Heb je snel extra elektriciens, loodgieters, lassers en onderhoudstechnici nodig? Je vindt die gegeerde vakmannen via WorkForce, een platform dat de vraag naar professionals in de bouwsector en industrie samenbrengt met het aanbod van zelfstandige technici uit binnen- en buitenland.
Elektriciens, loodgieters, lassers, onderhoudstechnici, … In de bouwsector en industrie wordt het steeds lastiger om geschikte kandidaten te vinden. Om te groeien heeft elk bedrijf goede, nieuwe medewerkers nodig. Daarom is er WorkForce, een Antwerps bedrijf dat klanten matcht met de juiste ervaren en gespecialiseerde technici. Stichter en sterke man achter het bedrijf is CEO Alexander Beerts.
Flexibilisering en mondialisering
Alexander Beerts: “Op de arbeidsmarkt zie je drie duidelijke tendensen. Ten eerste is er het probleem dat steeds minder jongeren kiezen voor een technische studie, terwijl de vraag naar geschoolde technici alsmaar stijgt. Ten tweede heb je de mondialisering. Grenzen vervagen en mensen verplaatsen zich gemakkelijker van het ene naar het andere land. Dat heeft ook een impact op de arbeidsmarkt. Voor ons is Europa, zelfs de wereld, de bron voor talent. De derde tendens is de flexibilisering van arbeid. Werknemers willen wel hard werken, maar vragen meer vrijheid in de plaats. Ze zijn bereid om in het weekend te werken, als ze maar vakantie kunnen nemen wanneer ze willen.”
Harde en deskundige werkers
Op het kruispunt van die drie tendensen zit WorkForce. Ze stellen ploegen van twee tot vijf werkmannen met eigen bestelwagen en materieel ter beschikking van bedrijven. Voor een eenmalige opdracht of voor lange termijn. “Veel van onze klanten schakelden in het verleden uitzendkrachten in, maar klagen daarover steen en been. De arbeiders werken vaak tegen hun zin, komen te laat, en hebben een beperkte kennis van hun vak”, legt Alexander Beerts uit. WorkForce bewijst dat het anders kan. Het is geen uitzend- of aanwervingsbureau, maar een platform van freelancers. Zelfstandige technici dus, die hard en graag werken voor hun eigen zaak. Ze weten van aanpakken, communiceren vlot met de opdrachtgever en collega’s en werken oplossingsgericht. 90% van de WorkForce-technici komt uit Oost-Europa. Toch heeft ieder van hen ervaring met opdrachten in België. Ze draaiden al vaker mee met bouwprojecten of in de industrie en weten dus hoe alles hier in elkaar zit. Bovendien ként iedere technicus zijn vak. En zij werken nog met goesting.
Van Delhaize tot Google
Intussen zijn er zestig technici aan de slag in opdracht van WorkForce. En zijn 80% van hun klanten regelmatige opdrachtgevers. Flexibiliteit en snelheid zijn de troeven van WorkForce. Alexander Beerts: “Onlangs vroeg een klant ons twintig werkkrachten voor een groot project. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om de planning rond te krijgen, maar het is ons gelukt. Ook werken er mensen via ons aan het nieuwe datacenter van Google in Bergen, momenteel een van de grootste werven in België. De selectiecriteria waren erg streng. We zijn daar gestart met één technicus, nu werken er al zes. Nog een andere klant is de Totalfabriek voor smeermiddelen in Ertvelde. Door hun nieuwe maat van pallets, moest heel het automatische magazijn worden vernieuwd. Tien WorkForce-technici pasten daar de 12.000 legplaatsen voor die pallets aan. Daarnaast werkten we als onderaannemer op werven van bedrijven als Lanxess, Sea-Tank, Delhaize, Colruyt, Turnova, Ikea, Sibelco en Docks Bruxsel. We hebben veel techniekers in talloze residentiële projecten in heel België, waaronder appartementsgebouwen, woonzorgcentra, openbare gebouwen, ziekenhuizen en shoppingcentra. Wie gemotiveerde technische mensen zoekt, komt automatisch terecht bij ons.”
Veiligheidsopleidingen
Hoe vindt WorkForce de witte raven? Alexander Beerts: “Pure mond-tot-mondreclame. We zijn in 2017 gestart met een team van twee technici. Het tweede team is drie maanden later bij ons gekomen via een Poolse vriend van mij. En nu brengen onze freelancers zelf nieuwe vakmannen aan. Omdat het goede technici zijn, werken ze het liefst samen met mensen die uit hetzelfde hout gesneden zijn: harde werkers, betrouwbaar en deskundig. Sinds de start heeft er nog maar één technicus andere oorden opgezocht.” Dat de freelancers zo trouw blijven aan WorkForce heeft te maken met de regelmaat van opdrachten, correcte vergoeding en professionele werkomgeving. De freelancers kunnen ook veiligheidsopleidingen volgen. En het bedrijf wil de freelancers in de toekomst ook vaker opleidingen aanbieden voor technische specialisaties en de Nederlandse taal. Vanaf 1 januari 2020 geeft Alexander Beerts de CEO-fakkel over aan Filip Pay die nu projectmanager is. Alexander Beerts: “Nu WorkForce in volle groei is, is het voor mij tijd voor iets anders. Filip neemt de dagelijkse leiding over. Er komen ook nog projectmanagers bij. Ik ga mij bezighouden met digitaliseringsprojecten om de administratie te vereenvoudigen en onze processen voor onze klanten te verbeteren. Een model zoals WorkForce heeft in België gegarandeerd een mooie toekomst.”
WorkForce
Mechelsesteenweg 271
2018 Antwerpen