Charmante gemeente, Bruisende economie
Guido Vaganée Burgemeester Bonheiden

Charmante gemeente, Bruisende economie

Regio - Bonheiden

Bonheiden is een charmante, groene gemeente naast Mechelen – een heerlijke plek om te wonen. Maar hoe zit het met de ondernemerszin in Bonheiden? STERCK. Magazine ging op de koffie bij burgemeester Guido Vaganée en sprak over de troeven en uitdagingen voor de lokale economie.

Bonheiden ligt naast centrumstad Mechelen. Hebben jullie ook een sterke economie?

Burgemeester Guido Vaganée: “Vast en zeker. We hebben drie bloeiende handelskernen: het centrum van Bonheiden, eentje in deelgemeente Rijmenam en een derde aan de Putsesteenweg. We zijn ons ervan bewust dat we geen mensen lokken die een dagje komen shoppen. Want we zijn en blijven een dorp. Onze commerciële kracht ligt voor een deel bij de 30.000 auto’s die elke dag door ons centrum rijden. Alle pendelaars uit Keerbergen, Tremelo en Haacht die naar Mechelen rijden, passeren door onze handelskern. Vaak stoppen ze om wat boodschappen te doen. Een andere troef voor onze handelaars zijn de inwoners van Bonheiden. Het gemiddelde gezinsinkomen is hier hoger dan het gemiddelde in Vlaanderen en dat geeft zuurstof aan onze lokale economie. Bovendien nemen we als gemeentebestuur de nodige initiatieven. Onlangs deden we een studie naar het handels­aanbod dat hier ontbreekt, maar toch levensvatbaar is. Met die gegevens trekken we dan naar allerlei netwerkevents om ondernemers te overtuigen om hier te investeren. Daarbij krijgen we ook respons van de grote ketens. Zo opent hier binnenkort een Kruidvat en er staat een vestiging van Standaard Boekhandel in de steigers. De komst van zulke ketens zorgt dan weer voor een sneeuwbaleffect dat nog meer bezoekers én winkels aantrekt.”

Onze commerciële kracht ligt deels bij de 30.000 auto's die elke dag door ons centrum rijden.

Trekt ­Bonheiden veel kmo’s aan?

Vaganée: “We hebben hier letterlijk ruimte gecreëerd voor kmo’s: op ons nieuwe bedrijventerrein ‘Gestelhoflei’ is plaats voor ongeveer 30 bedrijven. In een tweede fase komt daar ruimte bij voor nog eens 20 bedrijven. Een eerste onderneming heeft zich ondertussen op het bedrijventerrein gevestigd, en andere volgen snel. Want vooral de ligging vlakbij de R6 is aantrekkelijk: je hebt een directe verbinding naar de E19 richting Brussel of Antwerpen. We verwachten dus veel nieuwe bedrijven, maar aan de andere kant willen we die ruimte ook gebruiken om een aantal bestaande ondernemingen in onze gemeente te verhuizen. In Rijmenam heb je bijvoorbeeld de Meurop-site in de buurt van het centrum. Op het terrein van die voormalige meubelmakerij zijn vandaag een paar kleine productie­bedrijven actief. Die kregen een voorlopige milieuvergunning, maar op termijn willen we ze centraliseren in onze nieuwe kmo-zone. De Meurop-site zelf krijgt dan ook een nieuwe bestemming: wonen, werken, ontspanning, … Er zijn verschillende mogelijkheden.”

Wat zijn de grootste kopzorgen voor ondernemend Bonheiden?

Vaganée: “Ik vertelde daarnet dat er 30.000 auto’s per dag door ons centrum rijden. Dat verkeer heeft ook nadelen: de veiligheid van fietsers en voetgangers, vervuiling en files. Het verkeer is hier werkelijk verzadigd. En een eenvoudige oplossing is er niet, dus nemen we diverse maatregelen die ervoor zorgen dat het verkeer veiliger wordt én beter doorstroomt. Ik denk aan de verlenging van voorsorteerstroken, slimme verkeerslichten en de scheiding van het fiets- en autoverkeer. We zien duidelijk de impact van die maatregelen, maar het blijft dweilen met de kraan open.”

Betrekken jullie de ondernemers bij dat beleid?

Vaganée: “Ja. Binnenkort starten we een proefproject rond kortparkeren, dat doen we in overleg met de lokale middenstand. Uniek daarbij is dat er sensoren en paaltjes naast de parkeerplaatsen komen. Die duiden aan hoeveel parkeertijd je nog over hebt. Is die voorbij, dan kleurt het paaltje rood. Dat is duidelijk zichtbaar, dus er is ook sociale controle. Trouwens, ook via een app zal je kunnen zien hoeveel tijd je nog over hebt. Er is veel overleg en samenwerking tussen de ondernemers en het gemeentebestuur. En we zijn altijd bereid om nieuwe initiatieven te steunen. Een gezamenlijk e-commerceplatform voor de handelaars in Bonheiden zou een boost geven aan onze lokale economie. We staan klaar om onze schouders onder zo’n platform te zetten.” 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels