Cashflow is een zorgenkind voor veel ondernemers. Je wilt immers je rekeningen op tijd betalen en je bankrekening zien groeien. Je cashflow verbeteren zorgt voor meer zuurstof in je bedrijf. Hoe krijg je inzicht in jouw cashflow en geeft het je een boost? Enkele praktische tips.
1. Facturatie
Zorg voor een snelle facturatie op basis van een werkbon, een samenwerkingsvoorstel of een offerte met een duidelijke vermelding van prijs en concrete timing van facturatie. Verzamel alle nodige gegevens bij de start van de samenwerking. Werk met voorschotfacturen of deelbetalingen en vraag na verzending van je factuur of je klant die goed heeft ontvangen. Als ondernemer zorg je voor een correcte opvolging in je eigen boekhouding zodat je concreet weet wanneer je factuur is verzonden.
2. Betalingen opvolgen
Zorg ervoor dat je klanten op tijd betalen door goede afspraken. Elke euro die op tijd binnenkomt, zorgt voor een positievere cashflow. Creëer een goed contact met je klant. Hoe beter hij jou kent, hoe sterker het verplichtingsgevoel om de betaling vlot te laten verlopen. Is je factuur niet betaald op de overeengekomen datum? Stuur een vriendelijke herinnering naar je klant. Durf dus je eigen geld vragen. Breng je gesprekken of mails in kaart, want die heb je nodig als het fout gaat.
3. Cashflowplanning
Meten is weten. Krijg inzicht in je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Hoe beter je je cijfers kent, hoe beter je onderbouwde beslissingen kan nemen. Maak een planning en een prognose op van toekomstige inkomsten en uitgaven zodat je tijdig kan bijsturen waar nodig. Vermeld ook wat je zelf nodig hebt als loon. Creëer duidelijkheid over jouw financiële status, je reserves en maak een cashvoorspelling op korte termijn. Dat komt je businessprestaties alleen maar ten goede.
4. Financieel doel
Cijfers en financiën zijn superbelangrijk en verdienen je aandacht. Hou de uitgaven en inkomsten in detail bij. Bepaal wat je op het einde van het boekjaar als winstbedrag wil. Bereken hoeveel omzet je minimaal nodig hebt om de kosten te dekken. Projecteer dit op maandbasis met je verkoop en je prijzen. Is dat haalbaar met je huidige prijzen en kostenstructuur? Maak in het begin van het jaar je budget nauwgezet op. Op basis hiervan kan je gerichte en gegronde ondernemingsbeslissingen nemen.
5. Geen persoonlijke uitgaven
Persoonlijke zaken aankopen met je bedrijf geeft een vals beeld van jouw financiële zakelijke situatie en een verkeerd signaal naar de banken, je leveranciers, jouw klanten, je medewerkers en jezelf.
6. Creëer cashflowrust
Ga op zoek naar je rustgevoel. Bepaal hoeveel geld je op je rekening wil zien staan en hoeveel je nodig hebt om twee of drie maanden kosten te overbruggen, ook al haal je amper 1 euro omzet.
7. Overbelast je cashflow niet
Overweeg om te investeren met een lening. Vanuit je cashflow situatie kan het onverstandig zijn dat je investeringen financiert met eigen middelen. Geld lenen om een krappe situatie te overbruggen kan, maar is een tijdelijke situatie. Door de rentelasten geraak je in een vicieuze cirkel en van deze negatieve spiraal moet je zo snel mogelijk vanaf. Cashflow inzicht én beheersing verdienen dan ook je volle aandacht als je je bedrijf rendabel en duurzaam wilt laten verder bestaan.
Met meer dan 25 jaar business- en managementervaring in the field én mijn financiële achtergrond deel ik graag mijn kennis, ervaring, expertise én tools om jou en je bedrijf te laten boosten.