Duurzaam bouwen is tegenwoordig perfect mogelijk, maar je moet voor jezelf goed uitmaken wat je onder het begrip verstaat. Want het is een vlag die veel ladingen dekt. Bedoel je dat je alleen materialen gebruikt die je kunt recycleren of producten die 100% natuurlijk zijn? Of denk je bij de term vooral aan energiezuinige gebouwen? Nog een andere invalshoek is de efficiëntie van het bouwproces, zodat er minder tijd, energie en materialen verloren gaan. Of mik je op een langere levensduur voor het gebouw?
Knowhow en ervaring
Je merkt het: duurzaam bouwen is een breed begrip. En toch is er een algemene aanbeveling: betrek de producenten van je bouwmaterialen zo snel mogelijk bij je plannen. Ook voor architecten of aannemers is dat een slimme keuze. Waarom? Omdat elk materiaal zijn voor- en nadelen heeft. En het hangt écht af van de specifieke situatie wat de beste keuze is. Als producent heb je de knowhow en ervaring om partners en opdrachtgevers in de juiste richting te gidsen.
Ik illustreer het belang van die adviesfunctie met een paar voorbeelden. Neem nu de bedekking van platte daken: daarvoor kies je vandaag tussen verschillende alternatieven. Maar als je de levensduur van een plat dak wilt verlengen, is het misschien interessant om te kiezen voor bitumen. Daarmee maak je compartimenten in je dak, bijvoorbeeld op de plaatsen waar het regenwater wordt afgevoerd. Als er dan vochtproblemen opduiken, blijven die beperkt tot dat ene compartiment. Resultaat? Veel minder herstellingskosten op lange termijn. Ook dat is duurzaam bouwen.
Technische uitdaging
En nu denk je waarschijnlijk: als architect of aannemer weet ik dat toch allemaal? Dat is inderdaad zo, maar in de bouwsector kom je soms moeilijke technische uitdagingen tegen en dan is een gespecialiseerde adviseur meer dan welkom. Bovendien heb je altijd tijd tekort in de bouw en dan zie je soms interessante alternatieven over het hoofd. Dan is het goed dat je alle opties gepresenteerd krijgt.