Gebruikt een natuurlijke persoon of rechtspersoon een huurwoning ook voor het uitoefenen van het beroep en wordt de huur - al dan niet geheel of gedeeltelijk - als beroepskosten ingebracht, dan wordt de verhuurder belast op de wettelijke huurinkomsten en niet langer op het basis van het kadastraal inkomen. Dit kan aardig wat centen schelen. Wordt dit verkeerdelijk doorgegeven door de huurder, dan komt hier heel wat administratieve rompslomp bij kijken en moet de verhuurder de bijkomende taxatie maar zien te recupereren bij de huurder, al dan niet voor de rechtbank. Een nieuwe bijlage moet dit proces vereenvoudigen.
Impact op betaalde vergoedingen in 2023
De fiscale aftrek van huurgelden voor welomschreven zakelijke rechten moet voortaan gedocumenteerd worden in een bijlage bij de inkomstenbelasting. Op basis van dit input in dit document (270 MLH) wordt de omvang van de fiscale aftrek bepaald. Deze verplichting is geldig vanaf aanslagjaar 2024 en heeft dus impact op de vergoedingen die in 2023 zijn betaald. Deze nieuwe verplichting is geldig voor iedereen die in België verplicht is een aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Huur je zuiver als privépersoon, dan moet je het formulier niet gebruiken.
Let wel, werd er voor deze vergoedingen al een factuur opgemaakt onder het BTW-stelsel, denk maar aan de huur van een ruimte in een kmo-unit, dan hoef je niet te rapporteren.
Stroomlijnen van het proces
Met de nieuwe rapporteringsplicht ‘Verplichting tot aangifte van de huurprijs en de huurlasten’ wil de overheid dit proces efficiënter maken. De verplichting geldt voor huurvergoedingen, maar ook voor vergoedingen zoals recht van opstal, erfpacht en andere zakelijke gebruiksrechten.
Op het formulier moeten zowel de identificatiegegevens van de verhuurder of blote eigenaars, het adres, het totaal betaalde bedrag en het bedrag van de huurvergoedingen die als beroepskost in aftrek worden genomen.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van niet-melding?
Geef je de bovenvermelde inlichtingen niet door via de bijlage, dan vallen de betaalde vergoedingen niet in te brengen als beroepskosten. Dit kan je aardig wat geld kosten en het is mogelijk dat er ook nog een boete en/of belastingverhoging bovenop komt.
Twee bijkomende addertjes
Huur je een onroerend goed dat uitsluitend bestemd is voor privéverhuur, dan kun je de huur niet langer pro rata als beroepskosten inbrengen, als je er een beroepsactiviteit in uitoefent. Ook als verhuurder is het opletten geblazen. Ben je niet op de hoogte over hoe je huurder de huur inbrengt als beroepskost, dan kan dit uitmonden in een bijkomende taxatie. Maak dus altijd glasheldere afspraken met de huurder. Je kan deze extra taxatie immers enkel verhalen als er contractuele afspraken zijn.
Zit je nog met vragen?
Meer weten over deze nieuwe bijlage of zit je nog met vragen over deze nieuwe wetgeving? Contacteer ons en we vertellen je er graag meer over. Uiteraard staan we je met raad en daad bij.