Regen? In ons land valt het soms met bakken uit de lucht. Er zijn verschillende manieren om water te bufferen en te recupereren. Gert Janssen, Directeur Engineering en ontwikkeling bij NV Mathieu Gijbels, lijst de voor- en nadelen op en geeft enkele praktische tips.
Meten is weten
Alles start met de hoeveelheid water. Dat is geen nattevingerwerk. Laat een professional onderzoeken welke hoeveelheid water je – afhankelijk van jouw gebouw en terrein - moet bufferen en kunt hergebruiken. Ga samen met de architect en waterbeheerder aan tafel zitten om tot de optimale oplossing te komen en verrassingen te vermijden.
Opvang
De beste manier om water op te vangen en te laten infiltreren? Dat is nog altijd een wadi of open gracht. Het belangrijkste aandachtspunt van een wadi is het niveau; dat moet zich boven het grondwaterpeil bevinden. Daarnaast is het belangrijk om er gras in te laten groeien. Op die manier blijft de grond poreus en kan het water goed in de grond infiltreren.
Een regenwaterput is net zoals de wadi één van de goedkoopste oplossingen. Het grootste nadeel is dat het infiltratieoppervlak na verloop van tijd kleiner wordt door slib. De bouwheer zal hier in eerste instantie weinig last van hebben maar het is niet goed voor de riolering.
Dakdichting
De dakdichting is een belangrijk gegeven als je water wilt hergebruiken. Houd in het achterhoofd dat hemelwater - ondanks verschillende filtersystemen - verkleurt door roofing. Dat is niet zo erg als je het water enkel wilt recupereren voor een buitenkraantje of hogedrukreiniger maar we raden het af om dan ook de toiletten op regenwater aan te sluiten. Een dakdichting uit EPDM geeft geen verkleuring.
Groendaken en kratten
Groendaken hebben veel voordelen. Ze zijn esthetisch erg mooi, zorgen voor een goede opname van CO2 en hebben een positieve werking op het vlak van thermische isolatie. Bij een langdurige bui met matige regen vertraagt een groendak de waterafvoer naar de riolering. Het nadeel is dat groendaken bij een wolkbreuk dadelijk verzadigd zijn en geen hulp kunnen bieden.
Kratten zijn minder efficiënt als aanvankelijk gedacht. Ze hebben een prima werking op korte termijn, maar ze slibben gemakkelijk dicht en dan vermindert de efficiëntie erg snel. Wij raden het gebruik van kratten steeds vaker af omdat ze te veel onderhoud vereisen. Op lange termijn is het simpelweg niet rendabel.
Innovatieve oplossingen
Er bestaan verder nog heel wat innovatieve buffering- en recupereringssystemen zoals Hydrops van Eurodal of V-Flow. Dat zijn respectievelijk open funderingen met vloerplaten of diepte-infiltratiesystemen. Ook die werken vaak erg goed.
Bluswater
Voor bluswatervoorziening gelden er speciale regels. Je moet onder andere voldoende debiet en capaciteit kunnen garanderen vooraleer je een blusinstallatie met regenwater mag gebruiken.