Wat gebeurt er met je geld, je spullen en je bedrijf nadat je overlijdt? Dat is een vraag waar niemand graag over nadenkt. In mijn werk voor het notariaat en als freelancer in nalatenschapsbeheer merk ik dat veel mensen er echt tegen opzien om die zaken te regelen of het vraagstuk zelf helemaal vermijden. Maar zowel in je werk als je privé is het belangrijk dat je weet wat je wilt – en dat je nabestaanden dat ook weten. Met deze tips breng je het in orde!
1. Doorbreek het taboe
Overlijden doen we allemaal, en toch doen we er heel krampachtig over. Totdat we tegen harde situaties aanlopen: iemand verliezen, een ongeluk krijgen, ziek worden, met pensioen gaan. Wacht daar niet op: probeer de ontkenning te doorbreken door open en eerlijk met je partner, familie en vrienden over het einde van het leven te spreken. Je ideeën over nalatenschap met elkaar delen is sociaal en natuurlijk.
2. Praat erover met een professional
Ook als je je wensen en plannen nog niet duidelijk voor jezelf hebt opgesteld, is een gesprek met een specialist prima op zijn plaats. Een nalatenschapsbeheerder, notaris of successieplanner kan je helpen om meer structuur te brengen in wat je wilt. Of ideeën aandragen waar je zelf nog niet aan gedacht hebt.
3. Laat een testament opstellen
Een testament hebben is een vorm van zorg dragen voor jezelf, je eigendom en je geliefden. Durf de stap te zetten en laat je wensen vastleggen. Overigens is je testament niet het enige wat je best eens laat bekijken – ook je huwelijkscontract, de statuten van je bedrijf en de risico’s voor je gezin zijn het overlopen waard. In elke fase van je leven zal je deze wensen nog kunnen aanpassen, dus wees niet bang om alvast een stap te zetten.
4. Denk na over je successie
Wie heeft er straks het roer in handen? Successieplanning is een niet te onderschatten onderdeel van ondernemen. Wil je het bedrijf binnen de familie houden, dan zul je ten eerste met je kinderen of andere potentiële opvolgers in gesprek moeten gaan over wat zij wel of niet willen en verwachten. Moet er een externe leider aangeworven worden, dan zet je dat best ook zwart op wit.
5. Trek je plannen verder dan jezelf
In je zoektocht naar mooie successie- en nalatenschapsideeën helpt het om verder te denken dan aan je eigen toekomst en die van je gezin. Sta bijvoorbeeld stil bij goede doelen waar je een deel van je erfenis aan wilt schenken. Zo’n perspectief helpt je om helder en daadkrachtig met deze keuzes aan de slag te gaan. De wereld draait straks wel verder, maar jouw nalatenschap stopt hier niet. Je kunt wel degelijk iets betekenen voor je medemens, ook als je er zelf niet meer bent. Reflecteer, leer en investeer!