U weet het misschien niet, maar als overlevende echtgenoot komt men onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een door de overheid uitgekeerd overlevingspensioen, soms ook weduwen- of weduwnaars-
pensioen genoemd.
Het overlevingspensioen ontsnapt ook niet aan de hervormingen van de regering. Eén van de voorwaarden om vandaag te genieten van deze uitkering is dat de overlevende partner minstens 45 jaar moet zijn. De regering verhoogt nu de leeftijd waarop een persoon een overlevingspensioen kan verkrijgen naar 50 jaar in 2025 en tot 55 jaar in 2030. Ook hier is dus een trend ingezet.
Dit alles heeft vooral tot doel om weduwen en weduwenaars eerder te heractiveren, dan ze vervroegd met pensioen te sturen. Het verstrengen van de toekenningsvoorwaarden zet heel wat bedrijfsleiders aan het nadenken. Kunnen zij niet beter zelf voorzien in een kapitaalsuitkering aan hun nabestaanden bij hun overlijden, zonder rekening te moeten houden met de strenge voorwaarden van de overheid?
Uiteraard kan dit en het hoeft ook nog niet zoveel te kosten. Zo kan een niet-rokende bedrijfsleider van 40 jaar zich bijvoorbeeld gedurende 20 jaar verzekeren voor 500.000 EUR en dit tegen een jaarlijkse premie van zo’n 1.175 EUR. De premie kan onder bepaalde voorwaarden zelfs door de vennootschap betaald worden en mee opgenomen worden in de kosten.
Paul Fornoville is zaakvoerder bij Life Plan bvba, een onafhankelijk pensioenplanner voor zelfstandigen en ondernemers.