Katrien Van Eeckhoutte
Katrien Van Eeckhoutte Stercke vrouwen

Katrien Van Eeckhoutte

Stercke vrouwen

Een professionele overstap van de financiële naar de culturele wereld? Het heeft veel weg van een … cultuurshock. Voor Katrien Van Eeckhoutte is niets minder waar. De in Roeselare geboren positivo kon, na een mooie carrière in Brussel te hebben opgebouwd, niet aan de lokroep van Brugge weerstaan. Na een functie als zakelijk directeur bij de vzw die Brugge in 2002 prominent op de kaart zette als culturele hoofdstad van Europa, bouwde ze het impressionante Concertgebouw uit tot de ontmoetingsplaats en creatieve broeihaard die het vandaag is. “Het is fantastisch om dagelijks cultureel te ondernemen in een dynamisch kunstenhuis als het Concertgebouw.”

Katrien Van Eeckhoutte groeide op in een warm nest waar muziek en cultuur de eerste viool speelden. “Mijn vader was verzekeringsmakelaar, maar is ook een begenadigd klarinettist en saxofonist. Mijn mama is een classica, terwijl mijn broer dolgraag drum speelt. Onze reizen waren altijd cultureel getint. Toch koos ik in eerste instantie voor een job in de financiële sector, toen die nog gouden tijden beleefde. Met mijn man en jonge kinderen woonde ik toen op een appartementje in Brussel. We zochten een huis en vonden dat uiteindelijk in Brugge. Toen de vacature voor zakelijk directeur van Brugge 2002 open stond, heb ik niet geaarzeld. In januari 2003 kon ik in principe na drie jaar verlof zonder wedde terug naar mijn vorige baas, maar ik heb dat laten schieten voor de opportuniteit om het Concertgebouw te leiden, een project waar ik via Brugge 2002 al nauw bij betrokken was. Ik heb het mij nooit een seconde beklaagd.”

Trots?

“Op zeventien jaar tijd is het Concertgebouw uitgegroeid tot een veelzijdig kunsthuis, een ontmoetingsplek én een ontdekkingsplaats voor zowel muziek, hedendaagse dans, fotografie, literatuur, architectuur als andere kunstvormen. Jaarlijks is dit voor circa drieduizend artiesten een creatie- en een presentatieplaats. We moesten een internationale screening doorlopen voor de erkenning door de Vlaamse overheid als een van de zeven Vlaamse Kunstinstellingen. Het stemt me tevreden dat we die voorbeeldrol kunnen bekleden en het publiek actief bij onze werking kunnen betrekken. Zo zijn we, met een breed aanbod aan kunsteducatie, een leerplek voor scholen en staan we internationaal op de kaart als een geprezen congresruimte. Jaarlijks vinden hier honderden concerten, bedrijfsevents en seminaries plaats, waardoor we ook een economische hefboom zijn die het verblijfstoerisme én het verbruik in de horeca stimuleert.”

Visie?

“We zijn een vzw die zowel van Vlaanderen als van stad Brugge subsidies krijgt, maar het is altijd de ambitie geweest om met eigen middelen extra mogelijkheden te creëren en break-even te draaien. Daarom vind ik het belangrijk om zoveel mogelijk eigen inkomsten te genereren: uit de ticketverkoop van ons cultureel programma, maar ook via partnerships met bedrijven en media, de organisatie van events en congressen, enzovoort. Dat geeft niet alleen slagkracht voor onze artistieke werking, het laat ook toe een meer gediversifieerd publiek over de vloer te krijgen. Vijf dagen op zeven kan je ons intrigerende gebouw ontdekken dankzij het interactieve bezoekersparcours ‘Concertgebouw Circuit’ of via rondleidingen. Het kadert in onze ambitie om een laagdrempelig open huis te zijn voor kunst en cultuur, voor de meerwaardezoeker, en tegelijk een zakelijke ontmoetingsplaats voor klanten en prospecten.”

Ik hecht vooral belang aan een heel mensgerichte organisatie.

Maken vrouwen het verschil?

“Zeker, maar ik geloof vooral in een gezonde mix van mannen en vrouwen, professionele maturiteit en jong geweld, mensen met een brede kennis en achtergrond. Dat leidt soms tot discussies over bepaalde thema’s, maar daar kom je als organisatie net sterker uit. Het stemt wel tot nadenken dat ik de enige vrouw ben die een erkende Vlaamse Kunstinstelling leidt. Ik werk hier vooral aan een heel mensgerichte organisatie, met verhoogde aandacht voor het welzijn van de medewerkers. Zo sensibiliseren we onze mensen via het Vitamine C-project om een gezonde geest in een gezond lichaam na te streven, onder meer via yogalessen en workshops rond gezonde voeding.”

Tips voor starters?

“Volg je passie en je droom en ga ervoor, laat je ratio én je emoties spreken, vertrouw op je intuïtie, denk out-of-the-box en, vooral: wees optimistisch. Focus op positieve energie als tegengif in deze keiharde wereld.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels