Als Belgische bedrijven de Europese normen willen halen en hun business future proof willen maken, dan vraagt dat om een koersverandering richting energie-efficiëntie. Met een geïntegreerde strategie helpt Luminus bedrijfsleiders om gebouwen en installaties optimaal te laten presteren met minder energie, aan de laagst mogelijke kostprijs.
Ongelooflijk maar waar: ongeveer 75 % van alle Europese gebouwen zijn niet energie-efficiënt. Belgische commerciële gebouwen doen het nog eens 20 % slechter dan dat Europese gemiddelde. Tijd voor een inhaalbeweging dus.
Energie-efficiëntie: de verhouding tussen input en output
De Europese Commissie definieert energie-efficiëntie als de verhouding tussen output (een dienst, product of prestatie) en de benodigde energie-input. Op basis van die omschrijving is het gemakkelijk om de energie-efficiëntie van bedrijfsgebouwen te analyseren. De kans is groot dat u, zoals de meeste bedrijfsleiders in ons land, te veel energie (en dus geld) in uw gebouw steekt voor te weinig output.
Als wij de prestatiegaranties niet halen, betalen we u een vergoeding terug.
De vier cruciale domeinen voor energy efficiency
Vier domeinen zijn doorslaggevend voor de in- en output van uw bedrijf. Ten eerste gaat tot 70 % van alle warmte verloren via de bouwschil: uw muren, daken, ramen en deuren. Met isolatie of de installatie van hoogrendementsglas vermijdt u dat warmteverlies. Ten tweede neemt verlichting ongeveer 45 % van uw elektriciteitsverbruik in. Daar ligt een enorme opportuniteit tot besparing, bijvoorbeeld met bewegingssensoren, waardoor lampen niet onnodig blijven branden in gangen, toiletten en magazijnen. Of door verouderde verlichtingsinstallaties te vervangen door energievriendelijke exemplaren. Ten derde betalen bedrijven vaak te hoge energiefacturen door hun verouderde HVAC-installaties. HVAC staat voor verwarming, ventilatie en airconditioning. Vooral de installatie en het onderhoud van de ketel heeft een groot effect op het energieverbruik.
Last but not least is er nog de autoproductie. Met eigen zonne- of windenergie bent u als bedrijf minder afhankelijk van schommelende energieprijzen. Het is goed voor uw groene imago, verlaagt uw CO2-uitstoot en verbetert uw energie-efficiëntie.
Het voordeel van een globaal energy efficiency project
In het zeldzame geval dat u exact weet wáár in uw gebouwen u het meeste energie verliest, bijvoorbeeld via een slecht geïsoleerde spouwmuur, pakt u dat losstaande euvel apart aan. Maar meestal is het minder gemakkelijk om de vinger op uw energieproblemen te leggen. Een geïntegreerd totaalproject is dan de oplossing.
Een voorbeeld: stel dat de verwarmingsketel van uw kantoorgebouw aan vervanging toe is, en dat de spouwmuur moet worden geïsoleerd. Vervangt u eerst de ketel? Dan heeft die waarschijnlijk een te grote capaciteit wanneer uw pand eenmaal geïsoleerd is. U betaalde voor een te duur toestel. Had u eerst geïsoleerd, dan was dit niet het geval. Door apart kleine projecten aan te pakken, zijn de optimalisaties niet op elkaar afgestemd, met complicaties of systeemefficiëntieverliezen tot gevolg.
Met haar Building Solutions ontwikkelde Luminus een geïntegreerde aanpak om de energie-efficiëntie van bedrijfsgebouwen te verbeteren. Op basis van een technische analyse van de energiestromen in het volledige gebouw stelt een expert een oplossingenpakket samen voor de beste energieprestaties en een optimale synergie. Het voorstel bevat een renovatieschema en een voorstel voor financiering.
Vergelijk uw energieverbruik met andere bedrijven in uw sector en ontdek energiebesparende oplossingen op maat van uw onderneming via luminus.be/energiescan
Monitoring van energie-efficiëntie met een EPC
Net als een aantal andere energiedienstenbedrijven, kan u bij Luminus nog een stap verder gaan en alle aanpassingen laten vastleggen in een energieprestatiecontract of EPC. U ontvangt dan bovenop het renovatieplan ook een onderhouds- en monitoringplan. Het programma is op maat van de energieprestaties van uw bedrijfsgebouwen, inclusief onderhoud en verbeteringen achteraf, en een toezicht op de besparingen. En dat gedurende de volledige contractperiode, meestal tussen 10 en 15 jaar.
Het klinkt ongeloofwaardig, maar een EPC is een volledig risicoloze onderneming. Als wij de prestatiegaranties niet halen, betalen we u een vergoeding terug. Bovendien krijgt u al uw investeringen terugbetaald in de vorm van energiebesparingen.