Is je huidige bedrijfsgebouw te klein of verouderd en wordt het tijd om te kopen of te huren? Kies je voor de renovatie van een bestaand gebouw of ga je voor een nieuwbouw? Gert Janssen, directeur engineering en ontwikkeling bij Mathieu Gijbels bedrijfs- en kantoorbouw, brengt raad.
“Onderzoek eerst waar je klanten en werknemers gevestigd zijn en zoek uit wat ze willen”, zegt Gert Janssen. “Zit je op dit moment op een locatie waar je klanten en werknemers wonen? Stel jezelf dan de vraag of beiden gaan volgen bij een verhuis. Je hoeft niet ver te verhuizen, maar afhankelijk van het soort activiteiten dat je bedrijf uit-
oefent kan 10 kilometer al een nefaste afstand blijken.
Faseer je renovatie
Vergelijk daarnaast niet alleen de prijzen van de renovatie of de nieuwbouw zelf, maar hou ook rekening met een eventuele sluitingsperiode en daardoor mogelijk verlies van klanten. Voor bijvoorbeeld een winkel is het belangrijk om de activiteiten zoveel mogelijk te laten doorgaan en dus niet of zo weinig mogelijk te sluiten.”
"Faseren is dan een goede oplossing. Dat kost soms meer, maar je verliest minder inkomsten. Ga met het bouwbedrijf, bouwheer en architect rond te tafel zitten om jouw wensen en noden duidelijk te maken. Voorkom bijvoorbeeld dat je bouwbedrijf voor de renovatie van de tweede fase je reeds verwezenlijkte eerste renovatiefase moet doorkruisen. Logica en strategie zijn erg belangrijk in het bepalen van de renovatiefases.”
Energiebesparende maatregelen
Janssen: “Energiebesparende maatregelen zijn goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Neem ze mee in je renovatie. Kleine ingrepen zoals beter isoleren, het herzien van je verwarmingssysteem, je verlichting, je ramen en bijvoorbeeld het plaatsen van zonnewering kunnen op korte termijn al renderen. Die kleine ingrepen doen het comfort binnen je gebouw sterk stijgen en dat heeft invloed op ziekteverzuim en absenteïsme.”
Een gebouw op de groei?
“Voorzie je groei? Bekijk dan de uitbreidingsmogelijkheden van een gebouw. Grond is tegenwoordig schaars waardoor er steeds vaker wordt uitgebreid in de hoogte, maar een dak is niet altijd sterk genoeg om er een vloer van te maken.
Bekijk ook zeker of je gebouw flexibel indeelbaar is zodat je misschien niet moet uitbreiden als je bepaalde ruimtes in je gebouw kan herbestemmen. Ook businessparken kunnen heel interessant zijn. Als je je gebouw op de groei koopt of bouwt kan je het voorlopige teveel aan ruimte verhuren aan andere bedrijven. Hier zijn wel grenzen naar brandveiligheid toe.
Voor kleine of startende bedrijven is het dan weer interessant om aan te sluiten bij een businesspark om zo de kosten van bijvoorbeeld de parking, balie, groenbeheer, … te delen.”
Deze expertise werd aangeboden door / Mathieu Gijbels