijn. Dit bevordert het rendement. Laat jaarlijks een onderhoud doen. 
  • Zorg voor een keteltemperatiuur die hoog genoeg is maar ook niet te hoog. 60 tot 70 graden is in een normale winter voldoende. Bij een strenge winter mag u tot 80 à 85 graden gaan.
  • Isoleer grondig de warmwaterleidingen die door onverwarmde ruimtes gaan. Zo voorkomt u onnodig energieverlies. 
  • Zorg dat de verwarming uitgezet kan worden in ruimtes die niet veel gebruikt worden of waar medewerkers sommige dagen thuiswerken. Voorzie overal thermostaten en stel een lagere temperatuur in ’s avonds en in het weekend. 
  • Zorg dat het al warm is als de medewerkers toekomen. Zo vermijdt u een energiepiek. ’s Avonds kan de thermostaat vaak tijdig uit. Zeker gebouwen met een goede thermische capaciteit houden de warmte soms nog verschillende uren vast. 
  • Sluit tocht zoveel mogelijk uit. Kit kleine spleetjes af en stel ramen en deuren bij zodat er geen tocht onderdoor komt. Plaats eventueel tochtstrips. Zorg dat deuren tussen verwarmde en onverwarmde ruimtes gemakkelijk sluiten.

In de winter verwarmt u vrijwel dagelijks. Door hier met vele kleine acties aandacht voor te hebben, kan u over een langere periode een flink bedrag uitsparen.

Deze expertise werd aangeboden door / Mathieu Gijbels nv 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels