Wintertips voor je  bedrijfsgebouw
Gert Janssen Mathieu Gijbels NV

Wintertips voor je bedrijfsgebouw

Praktijck - Mathieu Gijbels

Met de winter in het vooruitzicht en temperaturen die je alvast aan de winter doen wennen, is dit het ideale moment om wintervoorzorgen te nemen voor je bedrijfsgebouw.

Het spreekt voor zich dat strooien rond je gebouw om gladheid te vermijden en het tijdig nakijken van je verwarmingssystemen een must zijn naar gelang de winterpiek dichterbij komt. Maar er zijn ook andere, minder vanzelfsprekende zaken waar je rekening mee moet houden.

Hevige sneeuwval

Daken van industriële gebouwen zijn vaak lichte daken die wel gemaakt zijn voor het dragen van sneeuw, maar de draagkracht is uiteraard beperkt. Voor deze regio zijn ze berekend op 40kg per m2, dat komt overeen met 17 à 18 cm verse sneeuw. Dat is voor België behoorlijk wat, maar in uitzonderlijke gevallen kan er meer vallen. In die situatie kruip je best even het dak op om het sneeuwvrij te maken of bel je onze service-afdeling die met plezier jouw dak sneeuwvrij komt maken.

Vorst vs. dooi

Wat in België wel vaker voorkomt is een opeenvolgende vorst-dooicyclus. Dat wil zeggen dat er sneeuw valt die overdag smelt en die ’s nachts weer bevriest. Zo ontstaat er een ijslaag op het dak. Ze kan maar 1 cm dik zijn, maar ze verstopt wel je afvoeren. Als het op dat punt opnieuw begint te sneeuwen of begint te regenen kan dat water niet weglopen en krijg je gevaar. Het gewicht op het dak wordt te zwaar en je dak kan bezwijken. 1 cm ijs weegt overigens ongeveer 900 kg per m2. Een centimeter ijs komt overeen met ongeveer 3 à 4 cm verse sneeuw. Klim in vorstperiodes dus regelmatig op je dak om de afvoer te checken en strooi of maak open indien nodig.

Verstopte afvoeren

Hou zeker ook in de herfst de afvoeren op je dak open om verstoppingen te voorkomen, zeker als er veel bomen rondom je gebouw staan. Afgewaaide bladeren die op je dak en zo in je afvoer terecht komen kunnen voor problemen zorgen. Goed uitgevoerde gebouwen met platte daken zijn voorzien van een noodafvoersysteem dat in zulke gevallen er toch voor zorgt dat er geen water op het dak blijft staan. Meestal zijn dit openingen (brievenbussen) in de gevel. Bij verstopte afvoeren zal er dus water door de openingen in de gevel spuwen. Wanneer je dit signaal krijgt, moet je dringend de afvoeren van je dak nakijken.

Donkere dagen

In de winter is er minder buitenlicht dan in de zomer, en dat kan invloed hebben op je medewerkers. Mensen functioneren sowieso beter bij daglicht dan bij kunstlicht. Het is dus een goed idee om de ruimtes waar je medewerkers veel werken te huisvesten in ruimtes waar veel ramen zijn. Plaatsen zoals vergaderruimtes, kopieerkamers en koffiehoeken verhuis je best naar de ruimtes binnen in het gebouw waar doorgaans minder licht is.

Frisse lucht

Verluchting is geen evidentie in de winter. Een raam open zetten als het buiten koud is trekt al snel alle warmte uit de ruimte en het kost natuurlijk energie om ze terug te verwarmen. Een degelijke verluchtingsinstallatie is zeker geen overbodige luxe, mits ze goed onderhouden wordt. De filters moeten op tijd proper worden gemaakt en de luchtsnelheden moeten goed zitten.

 

Deze expertise werd aangeboden door  Mathieu Gijbels

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels