LATIJNS-AMERIKAANSE PASSIE OP JE BORD
Edgar Orduño Choclo

LATIJNS-AMERIKAANSE PASSIE OP JE BORD

Bedrijfsprofiel - Choclo

De totaalbeleving van de Mexicaanse en/ of Peruviaanse keuken meemaken op een boogscheut van je woning: het kan sinds januari 2023 in Choclo. Het restaurant van de Kurkumama Group staat synoniem voor een gastvrije, gastronomische topervaring op alle mogelijke vlakken, met als ‘architect’ chef Edgar Orduño. Ook bedrijven kunnen hier de warme, LatijnsAmerikaanse sfeer naadloos linken aan gezellig overleg bij een heerlijke maaltijd.

Toen Edgar Orduño zijn culinaire opleiding in Mexico wou afronden met een tot de verbeelding sprekende stage, stuurde hij zijn cv naar diverse restaurants uit de wereldwijde top-50. Hij kreeg een kans bij Hertog Jan, de sterrenzaak van Gert de Mangeleer en Joachim Boudens, en greep die met beide handen. “Via sommelier Hannes Desmedt – ook wel bekend als ‘le roi de l’apéro’ – leerde ik in Kortrijk de mensen van de Kurkumama Group kennen, die in 2017 in Kortrijk met Nude waren gestart. Nude is een ‘eat & easy’-bar met veel Libanese invloeden, waar je ook terecht kan voor heerlijke cocktails.”

Sharing

Edgar keerde terug naar Mexico om zijn studies af te maken, maar belandde in 2021 tijdens een vakantie opnieuw in België. “Tussen pot en pint hebben we beslist om met een Latijns-Amerikaans restaurant te beginnen. Dat leidde begin 2023 tot de opening van Choclo (het Peruviaanse woord voor maïs, red.). We stelden een kaart samen met veel Mexicaanse en Peruviaanse gerechten, met ook invloeden en wijnen uit onder meer Argentinië en Chili.”

Centraal in Choclo staat het ‘sharing’-concept. “De gerechten worden zoveel mogelijk gedeeld tussen de verschillende tafelgenoten, zodat ze gezamenlijk kunnen genieten van de lekker gekruide gerechten én de aparte technieken uit de Latijns-Amerikaanse keuken. Zo werken we bijvoorbeeld niet met blenders, maar malen we bepaalde ingrediënten vooral manueel, wat de smaak ten goede komt. Wie wil zien hoe we te werk gaan, nodigen we graag eens uit voor een kijkje achter de schermen.”

Ook ondernemingen vinden almaar vlotter de weg naar Choclo. “Op hun vraag kunnen we een speciaal menu samenstellen, rekening houdend met specifieke voorkeuren, met aangepaste wijnen en drankformules. Voor sommige klanten hoeft dat niet: die laten zich liever verrassen, om op een onbevangen manier het concept van delen te leren kennen. Groepen die liever apart zitten, kunnen terecht in een discreet afgeschermde ruimte, waar je wel nog altijd de aparte sfeer van het restaurant ervaart.”

Etnische keukens

Choclo maakt dus deel uit van de Kurkumama Group, die wordt geleid door Feysal Ghafelzadeh.

“Kurkumama is een samentrekking van de specerij kurkuma en ‘mama’, als eerbetoon aan moeder Maryam Marvani, die ons de liefde voor de etnische keuken met de paplepel heeft ingegeven. Specerijen en kruiden zijn de uithangborden bij uitstek van etnische keukens, omdat ze – net als de specifieke kooktechnieken – de taal van de cultuur spreken. De heerlijke gerechten van dergelijke keukens bieden we aan in mooie decors, waar ambiance, beleving en gastvrijheid centraal staan. Dat proef je ook in Nude en Spicy Lemon, de andere restaurants van onze groep.”

Nude is een gezellige en kosmopolitische bistro-ervaring met unieke smaken uit de Levant (historisch-geografische naam voor een deel van Zuid-West-Azië). “Je kunt er rondhangen met je vrienden of je geliefde meenemen op een romantische date. Eenmaal je hebt plaatsgenomen aan de bar, in de roze suède banken of de loungeruimte, ontspan je sowieso. Nude typeert zich door de moderne ‘art deco’-setting en een minimalistisch tintje, met de Libanese keuken als grote gemene deler.”

Spicy Lemon profileert zich als een Kortrijkse hotspot voor een volledig diner uit het Midden-Oosten. “Al onze gerechten zijn geïnspireerd door de Perzische keuken. Ook hier geven we een lokale draai aan traditionele recepten, die je zullen verrassen met unieke smaken en kruiden. Alles wat we er op tafel zetten, is ecologisch: van herbruikbare servetten tot rietjes gemaakt van avocadopitten. Onze keukenbrigade streeft naar zero waste en weet alles over pekelen, fermenteren en filteren.”

Uitbreiding

Een voorsmaakje van wat je bij Choclo mag verwachten? Carpaccio Guevara als starter, Cordero de Dios als hoofdgerecht en Cacao Odyssey als dessert… De namen alleen al doen je watertanden en het restaurant wordt ook door kenners naar waarde geschat. Zo kreeg Choclo circa een jaar geleden een mooie score bij Gault Millau (13 op 20). De beleving van etnische keukens wil de Kurkumama Group binnenkort ook in andere Vlaamse regio’s integreren.

Choclo
Gentsesteenweg 29
8500 Kortrijk - België

T. 056 90 00 05

reservations@choclo.be
www.choclo.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels