Verbeter je energieverbruik ook na de installatie
Werner Goris

Verbeter je energieverbruik ook na de installatie

Praktijck - Studie10

"Heel wat eigenaars en beheerders van gebouwen hebben hun energieconsumptie niet in de hand en nemen niet de tijd om deze te analyseren", stelt Werner Goris van ingenieursbureau Studie10 vast. “De opvolging na de plaatsing van een technische installatie verliest men nog te vaak uit het oog.” 

"Zodra de verwarmings-, ventilatie-, koelingsinstallaties en de elektriciteit zijn opgeleverd en werken, denken mensen dat alles in orde is, maar ze besteden geen tijd aan de opvolging. Om een minimaal energieverbruik met maximaal comfort te verkrijgen, stopt alles niet bij de installatie. In de praktijk spelen heel wat parameters een rol. En heel wat implicaties merk je pas zodra alles is beginnen te werken. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met Energyville, een samenwerking van onderzoeksbureau VITO, imec en de KULeuven, en daar is achteraf nog een jaar de tijd voorzien om de installatie op te volgen en te optimaliseren." 

Extra besparing tot 20 à 30 procent

In Nederland en Duitsland is dit soort opvolging van ingebruikname, dat meer inhoudt dan het algemene onderhoud en vervangen van de filters, al meer ingeburgerd dan bij ons. “Om de technische installaties en vooral de automatische regeling goed op te volgen, is het best om vier keer per jaar een analyse te maken van energieverbruik en werkingsuren per installatie, om zo te kijken waar er energieverbetering mogelijk is”, zegt Werner Goris. “Voor bedrijven en kantoren kan dit nog een bijkomende energiebesparing tot 20 à 30 procent opleveren.”

BREEAM-certificatie gaat stapje verder

Wie een technische installatie wil verbouwen of vernieuwen, hoeft niet alles in één keer in huis te halen. “Op basis van het budget en de mogelijkheden zoeken we naar een goede balans tussen het energetisch voordeel en het comfort. Het energieprestatiecertificaat (EPC of EPB voor bouwers) geeft wel een indicatie, maar laat nog veel ruimte. 

De BREEAM-certificatie is al wat strenger en meer allesomvattend. Het omvat bijvoorbeeld niet alleen ecologie en energieverbruik, maar ook duurzaam omgaan met materiaal en afval, enzovoort. Op basis van thermodynamische en andere energiesimulaties krijg je een score, terwijl je ook moet kunnen aantonen dat er voldoende comfort is voor de gebruikers.” 

Benchmark

Wie van start wil gaan met energieoptimalisatie, begint volgens Werner Goris best met een benchmark van zijn energieverbruik. “Je kan dit opvolgen per functie, bijvoorbeeld in het kantoor, magazijn, productiegebouw, en opzoeken hoe goed je collega’s het hier doen. Heel wat metingen worden immers gebundeld in rapporten. Voor de analyse van de technische installaties kan het aangewezen zijn een externe partner aan te trekken. Zo krijg je inzicht in en uiteindelijk ook controle over de energiefactuur en het comfort.”.

Deze expertise werd aangeboden door / Studie10 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels