Total Talent Management – ook voor KMO’s een noodzaak!
Julie Van Kerckhoven KPMG Law

Total Talent Management – ook voor KMO’s een noodzaak!

Praktijck - KPMG Law

De tijd dat een organisatie alleen uit een werkgever en de werknemers bestond, ligt lang achter ons. Organisaties doen steeds vaker – al dan niet kortstondig – beroep op externe deskundigen zoals bijvoorbeeld freelancers, onderaannemers, enz.

In dat kader is het voor een organisatie cruciaal om het overzicht te houden over wie er precies bijdraagt aan de organisatie, inclusief externen. Dat geldt niet alleen vanuit kostenoogpunt, maar zeker ook vanuit juridisch standpunt, je employer branding, risicobeheer, efficiëntie, … Dergelijk holistisch hr-beleid, waarbij je alle werkenden omarmt, wordt omschreven met de term “Total Talent Management” (TTM).

In de huidige arbeidsmarkt is TTM  onmisbaar in de "war for talent". Alleen zo bereikt een onderneming alle vijvers waar talent in zit. Toch zijn nog maar weinig organisaties hier mee bezig, vaak omwille van grote juridische misverstanden, waaronder het idee dat hr zich niet mag bezighouden met externe profielen zoals freelancers, onderaannemers, outsourcing-diensten etc. 

Niets is minder waar. 

Meer nog: in het kader van ESG (duurzaamheidsrapportering) zijn ondernemingen net verplicht om cijfers en data bij te houden over zowel eigen werknemers als zelfstandigen, uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers, en zelfs meer algemeen personen die werkzaamheden verrichten naast reguliere werknemers (= definitie “eigen personeel”). Een transparant en holistisch personeelsbeheer is dus niet alleen strategisch, maar ook ethisch van belang. 

Vanuit sociaalrechtelijk oogpunt is het kwestie van 3 hr-processen uit te tekenen die allen op elkaar afgestemd zijn: (i) een proces voor vaste werknemers en uitzendkrachten, (ii) een proces voor zelfstandigen (geen gezag en toezicht toegestaan) en (iii) een proces voor personeel van dienstverleners/onderaannemers (beperkte overdracht van gezag toegestaan onder wettelijke voorwaarden). 

Het klopt dat het niet mogelijk is om het hr-beleid voor werknemers te kopiëren naar externen, maar je kan het wel ‘vertalen’ om binnen het wettelijk kader te blijven. Juridische begeleiding bij de uitwerking van deze processen is daarbij aangewezen. 

Sommige bedrijven werken voor hun talentenbeheer samen met een Managed Service Provider (MSP). Dat is een derde partij die het beheer van de externen overneemt. Werken met een MSP garandeert evenwel niet dat een onderneming compliant is. Ook in die gevallen is het aangeraden om op voorhand juridisch advies in te winnen onder andere rond contracten, de omgang met data (GDPR) en verschillende vormen van talent aansturen. Zo kan je met kennis van zaken de voor jouw organisatie juiste MSP selecteren en samenwerken als partners.

Kortom, een goed doordacht Total Talent Management is een essentiële hr-strategie die bedrijven helpt om hun concurrentiepositie te verstreken. Aangepaste en geïntegreerde hr-processen zijn daarbij noodzakelijk, net zoals een goede juridische begeleiding.

KPMG Law
www.kpmglaw.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels