Zoë De Cock
Zoë De Cock Stercke Vrouw

Zoë De Cock

Stercke Vrouw

Enkele maanden geleden sleepte ze de prijs van student-ondernemer van het jaar binnen, maar de dromen van Zoë De Cock (23) gaan verder. Met haar recycled modelabel ‘Renée’ hoopt de jonge Gentse om de komende jaren nog meer te groeien.

Twee jaar geleden, tijdens de eerste lockdown, sorteerde mijn grootvader net zoals heel veel mensen zijn kleding. Hij was fel vermagerd en ging een hoop hemden, waarvan een grote stapel nieuwe, weggooien. Ik heb ze allemaal onderschept, met als doel er nieuwe kleding van te maken. Met de hulp van mijn mama, die door de coronacrisis ook weinig werk had, begonnen we van de hemden nieuwe jurken te maken. Ik postte er enkele op Instagram omdat ik er ontzettend trots op was, maar al heel snel kreeg ik aanvragen om er nog te maken. Ze verkopen was niet mijn initiële bedoeling, maar ik kreeg wel de smaak te pakken.”

Doel

“In het begin combineerde ik ‘Renée’ met mijn studies Mode Technologie en een postgraduaat Ondernemen, maar nu werk ik drie dagen in de week als verkoopster in een kledingwinkel in Gent. Op andere dagen ben ik te vinden in mijn atelier waar ik voor ‘Renée’ werk. Natuurlijk wil ik er heel graag mijn voltijdse job van maken, maar ik blijf daar realistisch in. Het is geen evidentie om door te breken in de modewereld, maar ik ga het alleszins proberen. Het komende jaar heb ik al tot doel gesteld dat ik ga uitzoeken hoe ik ervan kan leven. Zo ben ik aan het kijken met een winkel hoe ik eventueel hun stock kan gebruiken, maar het is een zoektocht om een financieel model te vinden dat voor iedereen haalbaar is. Het is ook moeilijk om met ‘Renée’ een doelgroep te bepalen, want iedereen draagt mijn stukken op zijn eigen manier. Zo gebruik ik ook geen maten, omdat zoiets quasi onmogelijk is omdat ik altijd vertrek uit een bestaand kledingstuk.”

Het is moeilijk om de juiste persoon te vinden die 100% matcht met mijn ideeën.

Voorbeeld

“Al jarenlang ben ik een grote fan van de Belgische modeontwerper Martin Margiela. Ik vind het fantastisch hoe hij van een banaal object iets nieuws kan maken. Dat is ook wat ik wil doen. Veel mensen zien gedragen of onverkochte kledingstukken als afval, maar ik wil tonen dat het het waard is om ze niet weg te gooien, omdat je er nog iets van kan maken. Al is het niet eenvoudig om dag in dag uit inspiratie te vinden. Nog niet zolang geleden zag ik het gewoon niet meer. Ik wist niet welke combinaties ik nog kon maken. Gelukkig heeft een vriend die ook Mode Technologie heeft gestudeerd me geholpen door me wat nieuwe inzichten te geven. Ik was terug snel op dreef (lacht).”

Weg zoeken

“Het moeilijkste voor mij op dit moment is mijn kleding aan de juiste man of vrouw te brengen. Ik heb het gevoel dat mijn platform wat verzadigd is. De volgers die ik heb, kennen mijn collectie en hebben ook vaak al iets gekocht. Het is de bedoeling om nieuwe mensen te bereiken en dat zal volgens mij wel lukken als ik in de toekomst kan samenwerken met andere partijen. Ik weet dat influencers daarin een grote rol kunnen spelen. Ik sta er zeker voor open, maar ik vind het niet eenvoudig om echt de juiste persoon te vinden die 100% matcht met mijn ideeën.”

Toekomst

“Mocht ik carte blanche hebben om mijn toekomst te bepalen, dan wil ik met ‘Renée’ naar het buitenland. Zodat ik met de overstock van kledingwinkels aan de slag kan gaan en al mijn ideeën kan uitwerken. Ik besef dat ik dan een groot deel uit handen zou moeten geven, maar dat vind ik oké. Vorig jaar heb ik al eens samengezeten met een naaiatelier, maar het is moeilijk om er een structuur in te vinden. Het is een zoektocht, maar ik blijf erin geloven.” 

Tips voor starters

“Als jonge starter is het belangrijk dat je je laat begeleiden door de juiste mensen die kennis van zaken hebben. Binnen en buiten de school had ik verschillende coaches die me met allerlei zaken hebben geholpen. Ik weet wat ik wil maken, maar ik ben geen business persoon. Je moet als onderneemster ook sterk in je schoenen staan en resoluut voor je idee gaan. Dan komt het sowieso allemaal goed (lacht).”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels