Hoe laat je je <br>personeelskosten dalen?
Mireille Vandevorst Solut

Hoe laat je je
personeelskosten dalen?

Vraag en Antwoord - Solut

Een zieke medewerker bezorgt elke zaakvoerder kopzorgen omwille van de organisatorische moeilijkheden en de extra personeelskosten. Kan jij zorgen voor een laag ziekteverzuim en een hoog werknemers­engagement? Het antwoord hierop is een volmondig JA!  

Het doel van klasseren is niet zozeer het opbergen, maar het terugvinden van iets wat opgeborgen werd. Het is dus zaak om een goed opbergsysteem te hebben zodat het je lukt om snel terug te vinden wat je nodig hebt.

Als zaakvoerder dien je altijd een positieve en begripvolle houding aan te nemen en stap je nooit in de doktersrol om de ernst van de ziekte te ‘veroordelen’. Je vraagt ook nooit naar de reden (privacywetgeving). Makkelijk gezegd, want het is een feit dat niet elke ziekte tot afwezigheid moet leiden. Iedereen heeft wel eens iets, dus waarom blijven sommigen thuis en komen anderen wel werken? Je hebt dus alle voordeel bij een goede werknemers­relatie, zodat de verzuimdrempel verhoogt, de terugkeer­drempel verlaagt en de ziektekost hierdoor daalt. De gouden regel is open communicatie.

  1. Zorg ervoor dat jouw werknemers jou telefonisch op de hoogte stellen van hun afwezigheid door ziekte. Dat doet hun nadenken over de echte ernst van de ziekte, waardoor ze dan misschien toch het werk aanvatten, want …
  2. Wist je dat er zoiets als ‘topziektedagen’ bestaan? Denk maar aan de eerste maandag na een vakantie, de eerste werkdag van de week en de maand, de werkdag voor en na een collectieve sluiting en 1 september. En wist je dat in 30% van de gevallen het doktersattest wordt opgesteld tot het einde van de week?
  3. Vraag ook dat de zieke werknemer je na het doktersbezoek terug telefonisch op de hoogte stelt, zodat jij actie kan nemen voor het opvangen van het werk.
  4. Spreek de werknemer op zijn eerste werkdag spontaan aan: “Fijn dat je terug bent.” Zo heeft hij het gevoel dat hij gemist is, dat je blij bent dat hij terug is en ziet hij dat zijn collega’s zijn werk er niet meer extra moeten bijnemen.
  5. Voer een verzuimgesprek met elke werknemer die meermaals afwezig is (3 keer in 1 jaar), met als doelstelling het zoeken naar een gezamelijke oplossing om de ziektes te stoppen of te verminderen.
  6. Wist je dat afwezigheidsoorzaken niet enkel medisch, maar ook werkgerelateerd of een persoonlijke belasting kunnen zijn? Bijvoorbeeld een slechte relatie met collega’s/baas/gezin, te koude airco, slecht licht/meubilair/werkuren, jobinhoud beu, … Als je de oorzaak kent, is een oplossing dichtbij en blijf je niet zitten met hoge personeelskosten naar aanleiding van afwezigheden en de dure vervangingen.

De sleutel om de afstand tussen u en uw werknemers zo klein mogelijk te houden is communicatie. Vergeet hen niet, zodat ook zij aan jou blijven denken. Wil jij je personeelskosten laten dalen? Contacteer ons en wij bezorgen je met veel werkpassie het nodige advies.

Beantwoord door Solut

 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels