Bice Mennes studeerde communicatiewetenschappen. Ze groeide echter op in de bouwwereld, want vlak voor haar geboorte richtte haar vader, Mark Mennes, bouwonderneming Menbo op. Aanvankelijk had Bice geen plannen om erin te stappen. Jaren later kwam het er tóch van. Bice vond het mooi om te zien wat Menbo allemaal realiseerde en kreeg de smaak van het leidinggeven en ondernemen te pakken. Inmiddels is ze ruim 20 jaar gedelegeerd bestuurder.
Toen mijn moeder overleed, besloot mijn vader – toen 61 jaar – dat het tijd was om de zaak over te dragen naar de volgende generatie. Dat waren behoorlijk grote voetsporen om in te treden, hij had het zo goed gedaan. Als ik nu naar mezelf kijk, zie ik dat ik het zeker anders doe. Maar mijn leiderschapsstijl past wel bij deze tijd. Ik vraag liever dan dat ik opdraag. Ik hanteer een empathische, sterk mensgerichte aanpak. Dat mag ook met de 40 werknemers die dagelijks mee aan Menbo timmeren.”
Trots?
“Het leuke aan onze job is dat je meteen resultaat van je werk ziet. Als ik voorbij de gebouwen rijd die Menbo heeft neergezet – van industriële complexen tot scholen en van woningen tot gemeentehuizen – ben ik daar echt trots op. Elk project is weer anders. We hebben trouwens ook een heel sterk personeelsbestand; er zitten mensen tussen die al 35 jaar bij ons in dienst zijn. Dat voelt fijn en creëert vertrouwen.”
Stercktes?
“Ik denk dat ik vooral verbindend en betrokken ben. Op die manier zorgen we voor onze klanten en voor onze werknemers. Het menselijke aspect speelt een grote rol in onze aanpak. En nuchterheid en daadkracht zijn ook belangrijk in dit vak. De bouw is geen gemakkelijke sector, er is altijd wel iets wat je moet oplossen, omdat je van zoveel factoren en leveranciers afhankelijk bent. Gelukkig hoor ik regelmatig van klanten dat ze onze openheid en oplossingen op prijs stellen. Dat levert een recurrent cliënteel.”
If you can dream it, you can do it.
Werkpunten?
“De gedrevenheid om onze klanten tevreden te houden heeft ook een keerzijde. Als je tot het uiterste gaat om de gewenste resultaten neer te zetten en iedereen blij wil maken, gaat dat soms ten koste van jezelf en je bedrijf. Het evenwicht zoeken is een vaardigheid die ik beter onder de knie wil krijgen. Toen mijn man tien jaar geleden ook in de zaak wilde stappen en we dit aan onze kinderen vertelden, zeiden ze: ‘Prima, maar we willen er niets over horen aan de eettafel!’ Die afspraak staat nog altijd overeind. Het helpt ons om de grenzen te bewaken.”
Sterck voorbeeld?
“Mijn vader, sowieso. Zonder enige bouwachtergrond heeft hij bijna 40 jaar lang een bouwbedrijf gerund. Lange uren, veel onderweg, alle werven opvolgen. Dat vind ik ontzettend knap. In mijn ogen is hij een heel straffe ondernemer geweest. En ook nog eens een toffe papa en opa.”
Tips voor starters?
“Blijf geloven in je werk en blijf doorgroeien. Als je in de bouwsector wil beginnen, weet dan wel dat die onderhevig is aan veel externe invloeden. Daar moet je mee leren omgaan. Het is een heel boeiende wereld, dus het is zeker het harde werken waard. ‘Je krijgt niets voor niets’, zeg ik altijd. Dat geldt natuurlijk voor elke ondernemersreis.”