“We leveren studenten voor momenten waarop veel organisaties dachten dat ze geen studenten konden inzetten”. Het is voor Jeroen Poels, de jonge oprichter en CEO van Deltaworx, dé unieke propositie van zijn bedrijf. De Antwerpse specialist in studentenarbeid heeft de wind flink in de rug. Dit jaar zullen 4 tot 5.000 studenten via Deltaworx een job vinden en dat aantal neemt jaar na jaar toe.
Jeroen Poels startte op 15-jarige leeftijd in de horeca als afwasser. Al snel evolueerde hij naar ober en vervolgens hoofdkelner. “Op een bepaald moment ben ik maître d’hotel geworden en mocht ik ook het personeel organiseren,” blikt hij terug. “Tijdens mijn studies aan de Antwerp School of Business Management kreeg ik op een bepaald moment de vraag om hetzelfde te doen voor een cateraar uit het Brusselse. Het betekende de eigenlijke start van Deltaworx. In het begin waren we voornamelijk een uitzendkantoor gespecialiseerd in studenten voor de horeca. Maar al snel zijn we ons gaan diversifiëren naar andere sectoren. Vandaag zijn we een generalist op het vlak van studentenarbeid en kunnen we in eender welke sector eender welke studentenjob invullen.”
STERCK. Waar staan jullie vandaag als bedrijf?
Jeroen Poels: “We zijn nu actief in 7 regio’s met 3 fysieke locaties in Antwerpen, Gent en Brussel en 4 digitale kantoren. Op die manier dekken we heel Vlaanderen. We hebben een officiële licentie als uitzendkantoor, alleen hebben we voor onze doelgroep niet de nood om op elke hoek van de straat een kantoor te hebben. De afgelopen 10 jaar hebben we 55.000 jongeren aan een studentenjob geholpen. Op jaarbasis stellen we 4 à 5.000 unieke koppen tewerk in alle mogelijke sectoren: van logistiek, productie, retail, horeca en eventsector tot advocatenkantoren, financiële dienstverleners, sales en customer service.”
Wie is Jeroen Poels?
Jeroen Poels (30) richtte Deltaworx op en nam in 2020 deel aan Jonge Wolven. Hij werd een jaar later opgenomen in de listing ‘30 under 30’ van het prestigieuze Forbes. De jonge ondernemer heeft verder ook een eigen talkshow op Kanaal Z. Naast Deltaworx is hij oprichter van Deltasearch, een kantoor gespecialiseerd in de werving en selectie van IT-profielen.
Flexibel inzetbaar
STERCK. Studentenarbeid heeft de afgelopen jaren een flinke omwenteling meegemaakt?
Poels: “In België keken we vroeger naar studentenarbeid als een vakantiejob. De wetgeving was ook op die manier ingericht. Daardoor waren we het ook gewoon dat studenten uitsluitend ingezet konden worden tijdens avonden, weekenden en/of vakantieperiodes. Het werkgedrag van studenten in België is de laatste jaren echter aanzienlijk veranderd en de wetgeving heeft zich daar ook op aangepast. Alles is veel flexibeler nu. We zien vandaag dat studenten ook beschikbaar zijn tijdens de schooluren van maandag tot vrijdag. Onze unieke propositie bestaat erin dat we studenten aanbieden op momenten waarvan organisaties heel lang dachten dat ze geen studenten konden inzetten. Het spectrum waarin we studenten kunnen inzetten is aanzienlijk verbreed en verruimd. Studentenarbeid is echt een structureel en stabiel onderdeel geworden van onze arbeidsmarkt en met name van onze flexmarkt. Voor onze klanten kunnen we het voltijds equivalent van iemand in een productieomgeving vervangen door 2 à 3 studenten. Het gaat dan om vaste medewerkers die elke week terugkomen in een vast stramien voor een vast aantal uren. Het idee dat je in een bedrijf niet kan rekenen op een student is totaal achterhaald.”
Kostenbesparing
STERCK. Dat brengt voor werkgevers ook een kostenbesparing met zich mee?
Poels: “Een student wordt minder zwaar belast en geniet een fiscaal gunstig statuut. We garanderen onze klanten 20 tot 25% kostenbesparing op hun staffing. De besparing per FTE op jaarbasis loopt op tot ongeveer 15.000 euro. In een productie of logistieke omgeving waar je bijvoorbeeld 20 FTE’s kan converteren naar student-uitzendkrachten, spreek je over een besparing van honderdduizenden euro’s! En dat voor kwalitatief hoogwaardig personeel, bestaande uit gemotiveerde, hoogopgeleide medewerkers. Tel uit je winst. Voor een grote logistieke speler in de haven van Antwerpen stellen we op dagbasis bijvoorbeeld 50 studenten tewerk. In de haven hè. Niet de meest evidente plek om een student naartoe te krijgen. Maar we werken evenzeer voor producenten in de food en de farma, in de retail,…”
Studenten-arbeid is echt een structureel en stabiel onderdeel geworden van onze arbeidsmarkt.
STERCK. Om welke redenen kiezen bedrijven ervoor om structureel studenten in te zetten?
Poels: “De meest voor de hand liggende is de krapte op de arbeidsmarkt. Men zoekt naar krachten maar vindt ze niet. Wij kunnen hiervoor onderdeel van de oplossing zijn. Een tweede reden is de prijs. Als men een bepaalde functie kan laten uitvoeren door een student kost dat minder en realiseer je een optimalisatie van je loonkost. En de kers op de taart is natuurlijk de mogelijkheid tot een vaste tewerkstelling na de studie. Dat is het prachtige aan ons product. We bieden hoogopgeleide mensen aan voor functies die doorgaans minder specialistische vaardigheden vereisen, tegen 20 à 30% onder de kostprijs van een reguliere kracht. Maar we brengen tegelijk onze opdrachtgevers in rechtstreeks contact met de toekomstige arbeidsmarkt, nog voor deze mensen beschikbaar zijn. Een master handelsingenieur die tijdens zijn opleiding al in de magazijnen werkte en zich daarna aanmeldt voor een management traineeship: dat is toch heel mooi?”
Specialist in studentenarbeid
STERCK. Is de instroom van studenten een blijvende uitdaging voor jullie?
Poels: “Eigenlijk niet echt. De meeste concullega’s kiezen voor sectorniches en zijn specialist in bepaalde profielen. Wij hebben atypisch gekozen voor een doelgroep, niet voor een sector of niche. We doen bij Deltaworx niets anders dan het werven en selecteren van studenten en deze plaatsen bij klanten. Het maakt van ons dé expert in het rekruteren van studenten, niveau hogeschool of universiteit. Bij andere reguliere uitzendkantoren is studentenarbeid een product dat erbij wordt genomen en dat is een heel andere insteek. Wij doen al meer dan 10 jaar niets anders en weten perfect hoe we dit moeten aanpakken en opzetten.”
STERCK. De zomer is een traditioneel drukke periode voor studentenarbeid?
Poels: “Vandaag moet je dat enigszins anders zien. Je hebt tegenwoordig gewoon veel verschillende types van studenten. De groep die uitsluitend in vakantieperiodes werkt, wordt steeds kleiner. De meeste werken zowel in de zomer als doorheen het jaar. We zien dat de periodes waarin studenten in de vakanties werken, minder lang zijn dan vroeger. Een student werkt tegenwoordig ook doorheen het jaar en gaat tijdens de zomermaanden op vakantie. Je hebt studenten die op zoek zijn naar flexibiliteit en het fijn vinden om op ad hoc-basis ingezet te worden. De horeca of de eventsector zijn dan gedroomde sectoren. Andere studenten werken omdat ze de centen echt nodig hebben. Ze willen stabiliteit en willen weten wat ze op het einde van de maand binnenkrijgen. Zij zullen eerder geplaatst worden in omgevingen waar het werk stabiel is. Maar ook in de horeca kan je stabiel werken. Als je elke dinsdag of elke zaterdag de vaste shift in een restaurant doet, is dat ook een stabiele werkplaats en inkomen. In de zomer zien we natuurlijk een toename aan festiviteiten en events. We hebben een grote tak festivalwerking en doen 30 tot 35 festivalproducties op jaarbasis. Op het vlak van festivalpersoneel zijn we in België één van de grotere werkgevers. Dat zijn vaak droomjobs voor studenten en zelf vinden we het uiteraard ook heel plezant (lacht).”