Met de eindejaarsfeesten in zicht staan ook weer heel wat (zaken)dinertjes op het programma. De juiste etiquetteregels geven je een goede basis om zowel zakelijke als sociale contacten te verbeteren. Regelmatig de etiquetteregels even opfrissen is zeker geen overbodige luxe. Nathalie Poppe van ‘Ladies and Gentlemen Etiquette’ geeft enkele tips waar elke zakenman/vrouw baat bij heeft.
Stel je voor en glimlach
Heb je een diner met mensen die je niet kent? Stel je dan voor met voornaam en familienaam. Heb je een moeilijke naam, spreek die dan trager uit zodat mensen hem goed verstaan. Een spontane glimlach kan het ijs breken en mensen die zenuwachtig zijn wat op hun gemak stellen.
Handen altijd boven de tafel
Als je je handen onder de tafel houdt, lijk je iets te verbergen. De eerste etiquetteregels dateren uit de tijd van Lodewijk XIV. Hij eiste van iedereen dat de handen boven de tafel werden gehouden, omdat hij anders geen controle over zijn gasten had. Je ellebogen mogen nooit op tafel rusten, de helft van de onderarm rust op de tafelrand. Hou je armen tegen je romp, neem niet teveel plaats in.
Eet je smakelijk?
Bekijk even je eigen eetgewoonten, zoals je bij kinderen zou doen. Let op smakken, slurpen, kauwen met open mond, praten met volle mond, … en stuur bij. Vraag aan iemand die je kent om je hierover feedback te geven want zelf ben je je niet altijd van bepaalde gewoontes bewust.
Bestel hetzelfde dan tafelgenoten
Kiezen anderen geen voorgerecht, neem er dan ook geen. Nemen je tafelgenoten een grote visschotel of een hapjesschotel waarbij je met je handen mag eten, kies dan iets soortgelijks. Dit schept een band, er is empathie en je hebt ook eenzelfde eetervaring. Dit helpt om zakelijke contacten dezelfde kant uit te laten gaan.
Eet zo vaak mogelijk met mes en vork
Gebruik liever bestek dan je handen, zeker bij een receptie met hapjes. Moet je toch met je handen eten, eet dan met je linkerhand, zodat je rechterhand vrij (en proper) blijft om handjes te schudden. Bij een diner aan tafel leg je je bestek parallel met je eten als je gedaan hebt, en gekruist als je nog verder wil eten maar eventjes pauzeert. Leg je servet op je stoel als je de tafel even verlaat, en leg ze opgevouwen naast je bord als je maaltijd gedaan is. Een papieren servet leg je onder het bestek op het bord, zodat de bediening ze niet moet aanraken.
Pas je aan aan de plaats waar je bent
Heb je een zakendiner in het buitenland, dan respecteer je de lokale etiquetteregels. Informeer je goed op voorhand, een eerste indruk is enorm belangrijk en geeft aan dat je je gast respecteert. Volg de gastvrouw/gastheer, zij/hij bepaalt welke etiquetteregels gevolgd worden, ook al zijn die soms anders dan wat je zelf zou willen.
Wat je zeker niet mag doen
Schaterlachen tijdens een zakendiner is uit den boze. Je trekt teveel de aandacht naar je toe, je gesprekspartners zullen dit niet appreciëren. Praat niet teveel, elke tafelgast moet ongeveer even lang aan het woord zijn. Mannen dragen best een zorgvuldig gestreken hemd en schoenen moeten altijd goed gepoetst zijn.