Hoe pak ik de administratie na een overlijden aan?
Natasja Vermeulen Villa Vesta

Hoe pak ik de administratie na een overlijden aan?

Verhaal - Peeters - Villa Vesta

Een overlijden is een tragisch gebeuren dat een hele familie in rouw dompelt. De regeling van de begrafenis is mentaal al een zware dobber, maar er komen nog andere formaliteiten op je af, zoals de aangifte van de nalatenschap.

Moet ik hiervoor naar de notaris?

Dat kan, maar het is geen verplichting. De overheid voorziet de mogelijkheid om dit ook zelf te doen. Op de website van de Vlaamse belastingdienst kan je een formulier van 25 pagina’s downloaden. Als er alleen maar enkele spaarrekeningen zijn en er is bijvoorbeeld geen testament of onroerend goed in het spel, is dat doenbaar. Van zodra de overledene een huis nalaat, wordt het al iets complexer. Stel dat het gaat om het overlijden van één van je ouders, is de kans groot dat er rekening moet worden gehouden met een huwelijkscontract of een testament. Bovendien bevat het formulier een aantal termen die veel wenkbrauwen doen fronsen. Dat ingewikkeld kluwen heb je echt niet nodig als je emotioneel volop bezig bent het overlijden een plaats te geven.

Wat als ik het zelf niet wil doen, maar liever ook niet naar de notaris ga?

Er bestaan een aantal experts die je hierbij persoonlijk kunnen begeleiden. Villa Vesta is er daar één van. We plannen het gesprek bij de mensen thuis, zodat ze in hun veilige cocon kunnen blijven op een moment dat ze erg kwetsbaar zijn. Dat leidt automatisch tot een veel persoonlijkere aanpak, waarbij er ook ruimte is om je hart eens te luchten. Thuis bewaren de mensen bovendien ook alle documenten die belangrijk zijn voor de aangifte van de nalatenschap. Dan volstaat het voor hen om die papieren te overhandigen, waarna Villa Vesta de integrale administratie in orde brengt. Het thuisbezoek laat ook toe om de onderlinge relaties in het gezin goed in te schatten en een adequate analyse te maken van de specifieke context, want elke situatie is anders. Door met een forfaitaire vergoeding te werken, zijn we ook een stuk goedkoper dan een notaris.

Wat kan ik nu al doen voor als ik zelf kom te overlijden?

Successieplanning is een thema waar je logischerwijs liefst niet mee bezig bent. Toch is het zinvol om hier eens grondig over na te denken. Wat wil je aan wie nalaten voor mocht er toch iets met je gebeuren? Hoe zie je de toekomst van je vennootschap? Allerlei dingen die nuttig zijn om eens grondig over te brainstormen en, samen met een specialist ter zake, op papier te laten zetten.

Deze expertise werd aangeboden door Villa Vesta

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels