Doorgaans wordt geschat dat ongeveer 5 procent van het vermogen van de Belg uit kunst bestaat. Het maakt dus onmiskenbaar deel uit van uw vermogen. Maar in welke kunst investeert u het best?
Vandaag wordt de kunstmarkt gedicteerd door de mode: hedendaagse kunst, moderne kunst, art deco, tribale kunst en oldtimers. Dat is belangrijk omdat kunst nu eenmaal fluctueert volgens stromingen en trends, en dus erg snel verandert. Hedendaagse kunst vertegenwoordigt momenteel maar liefst 70 procent van de waarde van alle kunstaankopen.
Mode synoniem voor duur
Enerzijds zijn er een honderdtal klassieke kunstenaars uit de naoorlogse periode met een bijzonder hoog prijskaartje. Denk daarbij aan
Warhol, Basquiat, Koons, Fontana, Richter, Hirst, … die al ongeziene bedragen hebben gehaald. Anderzijds zijn er alle andere kunstenaars van wie de prijs niet of bijna niet evolueert.
Hedendaagse kunst leunt zonder twijfel dicht bij een zeepbel aan, omdat de waarde ervan zo sterk verschilt van alle andere kunstwerken uit de periode voor 1940. Het is dus aangeraden om voorzichtig te zijn, en zo veel mogelijk te diversifiëren qua tijdperk en stijl. Die diversificatie is immers cruciaal, net zoals bij het beheer van uw financieel vermogen.
Laat daarom nooit de artistieke stromingen van voor 1940 – die vandaag vaak uit de mode zijn – links liggen. Een kunstpatrimonium moet eclectisch zijn, een combinatie van verschillende stijlen of stromingen. Dat is minstens even mooi en minder riskant.
Selectief kopen
Het is aanbevolen om kwaliteit te kopen, omdat dit de enige waarde-
garantie is op het gebied van kunst. Bovendien doet u er goed aan om grote werken van een minder bekende kunstenaar te verkiezen boven ‘kleine werken’ van een grote naam.
De waarde van kunst wordt bepaald door vraag en aanbod, maar de kwaliteit primeert. Koop dus nooit louter om te ‘beleggen’, maar altijd om uzelf te plezieren.
Harm Laitem is regiodirecteur Limburg-Leuven bij Bank Degroof en ziet een plaats voor kunst in uw vermogen.