Subsidies als hefboom voor ambitieuze groei
Winnie Vincken
& Ruth DeVreese
Konnekto

Subsidies als hefboom voor ambitieuze groei

Praktijck - Konnekto

Vanuit verschillende overheidsinstanties zijn er tal van subsidies. Elke subsidieverstrekker legt andere prioriteiten, maar heeft ook andere criteria en financieringsschema's. Subsidiekantoor Konnekto ontrafelt de wirwar aan informatie en detecteert subsidiekansen voor ambitieuze ondernemingen.

Dankzij de jarenlange ervaring weet Konnekto wat een subsidieaanvraag kansrijk maakt. Als ondernemer is het trouwens interessant om subsidiecalls door te nemen. Op die manier leer je de prioriteiten kennen en kan je in de (internationale) markt tot een voorloper uitgroeien. Bovendien geeft dit inspiratie om innovaties en groeiplannen uit te tekenen. Een subsidieproject indienen is zoveel meer dan louter financiële steun: het zorgt ervoor dat ideeën concrete vorm krijgen en leidt tot heldere plannen voor de toekomst. Daarbij kunnen subsidieprojecten een startpunt betekenen van waardevolle partnerships. 

Hoe subsidiekansen spotten?

Dit is afhankelijk van het type onderneming en de sector. Een goed startpunt voor Vlaamse ondernemers is de subsidiedatabank van VLAIO en voor Europese subsidies de EU Funding & Tenders Portal.

De uitwerking van een subsidiedossier

De eerste stap is het nagaan van de ontvankelijkheidscriteria. Zo kan de grootte van de onderneming bepalend zijn voor zowel het mogen indienen van een subsidiedossier als voor de steunbedragen. Nog al te vaak dienen ondernemingen een subsidiedossier in dat niet ontvankelijk is, waardoor de subsidieverstrekker het niet kan evalueren. Dat is zonde van de geïnvesteerde tijd en middelen. Zo'n teleurstelling kan je vermijden door de voorwaarden grondig te bekijken.

Bij het voldoen aan de voorwaarden om deel te nemen, is het belangrijk de evaluatiecriteria na te gaan. Wanneer de onderneming meent goed te scoren op de de evaluatiecriteria, kan ze starten met de uitwerking van de subsidie-aanvraag. Het is belangrijk voldoende tijd te besteden aan de aanvraag en elke vraag grondig én onderbouwd te beantwoorden. Waar nodig, ga de samenwerking aan met de juiste partners. Ook daar maakt Konnekto het verschil door haar uitgebreid netwerk met kennisinstellingen, overheden en experts. Zo kunnen ze, waar nodig, de juiste partnerships opzetten.

Een laatste tip van Konnekto: zie de subsidieverstrekker als een klant, waar je je uiterste best voor doet. Doe dat niet alleen bij de uitwerking van de aanvraag, maar ook, na de toekenning van de toelage, bij de uitvoering van het project. Na het binnenhalen van de subsidie komt het erop aan het project correct uit te voeren, kwalitatief en tijdig te rapporteren. Alleen zo kan je de toegekende middelen effectief verkrijgen.

Samenwerking

Heb je zelf onvoldoende tijd of expertise in huis om subsidies te spotten en de subsidieprojecten uit te werken? Neem dan de experts van Konnekto onder de arm. Zij werken proactief en ontzorgen ondernemers van A tot Z, van aanvraag tot rapportering.

Konnekto
www.konnekto.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels