Je hoeft geen doorwinterde belegger of financieel analist te zijn om te weten dat wie voor het behoud van zijn levensstandaard afhankelijk is van inkomen uit vermogen, beproefd wordt.Een spaarrekening brengt inclusief getrouwheidspremie 0.11% bruto op. Staatsleningen in euro bieden negatieve nettorendementen tot en met een looptijd van 7 jaar, en bedrijfsobligaties in euro blijven amper positief met nauwelijks 0.6% netto op een looptijd van 3 jaar. Die realiteit is niet nieuw. Je moest al risico’s willen aanvaarden op het vlak van munt of kwaliteit van debiteur (high yield) om enigszins de geldontwaarding voor te blijven.
Het Belgische inflatiecijfer op jaarbasis bedraagt momenteel 1.90% (2% is een lange termijn gemiddelde); voor 2019 wordt gemikt op een inflatie van 1.60%. De impact van een inflatie van 2% per jaar komt over een periode van 20 jaar neer op een waardevernietiging van 32.7%.
De reële rente is de nominale rente gecorrigeerd voor inflatie. Ligt de inflatie hoger dan de nominale rente dan is er sprake van een negatieve reële rente. Het fenomeen van lage of negatieve reële rente heeft ingrijpende consequenties voor het financieel plan van jong en oud. Jongeren maken best tijdig werk van doelmatige pensioenplannen. Ouderen waarvan de levensverwachting almaar toeneemt doen er goed aan om in hun portefeuille standaard een dynamiek in te bouwen. Deze dynamiek wordt ingevuld met aandelenposities die op lange termijn wél uitzicht geven op bescherming van koopkracht.
Bij Leo Stevens & Cie worden in een defensieve portefeuille tot maximum 35% aandelenposities ingenomen. Over de periode van 1900 tot 2018 haalden Belgische aandelen een sober reëel rendement (gecorrigeerd voor inflatie) van gemiddeld +2.5% per jaar; kort- en langlopende obligaties zetten over dezelfde periode gemiddeld slechts -0.3% en +0.4% per jaar neer. Over de voorbije 50 jaar - sedert 1969 - realiseerden de Belgische aandelen een reëel rendement van gemiddeld +5.2% per jaar; Europese en wereldwijd gespreide aandelen haalden respectievelijk een gemiddelde van +5.3% en +4.7% over dezelfde periode.
Dividenden belangrijker dan meerwaarden
De geherinvesteerde dividenden zijn goed voor ongeveer 80% van het rendement van aandelen. Dit geldt niet alleen voor een internationaal gespreide aandelenportefeuille over de periode 1900 tot 2018 maar ook voor een portefeuille van Belgische aandelen. Het gemiddelde dividendrendement van de aandelen uit de STOXX Europe 600 index bedraagt momenteel 3.8% bruto. Leo Stevens & Cie heeft in zijn beheer van defensieve portefeuilles bijzondere aandacht voor aandelen met een aantrekkelijk dividend. Risicobeheer is hier uiteraard ook aan de orde.
Kasstromen versus koersverloop
Voorzichtige beleggers hebben terecht oog voor de aantrekkelijke dividenden van aandelen, maar worden ook afgeschrikt door het koersrisico van aandelen. Net zoals huurgelden en huurrendement primordiaal zijn in vastgoedprojecten, verdienen dividenden hetzelfde belang te krijgen als het over beleggen in ondernemingen gaat. En toch, eigenaars van vastgoed denken er niet aan de marktwaarde van hun panden regelmatig te laten schatten, zeker niet als hun pand goed verhuurd is. Beleggers in aandelen daarentegen kunnen online dagelijks de waarde van hun portefeuille opvolgen. Zo zijn ze meer dan ooit nadrukkelijk geïnformeerd over de marktwaarde van hun beleggingen, terwijl het dividendinkomen een marginaal belang lijkt hebben. Niets is minder waar.