Groendaken: meer voordelen dan je denkt
Gert Janssen Mathieu Gijbels NV

Groendaken: meer voordelen dan je denkt

Praktijck - Mathieu Gijbels

Groendaken zijn relatief nieuw en opkomend in de bedrijfswereld. Ze ogen niet alleen mooi maar zijn ook ecologisch en brengen verschillende technische voordelen met zich mee. Gert Janssen van Mathieu Gijbels Bedrijfs- en kantoorbouw, zet de verschillende aspecten op een rijtje.

Waarom een groendak?

Groendaken hebben een thermisch bufferend vermogen. Ze houden warmte of koude vast en geven dit geleidelijk aan vrij. Zo moet de thermische isolatie van een gebouw zelf minder hard werken.

Ze hebben een akoestisch dempend vermogen. Zo hoor je bijvoorbeeld de regen niet op je stalen dak slaan en ook geluiden van treinen en vliegtuigen worden gedempt. Je groendak houdt natuurlijk niet al het geluid buiten, langs de muren, ramen en deuren komt er immers ook geluid naar binnen.

Het dak houdt water vast zodat het niet of minder in de riolering terecht komt. Zo zijn groendaken bijvoorbeeld een hele goede oplossing in een gebied dat overstromingsgevoelig is.

Groendaken werken ook luchtzuiverend, ze beschermen het klimaat en bevorderen de biodiverstiteit.

Twee soorten groendaken

Extensieve groendaken zijn licht, vooral bedekt met passieve planten zoals mos en vetplantjes, zijn minder zichtbaar en vormen meestal een kleurenpalet van groen en rood. Een extensief groendak kan tussen 40kg en 100kg per m2 wegen. Dat is relatief licht. De basis is een substraat dat de plantjes doet groeien. Je hebt er ook weinig onderhoud aan.

Intensieve groendaken zijn een stuk zwaarder, je dak moet 300 kg tot 400 kg per m2 kunnen dragen. Hier wordt meer esthetische beplanting gebruik zoals bomen, grote planten en grassen. Je ziet ze vaker op zichtbare plaatsen en er is ook heel wat meer onderhoud voor nodig.

Intensieve groendaken geven meestal meer een “tuingevoel” dan extensieve groendaken. Daartegenover staat dat ze zwaarder en duurder zijn: zowel in rechtstreekse kost, in secundaire kost (zwaardere draagstructuur), als in onderhoudskost. Technisch zorgen ze min of meer voor hetzelfde resultaat, al is het waterbufferend vermogen van intensieve groendaken groter.

Voorwaarden
  • Je dak moet voldoende draagkracht hebben. Laat dit daarom altijd nakijken door een specialist.
  • Rekening houdend met de brandveiligheid is het verplicht om tussen grote vlakken groendak grind aan te leggen, net als aan de rand van het dak, om er voor te zorgen dat een eventuele brand niet overslaat naar andere delen van het dak.
  • Je groendak heeft de juiste technische samenstelling nodig zoals een wortelwerende dakdichting, en het substraat waarop de beplanting groeit. Er moeten ook drainnagematten worden aangelegd.
  • Groendaken zijn een oplossing bij waterbuffering maar niet de goedkoopste. Er zijn goedkopere oplossingen zoals bijvoorbeeld een wadi of ondergrondse put. Deze zijn echter niet interessant op plaatsen waar het grondwater heel hoog staat, want dan lopen ze meteen vol. In die gevallen is een groendak een economische oplossing.

Deze expertise werd aangeboden door  Mathieu Gijbels

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels