Een groepsverzekering is en blijft nog steeds een interessant instrument om werknemers een extra voordeel toe te kennen.
Maar als werkgever bent u wel gehouden aan bepaalde verplichtingen. Sinds de publicatie van de Wet op de aanvullende pensioenen (WAP) in 2003 is de werkgever verantwoordelijk voor een minimum rendement en financiering van de groepsverzekering. In het begin van de WAP stond het minimum rendement dat gehaald moest worden op 3.25% Tijdens de periode van dalende rente, daalde deze naar minimum 1,75%.
Wordt dit gemiddelde rendement/financieringsniveau niet gehaald spreekt men van ‘onderfinanciering’.
Bij een ontslag of uitdiensttreding maar zeker bij pensionering, moet het minimum rendement over de volledige loopbaan bij de werkgever behaald worden. Indien er een tekort is zal je als werkgever het verschil moeten bijpassen. De verzekeraar zal je vragen om een bijkomende storting te doen.
Groepsverzekering in tak 23
Omwille van de lagere rendementen in tak 21 polissen (gewaarborgd door de verzekeraar) en de veelal lange looptijden van deze groepsverzekeringen, opteerden sommige werkgevers al eens voor een tak 23 verzekering: een verzekering zonder gewaarborgd rendement door de verzekeraar, maar met een variabel rendement gelinkt aan fondsen. Historisch gezien levert dit meestal een hoger rendement op, maar er blijft een risico van een minder moment op de financiële markten op het moment dat de werknemer het bedrijf verlaat. Dit kan een aanleiding zijn tot een vrij grote bijpassing door de werkgever om het wettelijk minimum rendement te halen.
Rendementen in tak 21 zijn echter in stijgende lijn, en per saldo zal het mogelijk tekort dus kleiner worden, maar sinds 2016 is de rendementsgarantie variabel, afhankelijk van het gemiddelde van de Belgische OLO op 10 jaar, maar met een minimum van 1,75%. En laat deze nu net in stijgende lijn zijn, waardoor er vanaf 2025 waarschijnlijk sprake zal zijn van een hoger te waarborgen minimum rendement.
Laat je dus op vlak van groepsverzekeringen goed begeleiden: laat de bestaande pensioenplannen binnen jouw onderneming even checken door specialisten.