U wilt uw wagenpark uitbreiden? Waar houdt u dan best rekening mee? Hoe ziet een goede ‘car policy’ eruit? Hoe kunt u zoveel mogelijk werk uitbesteden? En belooft u starters onmiddellijk een nieuwe wagen? Jan Deknuydt, managing director van het Antwerpse J&T Autolease, een onderneming van International Car Lease Holding, serveert u enkele handige tips.
1. Denk niet langer automatisch diesel, ook niet voor bestelwagens
Dieselrijden bood lange tijd voordelen qua zuinigheid, maar wie zich in druk verkeer bevindt met veel start/stop, wie thuiswerkt of geen verre afstanden doet, heeft daar nog maar weinig baat bij. Bovendien wil de regering op langere termijn de prijs tussen diesel en benzine gelijk trekken. Heel veel steden willen de toegang beperken en enkel nog milieuvriendelijkere bestel- en vrachtwagens toelaten. Het tijdperk van de dieselwagen is nog niet helemaal voorbij, maar je denkt best vooruit.
2. Integreer zo veel mogelijk diensten voor een minimum aan workload en een maximum aan kostenbeheersing
Wie van een wagenpark in eigen beheer overstapt naar leasing denkt vaak dat het interessanter is om nog een aantal diensten in huis te houden: verzekeringen, tankkaartbeheer enz. Op het eerste zicht lijkt dit ook goedkoper maar het is praktischer en uiteindelijk voordeliger om dat toch uit te besteden. Wie bijvoorbeeld voor een schadegeval met een eigen makelaar en een externe verzekeringsmaatschappij werkt, verliest minimum één dag aan onderlinge communicatie. Een dag vooraan en een dag achteraan zijn al twee dagen dat u langer een vervangwagen zal nodig hebben. Ook het beheer van brandstofkaarten brengt intern een extra workload met zich mee.
3. Betrokkenheid, communicatie, beloning
Een bedrijfswagen blijft nog altijd een zeer mooi geschenk. Communiceer daarover. Als uw medewerker een schadegeval heeft en hij moet een deel van de vrijstelling betalen: leg hem of haar dan ook uit wat de totale kost is. Probeer mensen bewust te maken om zuinig te rijden. Belonen werkt hierbij nog altijd beter dan bestraffen. Maak die ‘competitie’ ook bekend, hang lijsten uit. Niemand wil bij de minder goede leerlingen van de klas zijn.
4. Luister naar de gebruikers
Vooraleer een keuze voor bestelwagens te maken: overleg met de medewerkers die er dagelijks mee rijden. Geef hun inspraak. Zo had een medewerker veel meer tijd nodig voor zijn opdrachten omdat zijn bestelwagen te hoog was. Hij kon nergens binnenrijden om te laden en te lossen en moest veel manueel werk doen. Hoor dus wat de noden zijn en speel daar op in: een brede zijdeur, een laadklep met voldoende laadvermogen, airco, .... Wie materiaal mag gebruiken waarvan hij of zij tevreden is en waarvoor men zelf gekozen heeft, zal er ook meer zorg voor dragen.
5. Zorg voor een positieve impact op verkeersveiligheid en het milieu
Een bedrijf heeft ook een sociale functie. Betrek uw chauffeurs daarbij. Geef hen rijvaardigheids- en slipcursussen of workshops om milieuvriendelijker te rijden. Het kan een beleidskeuze zijn om het gamma aan wagens te beperken tot voertuigen met 115 gr/km maar leg ook uit waarom. Leasingwagens hebben sowieso al het voordeel dat ze jonger zijn en met de modernste technologie zijn uitgerust om groener te rijden. Draag dit idee dus uit.