Met de winter in het vooruitzicht maken ook heel wat zakenmensen plannen voor een ontspannende wintervakantie. Ski of après-ski? Eigen laarzen of toch maar niet? En naar welk skigebied trekken we dit jaar? STERCK. overliep met ondernemer, skifanaat én skileraar-trainer Jan Larosse een aantal tips en trends voor uw wintersportvakantie.
Jan Larosse
Ceo Group Strongbow
“Er is een groot verschil tussen recrea-tieve skiërs die één of twee keer per jaar gaan skiën in Frankrijk, Oostenrijk of Italië, en de verschillende takken van de skisport die door steeds meer mensen professioneel beoefend worden”, zegt Jan Larosse. “De gedreven skiërs spitsen zich toe op takken zoals race-carve, freestyle, freeriden of toer-skiën. In die laatste twee disciplines gebeurt de afdeling buiten de piste in de ongerepte natuur.”
“Skibeleving doet ieder op zijn of haar eigen manier. De meeste ondernemers zien een skireis als iets recreatiefs één maal per jaar. Maar de gedreven skiër gaat op zoek naar kwaliteit en kwantiteit in het af te leggen kilometers. Echte sportieve skiërs stoppen niet aan elke après-ski bar, maar doen lange afdelingen. Ze zoeken er iets meer achter en willen evolueren. Het is echt een sportbeleving voor hen. Ze staan vaak elke week een avond op de latten in Peer of Landgraaf bij organisaties die hen bijscholen en begeleiden.”
Jan Larosse legde zich na zijn studies en naast de verschillende bedrijven die hij runt, onder meer toe op het klimmen en richtte klimmuren op in heel Vlaanderen. Later doorliep hij ook alle stappen als skileraar: van instructeur tot internationaal lesgever in alle mogelijke takken van de ski-
sport. Er zijn maar weinig zogenaamde ‘vlaklanders’ die zoals hem ook cursisten mogen meenemen buiten de piste.
Voor elk wat wils
Waar trekken we deze winter best naartoe? Jan Larosse: “Je moet een skigebied evalueren in functie van je situatie. Als je kindjes hebt kijk je of het kindvriendelijk is. Andere mensen zoeken een plek waar je van berghut naar berghut kan skiën of een gebied met een goede après-ski. Anderen kiezen voor een gebied waar misschien minder pistes zijn, maar meer mogelijkheden voor freeride. Ik ga bij voorkeur naar een gebied met lange afdelingen of waar je echt buiten de piste kan afdalen. Maar vaak staat de trip in het teken van de organisatie waarvoor ik lesgeef. Elke winter sta ik toch zo’n 8 à 9 keer op de latten en wekelijks geef ik les voor Snowmotion in Snowvalley Peer.”
Liesbeth Helsen
Zaakvoerder Helsen Ladies
Lattenervaring
Ik ben op mijn vierde begonnen met skiën. We stonden elke skivakantie op de latten. Mijn mama was een heel fanatieke skiër en ik heb die microbe doorgekregen. Toen ik nog op de schoolbanken zat, ben ik les beginnen geven en kon ik elke schoolvakantie gratis mee op skivakantie. We hebben onze jongens op hun vierde ook leren skiën en nemen hen zoveel mogelijk mee. Dit jaar ga ik drie keer maar normaal is dat twee keer per jaar. Een short-ski met de volwassenen en dan een keer met de hele familie inclusief kids.
Type skiër
Ik doe graag veel verschillende sporten maar ik ben niet iemand die absoluut tot het uiterste moet gaan. Ik ga nu wel voor het eerst aan een technische skistage meedoen in Hintertux. Ik heb niet de ambitie om monitor te worden, maar je kan altijd bijleren.
Favoriete skigebied
Ik ga graag naar Solden, een heel mooi gebied. Ischl ook wel, maar eigenlijk is dat wat overroepen. De après-ski is er goed tot té goed (lacht). Vorig jaar zijn we 2 keer naar Livigno geweest en daar gaan we nog terug. Het is er relatief klein, maar heel mooi. Het voordeel is dat de kinderen er na enkele dagen al hun weg kennen. Qua sfeer gaat Oostenrijk boven alles. De combinatie van ski en après-ski, de gezelligheid, leuke hotels en vriendelijke mensen.
Uitrusting
Van alle onderdelen vind ik een goede helm, goede handschoenen en kwalitatieve skilaarzen wellicht wel het allerbelangrijkste.
Onmisbaar item
Ik ski de laatste jaren altijd in een skijas van Moncler en daar zou ik echt niet zonder willen. De jassen zijn mooi getailleerd, heerlijk warm en zien er stijlvol uit, maar ze zijn tegelijk ook echt voorzien van alle comfort voor de geoefende skiërs. We hebben ze ook in onze winkel.
Mooiste ski-ervaring
Dat was de laatste dag van een skivakantie die we met Jan Larosse gedaan hebben. We zijn toen ’s morgens vroeg op de Sella Ronda vertrokken met een achttal mensen. We kwamen op een lichtglooiende locatie met een vers laagje onaangeroerde sneeuw terwijl de zon opkwam. Dat was één van de mooiste afdalingen die we ooit gedaan hebben.
Martin Lamers
Zaakvoerder WL-construct
Lattenervaring
Toen ik 30 was, ben ik meegegaan met een short-ski van de jongerenkamer van Confederatie Bouw Limburg. Ik ben hetzelfde jaar al terug gegaan en had de smaak direct te pakken. Rond mijn 50e ben ik meer gaan trainen en een drietal jaar geleden heb ik ook een diploma behaald om les te geven. Hoeveel ik nu ski? (lacht) Zoveel het werk het toelaat. Vroeger ging ik 3 keer per jaar maar nu is dat toch al 5 à 6 keer per jaar.
Type skiër
Als sportieve skiër hou ik wel van snelheid en het betere bochtenwerk. Ik durf al eens een slalom te doen. Het is fijn als je de grotere bochten op een brede piste kan skiën en tot op de rand van de piste kan gaan. Dat geeft best wel een kick.
Favoriete skigebied
Zermatt Matterhorn. Het is een heel mooi skigebied dat hoog genoeg ligt om altijd sneeuwzeker te zijn. In Frankrijk is ook Les Trois Vallées en in Italië Val Gardena een heel mooi en uitgestrekt skigebied. De gemoedelijkheid van Oostenrijk en Italië heeft een grote aantrekkingskracht.
Uitrusting
Je kiest je uitrusting in functie van wat je kan en wil doen. Een skischoen is heel persoonlijk en heb je toch altijd best voor jezelf. Ik ga zelden of nooit buiten de piste en voor op de piste gebruik ik een sportieve en stijve slalom-ski.
Onmisbaar item
Naast schoenen en helm vind ik een goede zonnebril erg belangrijk. En als het slecht weer is een goede skibril. Daar heb je tegenwoordig heel wat mogelijkheden in, maar kwaliteit loont zich.
Mooiste ski-ervaring
Er gebeurt elke vakantie wel iets plezants. En het après-ski gebeuren hoort daar zeker ook bij. We zijn een keer na het skiën gaan ‘eisstockschiessen’, met zo’n kegel met handvat op het ijs. Sommigen stonden in bloot bovenlijf omdat ze het zo warm hadden, maar ’s anderendaags waren ze niet meer op de piste te zien (lacht).
André Spaas
Architect en gepensioneerd zaakvoerder van André Spaas Architectuur +
Lattenervaring
Ik ben gestart met skiën op mijn 18e en dat is een passie voor het leven geworden. Ik heb zelfs reizen georganiseerd en heb mee aan de basis gestaan van de skipiste op kunstgras in Kattevennen Genk. Dat was indertijd de enige skimogelijkheid in de wijde omtrek. Nu ga ik 5 à 6 keer per jaar skiën. Vanaf november eigenlijk elke maand een week. De kinderen zijn ook alle drie skiërs of snowboarders.
Type skiër
Ik ben een sportieve skiër en volg nog regelmatig technische stages om bij te leren, ook al zijn dat maar kleine dingen. Af en toe geef ik zelf les, maar ik krijg ook les van mijn eigen zoon. Zo ver is het al gekomen (lacht).
Favoriete skigebied
Dat moet zeker iets zijn in Oostenrijk of Noord-Italië zijn. Die gemoedelijke sfeer spreekt mij aan. Als ik moet kiezen toch Val Gardena in het Italiaanse deel van Zuid-Tirol met de Sella Ronda. Omwille van de grootte en de verschillende moeilijkheidsgraden. Je kan er een urenlange tocht maken langs de Arabba en van het ene dorp naar het andere skiën.
Uitrusting
Je moet je ski’s kiezen in functie van wat je wil doen. Een gewone toeristische skiër geraakt al heel ver met een allround-ski. Je moet kijken naar het niveau en de kennis en kunde van de gebruiker. Als je maar één keer per jaar gaat skiën huur je nog het best je materiaal. Dan heb je altijd het nieuwste en wordt het goed onderhouden.
Onmisbaar item
In eerste instantie zijn dat perfect passende schoenen en natuurlijk een goede helm. Ik vind het onverantwoord dat er nog mensen zijn die zonder helm de piste op gaan. Ik heb er één met vizier die ik over mijn zonnebril kan trekken. Schoenen zijn heel persoonlijk. Het is je comfort tijdens het skiën. Ik zou ook niet graag schoenen aandoen die iemand anders al aangehad heeft.
Mooiste ski-ervaring
We zijn ooit ’s avonds omhoog gegaan, in een skihut blijven eten en dan met een man of 25 met slechts twee lampjes naar beneden geskied. Het was gelukkig volle maan, maar dat was echt een prachtige ervaring.
Skilaarzen
Bootfitting is tegenwoordig ‘top of the bill’. De binnenschoen wordt meer en meer op maat van de klant gegoten en aangepast aan zijn fysionomie. Daardoor heeft men minder last van allerlei kleine kwaaltjes tijdens het skiën.
Skipak
Skipakken zijn er in alle maten en gewichten. Tegenwoordig evolueert men naar een meerlagensysteem waarbij er een winddichte, waterdichte en ademende buitenlaag is met daaronder meerdere warmtelagen. Dat is altijd beter dan een zwaar gewatteerde jas. Het skipak uit één deel uit de jaren ’80 komt binnen dit en een paar jaar trouwens weer helemaal terug in. De buitenpiste-skiërs dragen ook steeds vaker een rugzak met ABS-systeem (lawine airbag systeem).
Helm
Een helm is sowieso een verplicht onderdeel geworden. Een goede helm is warm, heeft voldoende ventilatie, wiebelt niet en zit lekker comfortabel en vast. Ze zijn tegenwoordig zelfs met bluetoothconnectie te krijgen. Een helm moet je toelaten om je skibril comfortabel te dragen. Tegenwoordig hebben veel helmen een vizier dat een skibril overbodig maakt.
Ski's
De recreative skiërs gebruiken tegenwoordig sportieve carve-ski’s. Ze worden iets korter genomen dan de lengte van de skiër en hebben veelal een kleinere radius zodat ze makkelijk draaien. Freestyle-skiërs gebruiken een twintip: voor en achter gebogen en heel soepel. De mensen die diepsneeuw en buitenpiste opzoeken hebben lange ski’s met een redelijke radius omdat ze meer draagvlak nodig hebben op niet- aangedamde ondergrond.En dan zijn er ook nog de all-mountain ski’s: zeer allround inzetbaar en toch sportief.
Handschoenen
Kies voor correcte handschoenen met voldoende grip die ook tussen de vingers voldoende gelaagd zijn om de vingers warm te houden. Als je bereid bent te betalen voor kwaliteit, dan krijg je die ook. Er is ook een evolutie bezig naar voorverwarmde handschoenen (en sokken).