Iedere bedrijfsleider weet niet alleen hoe moeilijk het vandaag is om goede en capabele werknemers te vinden, maar ook om ze te behouden. Het kunnen aanbieden van extra beloningen is een mooie troef voor de werkgever. Daarbij denken we bijna onmiddellijk aan maaltijdcheques, maar ook een groepsverzekering of hospitalisatieverzekering wordt zeer gesmaakt door werknemers. Zeker in deze toch wat bizarre tijden van COVID-19.
Bij de opbouw van een groepsverzekering voor een aanvullend pensioen kan je zeer creatief te werk gaan. Zo kan je een onderscheid maken tussen bijvoorbeeld kaderleden en werknemers, waarbij de kaderleden een hogere bijdrage krijgen dan de werknemers.
Zo zou je de kaderleden 6 % van hun wedde bovenop kunnen geven als premie voor hun aanvullend pensioen en de werknemers 3 %. Iemand die doorgroeit naar kader krijgt dan automatisch ook een verdubbeling van zijn toelage.
Dit kan je aanvullen met verzekeringen tegen medische kosten en loonverlies.
Loyaal personeel belonen
Ook het aantal dienstjaren in het bedrijf kan je belonen. Zo kan je perfect een groepsverzekeringsreglement uitwerken waarbij de personeelsleden die al lang in dienst zijn extra beloond worden.
Een voorbeeld maakt alles duidelijk:
- < dan 5 jaar dienst
- 2 % van je loon als premie pensioen
- Tussen 5 en 10 jaar dienst
- 3 % van je loon als premie pensioen
- Tussen 11 en 15 jaar dienst
- 4 % van je loon als premie pensioen
- Meer dan 15 jaar dienst
- 6 % van je loon als premie pensioen
Sectorale pensioenplannen aanvullen
Heel wat sectoren hebben zelf initiatief genomen om een pensioenplan te implementeren voor heel de sector. Het gaat hier echter over beperkte bedragen, soms slechts 0,5 % van het loon op jaarbasis.
De overheid zou graag evolueren naar een aanvullend pensioen met een spaarpremie van minstens 3 % van het loon. Zo werd twee jaar geleden het VAPW (vrij aanvullend pensioen voor werknemers) ontwikkeld voor werknemers die geen of een beperkt aanvullend pensioen aangeboden krijgen van hun werkgever. Zij mogen dan zelf naar een verzekeraar trekken met de vraag een aanvullend pensioen op te starten tot die 3 %. De verzekeraar maakt een attest op dat de betrokken werknemer afgeeft aan zijn werkgever, die dan zelf zorgt voor de betaling hiervan. Tot op heden is het nog geen succesverhaal omwille van de complexiteit.
Om te vermijden dat jij als werkgever morgen geconfronteerd wordt met de administratieve rompslomp van een VAPW-pensioenplan, bij verschillende verzekeraars voor verschillende werknemers, doe je er goed aan om even na te denken om een eenvoudige groepsverzekering van 3 % van het loon aan te bieden aan al je werknemers. Zo hou je het zelf onder controle, trek je sneller goede werkkrachten aan en zorg je ervoor dat je bestaande en gewaardeerde krachten binnen jouw onderneming blijven.
Life Plan helpt je graag met het uitwerken van zo’n plannen op maat, waarbij de voordelen voor werknemers en werkgever duidelijk naar voren komt!