De rente is al een tijd aan het dalen. Daardoor zijn kredieten goedkoper geworden. Voor veel bedrijven is dit een gunstige ontwikkeling. Maar er is ook een keerzijde. Bedrijven en/of bedrijfsleiders met een liquiditeitsoverschot ontvangen nauwelijks nog rente op het geld dat ze op een termijnrekening of op een spaarboekje zetten. Er zijn mogelijkheden om dat rendement op te krikken.
Allereerst is het belangrijk dat je alle fiscale mogelijkheden benut (IPT, groepsverzekering al dan niet met backservice en andere pensioenvoorzieningen). Met wat dan nog overblijft, kun je mogelijk beleggen als je het geld de eerste 3 à 5 jaar niet nodig hebt. Voor geld dat aan de vennootschap toebehoort, kies je vanuit fiscaal oogpunt best voor beleggingen met een dividend/coupon (in het kader van de notionele intrestaftrek).
En er zijn meerdere mogelijkheden om met behoud van je kapitaal op eindevervaldag een aantrekkelijker rendement te realiseren. Zo kan je beleggen in ‘op maat gemaakte notes’. Met deze belegging is de opbrengst op voorhand vastgelegd en maak je kans op extra rendement, afhankelijk van de gemaakte afspraken. We geven enkele reële voorbeelden:
- Garantienote met vaste jaarlijkse coupon. Dit is een note met 100% kapitaalgarantie op eindvervaldag na (bijvoorbeeld) 4 jaar en met een jaarlijkse aantrekkelijke coupon. Met deze belegging kies je voor zekerheid met een vast rendement over de vooraf afgesproken looptijd.
- Garantienote met vaste looptijd op basis van de 8-jaarse rente. Deze heeft een vaste looptijd van 5 jaar met keuze uit een deel vaste gegarandeerde rente en een deel op basis van de 8YR cms-rente. Coupon 1,2 en 3 kunnen een vaste rente hebben waarbij je erop anticipeert dat de rente mogelijk hoger is tegen de tijd dat coupon 4 en 5 aan de beurt zijn.
- Garantienote met vaste looptijd en een gegarandeerde minimumrente, maar eventueel met een extra toeslag in geval dat de Eurstoxx 50 op jaarlijks evaluatiemoment hoger staat dan de startwaarde. Hier stel je het rendement van de belegging deels afhankelijk van de beursevolutie. Je houdt echter een minimumrendement én de kapitaalsgarantie op eindvervaldag.
Kortom, er zijn mogelijkheden genoeg om je geld toch goed te laten renderen in deze tijd van lage rente.
Frank Vervack is senior private banker bij Vanlanschot.