Isolatieschaarste houdt aan
Maarten Bostijns Isola

Isolatieschaarste houdt aan

Praktijck

De bouwsector kreunt al een tijdje onder de schaarste van isolatiematerialen. De reden? Er zijn wereldwijd maar een handvol spelers die de grondstof isocyanaat aanmaken. Afgelopen jaar zijn er in twee bedrijven ongevallen gebeurd. Zo was er een explosie én een ernstige brand bij BASF in Ludwigshafen in Duitsland. Niet veel later volgde een chemisch incident bij Wanhua in China. Neem daar nog bij dat de nieuwe productievestiging van Dow Chemicals in Saoedi-Arabië grote vertragingen heeft opgelopen. De wereldwijde productie van isolatiegrondstoffen is daardoor op korte tijd ongeveer gehalveerd. Tegelijkertijd blijft de vraag naar isolatie­materialen voortdurend toenemen door de strenge normen.

Panelen én gespoten PUR

De schaarste heeft het grootste gevolg voor de aanmaak van polyurethaan. Daardoor zijn de gespoten PU-isolatie en harde isolatiepanelen erg moeilijk verkrijgbaar. Er zijn heel wat sectoren waar poly­urethaan gebruikt wordt, maar de bouwsector is toch wel het voornaamst. PU-platen isoleren thermisch ontzettend goed en zijn daardoor ook het meest gebruikt.

Prijsstijgingen tot 40%

Door het tekort aan grondstoffen is er een wereldwijde schaarste ontstaan. Dat heeft uiteraard nefaste gevolgen. Er is ontzettend veel vraag, maar niet voldoende aanbod. Dat betekent dat de levertijd bij sommige groothandelaars vaak met een maand uitgesteld wordt. Daarnaast stijgt de prijs fors. Er zijn prijsstijgingen tot maar liefst 40%. Isola heeft als grote speler gelukkig goede afspraken kunnen maken met drie verschillende verdelers. Voorlopig is er dus geen probleem voor de aanvoer.

Nog tot 2018

Het is een beetje koffiedik kijken hoelang de schaarste nog zal aanhouden. Isola verwacht dat de problemen stelselmatig opgelost raken, maar dat de schaarste nog het ­volledige jaar zal blijven duren.

Alternatieven?

PU is uiteraard niet het enige isolatiemateriaal. Er bestaan heel wat alternatieven. Zoals eerder al aangehaald is PU wél het isolatiemateriaal met de beste thermische eigenschappen.Alternatieven - rotswol of polystyreen bijvoorbeeld - scoren minder goed op thermisch vlak. Voor projectontwikkelaars, onderaannemers en bouwheren is het daarom belangrijk om de juiste keuze te maken: de EPB-eisen van de bouw volledig aanpassen met alternatieve isolatiematerialen, de meerprijs doorrekenen óf de oplevering uitstellen.

Extra tips?

- Het is voor onderaannemers en projectontwikkelaars echt van belang om een realistische prijszetting te kunnen maken. Heel wat aannemers hanteren nu zelfs dagprijzen.

- Je zou ook gebruik kunnen maken van Thermogran. Dat is een isolatieproduct op basis van gerecycleerd polyurethaan met een uitstekende thermische én akoestische isolatiewaarde. Het is een granulaat en daardoor droog te gebruiken. 

Deze expertise werd aangeboden door Isola

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels