Zet het op een loopje
Runners Service Lab

Zet het op een loopje

6 tips

Of je je nu aan je eerste vijf kilometer of je eerste marathon wilt wagen, een goede loopuitrusting is een must.  De loopspecialiste van Runners Service Lab schotelt zes deskundige tips voor. Kwestie van comfortabel aan je training of wedstrijd te starten.

1. Voetscan

”Elke voet is anders: plat, hol, met een knik… daarom is het net zo belangrijk om de juiste loopschoen te kiezen. In de drie vestigingen van Runners Service Lab hebben we een hoogtechnologisch toestel om een voetscan te maken. Door hier blootvoets over te lopen, kunnen we aflezen welke steuncategorie je precies nodig hebt. Afhankelijk van de breedte van je voet, je lichaamsgewicht, de intensiteit van je looptrainingen en de ondergrond waarop je meestal loopt, geeft een medewerker je enkele schoenen die je vervolgens kunt testen. Op die manier zoeken we de ideale schoen en kunnen we overbelasting of zelfs blessures voorkomen. Degelijke schoenen zijn niet enkel voor getrainde marathonlopers maar ook voor beginners een must.”

2. Degelijke sportbeha

”Voor dames is - na de juiste loopschoen - ook een goede sportbeha een prioriteit. Een degelijke sportbeha is vochtregulerend, sneldrogend en kan de beweging van de borsten maar liefst tot 75% verminderen. Dames die graag met een hartslagmeter lopen, kunnen zelfs kiezen voor een beha met ingebouwde elektroden. Op deze beha’s kun je de hartslagmeter simpelweg rechtstreeks vastklikken zodat de borstband overbodig is.”

3. Naadloze sokken

”Een goede loopsok is hydrofoob, naadloos en beschermt je tegen verhitting en blaren. Beginners kiezen maar beter voor een dikkere, gewatteerde sok van Bridgedale want die biedt de beste bescherming. Atleten opteren eerder voor een dunnere sok van Falke. Heb je snel last van kloven, schimmels of zweetvoeten? Dan is een sok uit natuurlijk merinowol van Smartwool een aanrader. Een goed paar loopkousen kost ongeveer 14 tot 22 euro.”

4. Schuren voorkomen

”Als ik een wedstrijd loop, smeer ik Body Screen van NAQI aan de binnenkant van mijn benen en armen om wrijvingspijn te voorkomen. Mannen die lange afstanden lopen, gebruiken vaak zelfs Nip Guards om bloedende tepels te voorkomen. De combinatie van wind, zweet en wrijving kan immers erg pijnlijke gevolgen hebben.”

5. Vocht? Voor, tijdens en na!

”We kunnen niet voldoende benadrukken hoe belangrijk het is om voldoende te drinken voor, tijdens en na het lopen. Water is prima. Wil je het verrijken met wat mineralen en koolhydraten, dan kun je kiezen voor een sportdrank. Bij langdurige inspanningen is het zelfs aangewezen om achteraf je vochtbalans te herstellen met een recuperatiedrank of chocomelk. Wil je extra energie bij een (halve) marathon? Kies dan niet voor energierepen maar voor vloeibare voeding in de vorm van gel. Dat verteert veel gemakkelijker.”

6. Inspanningstest

”Klanten kiezen vaak voor dure hartslagmeters om allerlei statistieken te kunnen aflezen. Ik vind het veel belangrijker om een inspanningstest te laten uitvoeren bij een sportarts of gespecialiseerd centrum zoals Energy Lab. Op die manier kun je eventuele hartafwijkingen opsporen en perfect laten bepalen wat je ideale onder- en bovengrens is. Er zijn immers nog altijd te veel lopers die hartproblemen krijgen tijdens wedstrijden. In Frankrijk is niet voor niets een doktersattest noodzakelijk om deel te nemen aan een wedstrijd. Veel artsen vinden het hoog tijd om dat in meerdere landen te verplichten.”

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels