Geluidshinder op de werkvloer is niet alleen een bron van ergernis, maar heeft ook een negatieve invloed op de productiviteit en creativiteit van de mensen die er werken. Zowel bij een nieuwbouw als bij een renovatie zijn er nochtans flink wat akoestische maatregelen die je kan nemen om het geluid weg te dempen.
Zachte materialen
Of het nu gaat om landschapskantoren, fabricage- of fabriekshallen, een goede akoestiek verhoogt sowieso het werkcomfort. Een eenvoudige maar doeltreffende maatregel is het gebruik van zachte materialen. Denk maar aan tapijten die enerzijds de voetstappen dempen en de akoestiek ten goede komen, en die anderzijds je kantoor een warme uitstraling geven. Ook schilderijen en gordijnen absorberen geluid en beperken de galm.
Wanden, muren en plafonds
In vergaderzalen is het dan weer interessant om met akoestische plafonds te werken. Het geluid gaat dan door de gaatjes in het plafond en wordt opgevangen door een akoestische plaat die op het plafond ligt. Verder kan je kiezen voor dubbele gyprocwanden die een goede geluidsweerstand hebben zodat het geluid niet naar de aangrenzende ruimtes gaat. Nog belangrijk is dat de wanden voorbij het plafond lopen zodat ook daar geen geluidsoverdracht is.
Bij erg veel geluid, zoals in een discotheek, kan het interessant zijn om een dubbele muur of gang te creëren in het gebouw zodat deze het geluid naar buiten toe absoluut tegenhoudt. Bij nieuwbouw zijn akoestische matten onder de chape een goede optie. Daarmee creëer je een veermassasysteem dat de akoestische golven dempt. Om het beste resultaat te behalen, neem je sowieso best contact op met een gespecialiseerd bureau.
Meubilair
Ook de keuze van je meubilair bepaalt hoe hard en hoe lang een geluid klinkt. In een landschapskantoor kan je tussen verschillende functies kastenwanden plaatsen zodat er weinig geluid van de ene naar de andere functie kan. Ook een printer scherm je best af met een akoestische wand. Een andere handige tip: door een tapijt aan de onderkant van een tafel te bevestigen, beperk je de nagalm.
Maximaal effect
Je kan dus stellen dat er voor elk probleem een akoestische oplossing bestaat, maar je denkt er best op voorhand grondig over na. Onlangs berichtten de kranten nog dat geluidsklachten op nummer één staan bij kantoormedewerkers, besteed er dus de nodige aandacht aan en doe beroep op specialisten voor een maximaal effect.