Projectatelier uit Kasterlee is specialist in de inrichting van bedrijfsgebouwen. Sinds 2012 doet ook de facilitaire speler Facilicom een beroep op Projectatelier voor de eigentijdse herinrichting van hun kantoren. Ondertussen werden al vier locaties van Facilicom ingericht door de interieurspecialisten uit Kasterlee.
Toen Facilicom in 2012 een verhuis voorbereidde naar hun nieuwe locatie aan de Noorderplaats in Antwerpen kwam Cathy Fromont aan boord bij de facilitaire speler. “Verschillende partijen hadden reeds ontwerpen uitgetekend, maar de beslissing was nog niet gevallen”, vertelt Fromont. “Ik was niet 100 procent gelukkig met de voorstellen die op tafel lagen en was blij toen Chris en Peter van Projectatelier een ontwerp wilden indienen.”
Ook al was de tijd kort, toch hanteerde Projectatelier de gekende aanpak. “Zij waren als het ware de eerste met een luisterend oor. Men luistert vaak wel naar de klant, maar men hoort niet.” Met verschillende divisies had Facilicom ook specifieke behoeften. “De inrichting van 150 werkplekken maakt het niet eenvoudig om alles in één geheel te krijgen.” Tot grote tevredenheid van Facilicom is Projectatelier daar wel in geslaagd.
Open space met divisies
Projectatelier creëerde een totaal dat rust gaf, met een open ruimte, maar met toch duidelijke divisies. “Er kwam veel maatwerk aan te pas”, legt Chris Huybrechts uit. “Zo hebben we een receptie op maat gemaakt. Het meubilair is van groot belang. De kasten van 1,30 meter hoog zorgen voor een scheiding tussen het gangpad en de bureaus. De kantooreilanden zijn in het midden voorzien van scheidingspanelen. Om het verschil tussen iedere divisie duidelijk te maken, werd gebruik gemaakt van lampen met een aangepaste kleur. De vergadercorners zijn hubs met hoge wanden en plafonds in akoestische materialen.”
Eén van de randvoorwaarden voor Facilicom was de akoestiek. “De medewerkers gingen naar een open ruimte, maar kwamen voordien allemaal uit hokjes”, aldus Fromont. “Er was een akoestisch plafond aanwezig, maar Projectatelier heeft extra aandacht besteed aan de materiaalkeuze.”
Nieuwe kantoorfilosofie
“De medewerkers kwamen allen uit een allegaartje van meubilair zonder éénvormig verhaal”, vertelt Huybrechts. “Om hen kennis te laten maken met het nieuwe concept, hebben we een proefopstelling geplaatst in hun vorige gebouw. Ook de ergonomische stoelen werden vooraf getest.”
Dankzij heel wat ingrepen van Projectatelier ging het niet enkel om een nieuwe kantoorinvulling, maar ook de filosofie werd anders ingevuld. “Het papierverbruik en de productie van afval is op het nieuwe kantoor sterk gedaald”, legt Fromont uit. “Niemand heeft nog een prullenmand, wat maakt dat ze creatief moeten zijn met afval en recycleren aan bepaalde afvalpunten. Zo hebben we een ‘cleane’ omgeving gecreëerd. Het heeft een aanpassing van het personeel gevraagd. De mens is tenslotte een gewoontedier, maar eens men het doorheeft, is iedereen tevreden.”
Elk gebouw is anders
Het gebouw van Facilicom was langwerpig, wat de inrichting voor de architecten van Projectatelier niet makkelijk maakte. Toch heeft de creatieve wisselwerking tussen beiden voor nieuwigheden gezorgd. “Het is de eerste plaats waar we met bureaubladen in een olijfhoutenkleur hebben gewerkt”, zegt een tevreden Huybrechts. “Wit is mode, maar ook fel en hard”, verklaart Fromont de keuze. “Dankzij de flexibele aanpak van Projectatelier konden we makkelijk afwijken van de evidentie en standaardelementen.”
Op basis van deze goede samenwerking, werd Projectatelier vaste partner voor de andere locaties van Facilicom. Ook bij de inrichting van 50 tot 60 werkplekken in het kantoor in Aartselaar, 30 op de locatie in Gent en tot slot een 30-tal in Hasselt, was de uitdaging groot. Elk gebouw is anders, maar de basis van inrichting blijft meestal hetzelfde. Projectatelier vertrekt altijd vanuit het gebouw. “Er zijn twee criteria om een bedrijf op een goede manier in te richten”, zegt Huybrechts. “Enerzijds moet je weten hoe het bedrijf werkt. Anderzijds moet je het gebouw leren kennen.”