Softwareleveranciers denken steeds meer in standaardmodules en dat is een goed teken. Standaardoplossingen zorgen ervoor dat de werkwijze doordachter is en ten opzichte van meerdere gebruikers afgetoetst wordt. Standaard is gemakkelijker in onderhoud en de prijs is gunstiger gezien de kosten gedeeld worden over gebruikers heen.
Desondanks blijven er vragen die niet binnen de standaardoplossingen aanwezig zijn. Zelfs binnen dezelfde sector waarvoor de software ontwikkeld werd, is dat geen uitzondering. Om die reden dient software configureerbaar te zijn. Een parameter uit- of aanzetten bepaalt de werkwijze van het systeem en vervult de behoefte die de gebruiker verwacht.
Configuratie versus programmatie
Configuratie is niet hetzelfde als programmatie. Een configuratie is eenvoudig aan of uit te schakelen en houdt rekening met de standaardwerking van het systeem, een maatwerkprogrammatie doet dat meestal niet. Een programmatie is ontwikkelde code die bij iedere software-upgrade zijn impact heeft. Denk maar aan zaken die plots niet meer werken, onverwachte foutmeldingen en blokkeringen die gebruikers nerveus maken.
Driestappenplan
Daarom is het belangrijk om bij iedere wijziging aan de bedrijfssoftware de juiste aanpak te hanteren. Een driestappenplan brengt daarbij meer inzicht.
Stap één: is de wijziging standaard aanwezig in de software, al dan niet door uw eigen methode aan te passen? Zo ja, perfect! Indien niet, gaan we over naar stap twee.
Stap twee: is de wens te vervullen door middel van configuratie in de software? Zo ja, ook perfect! Indien niet, gaan we over naar stap drie.
Stap drie: is programmatie noodzakelijk? Als er een kosten-batenanalyse gemaakt wordt van de uitvoering en het onderhoud van de programmatie ten opzichte van de toegevoegde waarde, is het dan de moeite waard om daarvoor te kiezen?
Laat dit stappenplan de maatstaf zijn waarmee u aan de slag gaat bij het implementeren van de juiste software op lange termijn.