Vandeputte Safety International, bestaande uit de bedrijven Vandeputte Safety Experts, Prosafco en Solutions4Materials, is marktleider op gebied van veiligheid en welzijn op de werkvloer. Ze zorgen ervoor dat meer dan 1 miljoen medewerkers elke dag opnieuw voorzien zijn van de veiligheidsmaterialen die zij nodig hebben om hun job veilig uit te voeren.
Opmerckelijk?
Het bedrijf groeide van 95 miljoen euro omzet (2018) naar 145 miljoen euro (2024) en zocht zelf naar een strategische samenwerking. Die vond het in een overname door de Franse groep RG. Dankzij die overname is de groep Europees marktleider.
STERCK. Van waar komt jullie groei van de afgelopen jaren?
Dirk Vandeputte: “Die is drieledig. Prosafco, één van onze bedrijven die zich richt op het kmo-segment, is zowel organisch gegroeid als door de overname van enkele shops. Met 8 shops kennen we nu een mooie geografische spreiding over heel België. Daarnaast is Vandeputte Safety Experts flink gegroeid bij zowel bestaande als nieuwe klanten in de industrie in België en Nederland. En ten derde zijn we met Solutions for Materials in Herentals een nieuwe activiteit gestart die het heel erg goed doet. Wij ontzorgen grote spelers zoals Tata Nederland, Umicore en Arcelor Mittal op het vlak van alle mogelijke PBM’s, persluchtapparaten, gasdetectietoestellen, noem maar op. We kopen die producten aan, stellen deze ter plaatse bij de klant ter beschikking via distributiemachines, zorgen voor het hele logistieke proces, het onderhoud, de keuringen,… We nemen dus de volledige dienstverlening voor onze rekening. Onze klant hoeft er zo niet zelf in te investeren en betaalt per gebruik. Solutions4Materials is heel klein begonnen maar realiseert vandaag een omzet van 11 miljoen euro en telt 65 medewerkers.”
Overname RG
STERCK. Ondanks jullie marktleiderschap in de Benelux zijn jullie zelf op zoek gegaan naar een overnamepartner?
Dirk Vandeputte: “We hebben met onze raad van bestuur - waarin ook onze kinderen zijn vertegenwoordigd - grondig nagedacht over onze toekomst. In een productieomgeving kan je misschien als apart bedrijf blijven bestaan. Maar in de distributie zie je meer en meer een globalisatie. We waren marktleider in de Benelux, maar op Europees vlak pas de nummer 8 of 9. Bovendien zijn de Franse en de Duitse markt vele malen groter dan die van ons. We zagen onze (internationale) klanten steeds grotere bedrijven overnemen waardoor ze zelf nog groter werden. Als distributeur moet je die beweging kunnen volgen, ook geografisch. Wij waren in Europa het voorlaatste bedrijf van enige omvang dat nog familiaal was. Op langere termijn dreigden we zo omzet te verliezen.”
“Er stonden elk jaar partijen aan onze deur om ons een voorstel te doen. Ik heb daar ook steeds naar geluisterd en uit geleerd. Maar wij hebben uiteindelijk besloten om de zaken om te keren. Om verder te groeien, wilden we een veilige haven binnenvaren. Samen met zakenbank Rothschild zijn we gaan kijken welke dat best zou worden. We zochten bewust niet naar private equity maar naar een complementaire speler met dezelfde cultuur en waarden. We zochten een partij die geografisch aanvullend was, die ook specialist was op PBM-gebied en we wilden de mogelijkheid om te kunnen herinvesteren in het nieuwe geheel.
Uiteindelijk hebben we een viertal partijen gesproken en is de keuze gevallen op de Franse groep RG. Ze zijn nu in handen van twee investeringsfondsen maar 30% van de groepsaandelen zit verspreid bij het management en voormalige aandeelhouders van acquisities. Op die manier hebben ze het familiale DNA kunnen behouden. Bovendien vormen we geografisch een heel mooie match. Samen staan we sterk in een 12-tal landen. Met een omzet van ongeveer 600 miljoen euro zijn we Europees marktleider. Mijn neef Stefan, ikzelf, onze kinderen en een deel van het management zijn ook terug mee ingestapt in de aandelen van de grotere groep.”
STERCK. Wat veranderde er nog?
Dirk Vandeputte: “Ik heb altijd gezegd dat ik de fakkel zou doorgeven, eens ik zestig jaar zou worden. Dat is afgelopen jaar gebeurd met Philippe Halsberghe, die al 10 jaar bij ons werkte en nu onze nieuwe CEO is. Ik blijf één dag per week actief en heb mijn rol opgenomen als voorzitter van de raad van bestuur binnen de Europese Groep. Als bedrijf kijken we waar we nog sterker kunnen worden op aankoopniveau. En anderzijds bieden we onze klanten voortaan een service en netwerk binnen 12 landen, wat heel wat voordelen biedt. We hebben de ambitie om nog te blijven groeien, zowel organisch als via acquisities. Het mooie is dat we binnen de grote groep de best practices van elkaar kunnen overnemen. We luisteren naar elkaar en leren van elkaar.”
van Dirk Vandeputte
Zorg voor een raad van bestuur die je uitdaagt op strategisch vlak. Doe regelmatig de oefening wat er verandert op de markt en kijk of je je marktbenadering daaraan moet aanpassen. En probeer zoveel mogelijk van gedachten te wisselen en ideeën op te doen in je netwerk.