Stress en burn-out aanpakken is meer dan ‘brandjes blussen’

Praktijck - Mensura

Investeren in veerkracht van werknemers is noodzakelijk als we met z’n allen langer aan de slag moeten blijven. Want meer werken met minder mensen, efficiënter worden en kwalitatief werk blijven afleveren, leidt ook tot meer stress. Een preventief welzijnsbeleid op het werk houdt werknemers fit en gezond, zowel mentaal als fysiek.

De recent gewijzigde wetgeving rond psychosociale risico’s illustreert de groeiende aandacht voor het aanpakken van werkgerelateerde stress en burn-out. Meer aandacht voor risicoanalyse en een verbreding van de focus van ongewenst gedrag naar stress zijn belangrijke signalen. De impact van stress op een organisatie wordt nog te vaak onderschat. 5 feiten die u als werkgever beter niet negeert:

  1. Stress komt quasi overal voor
    Bijna elke onderneming telt wel een afdeling of dienst waar er sprake is van problematische blootstelling aan stress. Toch hebben we vaak de neiging het probleem te banaliseren met dooddoeners als ‘iedereen heeft stress’ of ‘het hoort nu eenmaal bij het werk’. Als er niets ondernomen wordt, zijn gezondheidsklachten een zeer reëel risico. 
  2. Niet iedereen heeft hetzelfde draagvlak
    Stress is de reactie van een werknemer op de vereisten die hij of zij opgelegd krijgt. Tegelijk heeft niet iedereen dezelfde mogelijkheden om stress het hoofd te bieden. Net als karakter, is het mentale draagvlak persoonsgebonden. In tegenstelling tot de subjectieve beleving zijn stresssignalen en -symptomen wel objectiveerbaar.
  3. Vroeg of laat leidt stress tot verzuim
    Doorgaans zal een werknemer die met stress kampt zich in eerste instantie sterk houden. Maar eenmaal de mentale, emotionele en fysieke bronnen zijn uitgeput, zijn afstand nemen en rusten de enige optie. In het beste geval neemt de werknemer zelf – en niet zijn lichaam – die beslissing.
  4. Burn-out, een gevolg van aanhoudende stress
    Iedereen ervaart dagelijks stress, en dat hoeft niet negatief te zijn. Een beetje druk kan helpen om beter te presteren en vooruit te gaan. Wel is het belangrijk dat stress wordt afgewisseld met minder stressvolle periodes, of dat we stress leren doseren. Aanhoudende stress kan immers leiden tot een burn-out: totale uitputting ten gevolge van langdurig ervaren stress op het werk. Op tijd ingrijpen is dus noodzakelijk.
  5. Werkgevers spelen een sturende rol
    Werkgevers die zich bewust zijn van deze problematiek investeren in een preventief beleid. Dit kan voorkomen dat de kosten en de ongemakken door uitval van werknemers oplopen. Laat u bijstaan door een ervaren externe dienst.

Deze expertise werd aangeboden door / Mensura 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels