Circulaire bouwpanelen en -profielen uit PET
Peter Callens Repeat Materials

Circulaire bouwpanelen en -profielen uit PET

Circulair - Repeat Materials

De bouwsector duurzamer maken met innovatieve circulaire processen, zonder in te boeten aan gebruiksgemak en kwaliteit: dat is waar CEO Peter Callens en zijn team met Repeat Materials voor staan.

Repeat Materials ontwikkelt en produceert hoogwaardige bouwpanelen en -profielen gemaakt uit PET, waardoor ze even gemakkelijk recycleerbaar zijn als een plastic fles. Bovendien is 75% van die PET afkomstig uit gerecycleerd huishoudelijk PMD-afval, zo’n 625 flessen per paneel. Op en top circulair dus. Peter Callens: “Volgens cijfers van de Europese Unie is de bouwsector verantwoordelijk voor 50% van alle gewonnen grondstoffen en 35% van het totale afval in de EU. We zijn er met Repeat Materials dan ook van overtuigd dat in onze sector zelfs een kleine aanpassing een grote impact kan hebben.”

Gebruiksvriendelijk

Naast het circulaire aspect is bij Repeat het gebruiksgemak een absolute troef. Zo kunnen alle leidingen voor sanitair en elektriciteit vooraf in de panelen ingewerkt worden. De panelen worden kant-en-klaar op maat gemaakt, waardoor je ze in een sneltempo in elkaar klikt. Peter Callens: “Kiezen voor duurzaamheid mag niet ten koste gaan van gebruiksgemak en kwaliteit. Integendeel, we streven er zelfs naar dat onze producten niet alleen evenwaardig zijn, maar zelfs beter scoren dan de traditionele producten. De klant krijgt alles op maat aangeleverd, met bijhorende handleiding. Alle onderdelen zijn gelabeld en passen perfect in elkaar, zoals een bouwpakket. We willen de klant ontzorgen van A tot Z, tot het transport en de levering van zijn bestelling. Zo stemmen we bijvoorbeeld de afmetingen van de pakketten af op het gebouw, zodat alles gemakkelijk binnen kan.”

Circulair_Repeat_Materials

In Nederland is de vraag naar de materialen van Repeat erg groot. Ze worden er vooral gebruikt voor het bouwen en verbouwen van badkamers in de sociale woningbouw of grote hotels. De panelen bieden er de perfecte oplossing: op korte tijd een groot volume realiseren zonder overlast door lawaai of stof. Dankzij het gebruiksvriendelijke systeem, is het bovendien mogelijk om ongeschoolde werkkrachten in te schakelen voor de installatie en op die manier een antwoord te bieden op het gebrek aan voldoende geschoolde arbeiders.

Doorgedreven duurzaam

Repeat combineert traditionele bouwtechnieken met innovatieve circulaire processen. Dat gaat verder dan louter het product zelf. Al van bij de ontwerpfase gaat het bedrijf op zoek naar een manier om de impact op het milieu maximaal te beperken. Lander Callens, verantwoordelijke R&D: “Onze materialen zijn 100% recycleerbaar: niet alleen omdat we kiezen voor PET als grondstof, maar ook omdat we het aantal verschillende grondstoffen beperken tot één. Zo vermijden we dure en ingewikkelde scheidings- en sorteerprocessen bij het recycleren.”

“Daarnaast ligt de ecologische voetafdruk van onze panelen minstens 80% lager dan die van concurrerende materialen. We kiezen voluit voor lokale aankoop en productie. Met een LCA (Life Cycle Assessment), een onderbouwd document dat we ter beschikking stellen van klanten en leveranciers, brengen we op een transparante manier de volledige milieu-impact van onze materialen in kaart en tonen we aan dat ons product op en top circulair is. Hierdoor komen onze klanten op hun beurt in aanmerking voor Green Building-certificaten.”

Voordeliger kostenplaatje

De keuze voor duurzaamheid heeft nog een bijkomend voordeel: de kostprijs. Ook daar maakt Repeat het verschil. Peter: “De prijs van gerecycleerd PET is stabiel, in tegenstelling tot die van pvc en aluminium. Ze is immers niet afhankelijk van de prijs voor ruwe olie en dus minder vatbaar voor schommelingen. Bovendien is ook het transport goedkoper door de kortere aanvoerlijnen. Onze producten zijn licht en vlak verpakt, waardoor alles makkelijk stapelbaar is. Doordat we lokaal aankopen en produceren, zijn de afstanden beperkt. Tot slot kunnen we ons eigen productieafval hergebruiken, wat absoluut een impact heeft op het totale kostenplaatje.”

Het oog wil ook wat

De kleur van de binnenkant van de Repeat-panelen is afhankelijk van het PET dat gebruikt wordt. Het huishoudelijk PMD-afval zorgt momenteel voor een eerder groene kleur. De buitenste afwerkingslaag wordt digitaal bedrukt met inkt op waterbasis. Dat is goed voor het milieu en maakt de recyclage eenvoudiger, aangezien er geen laminaat of melamine aan te pas komt. Lander: “De klant heeft de keuze uit circa 400 verschillende kleuren en tal van motieven. Voor badkamers zijn vooral de marmer-, beton- en glaslook populair, de houtlook prijkt bovenaan voor de afwerking van kasten en tafelbladen. De beide zijden van één plaat kunnen bovendien op een verschillende manier afgewerkt worden. Bijvoorbeeld: de binnenkant van de douche in witte hoogglans en de andere kant in houtlook voor een ingemaakte kast.”

“De mogelijkheden met ons plaatmateriaal zijn oneindig. Ook blijven we onze producten verder ontwikkelen op basis van de wensen van de klant, voor ons vaak de aannemer of de projectontwikkelaar.”

Circulair_Repeat_Materials

Het team achter Repeat

Achter Repeat staat een jong en dynamisch team. Met achtergronden in de lucht- en ruimtevaarttechniek, materiaalwetenschap en duurzame ontwikkeling vullen de verschillende leden elkaar perfect aan. Lander Callens, zoon van Peter, focust zich vooral op R&D: de ontwikkeling van het plaatmateriaal, het verfijnen van de productiemethodes … Zo speelt hij in op specifieke vragen van de klanten. Lander: “We zijn de voorbije jaren geëvolueerd van conceptueel naar meer toepassingsgericht denken. We houden de vinger aan de pols en blijven bijvoorbeeld zoeken naar nieuwe toepassingen en andere biobased materialen naast PET.”

Lonneke De Nooijer waakt erover dat het duurzame Repeat-verhaal blijft kloppen, zowel op economisch, sociaal als ecologisch vlak. Lonneke: “Ik ben onder meer verantwoordelijk voor het LCA, een document dat alle data en cijfergegevens rond duurzaamheid verzamelt. Externe partners vragen dit document vaak op bij hun klanten, om te bewijzen dat ze effectief duurzaam werken. Daarnaast bekijk ik elke beslissing binnen Repeat met een kritische duurzame bril. Dat kan gaan van de keuze voor bepaalde materialen tot het gebruik van een bepaalde soort verpakking.”

Peter Callens is CEO en zet zijn jarenlange ervaring en netwerk binnen Eauzon vooral in op commercieel en marketingvlak. “In Nederland is men al overtuigd van onze meerwaarde, nu willen we nog de Belgische markt meekrijgen in ons verhaal. Ondertussen blijven we ons product verder optimaliseren, op basis van de feedback die we krijgen van onze klanten.”

De maakindustrie
over 20 jaar

De mening van Lander Callens

"De enige manier om stappen te zetten naar een circulaire toekomst, is minder grondstoffen gebruiken en minder afval produceren. Door afval om te zetten in grondstof, pakken we met Repeat beide problemen tegelijk aan. We zijn ervan overtuigd dat we de bouwsector duurzamer kunnen maken en geloven heel hard in ons product."

20 jaar ervaring

Eauzon, het bedrijf achter Repeat Materials, is al 20 jaar actief in de sector: van woningbouw tot de renovatie van sociale woningen, woonzorgcentra en hotels. Die ervaring en expertise komen goed van pas voor Repeat. Ondertussen kan het bedrijf heel wat mooie referenties voorleggen. Woningcoöperatie Mooiland uit Nederland schakelt Repeat regelmatig in voor grote renovatieprojecten in de sociale woningbouw. Samen met aannemer Elk uit Eindhoven realiseerden ze de eerste circulaire badkamer in Nederland. Daarnaast werkte Repeat mee aan de inrichting van de citizinM-hotels in New York en Seatle, en het A-stay hotel in Antwerpen. Met hun smart bathrooms en shower pods staan ze garant voor de oplevering van zeer grote volumes op korte tijd.

Lander: “We verkopen onze klanten niet louter een bouwmateriaal. We bieden hen een ontwerp aan waar een materiaal bij hoort. We denken met hen mee, van ontwerp tot uitvoering. We doen bijvoorbeeld heel vaak werfbezoeken, omdat we zo ons product en proces kunnen blijven bijschaven en naar oplossingen zoeken, samen met de aannemer.”

Repeat Materials

Repeat ontwikkelt en produceert hoogwaardige bouwpanelen en -profielen gemaakt uit PET. Het bedrijf was genomineerd voor de Trends Impact Awards 2022 in de categorie ‘Circular Economy’. Een mooie erkenning voor de inspanningen die het levert om bij te dragen tot een duurzamere en circulaire wereld.

Ijslandstraat 8
8400 Oostende
T. 0487 62 41 15
info@repeatmaterials.com
www.repeatmaterials.com

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels