Stayen: multifunctionaliteit  als rode draad
Marieke Höfte &
Stan Niesen
Stayen

Stayen: multifunctionaliteit als rode draad

Regio - Sint-Truiden

De afgelopen 10 jaar bouwde de NV Stayen van Roland Duchâtelet en diens partner Marieke Höfte rond het voetbalplein van STVV een multifunctioneel stadion, een commerciële site en een woonproject dat als geheel zijn gelijke in België (en daarbuiten) niet kent. Het project blijkt een schot in de roos. De buurt rond de Tiensesteenweg profileert zich als een nieuw stadsdeel en poort tot Haspengouw.

De site van Stayen combineert de functies van een moderne voetbaltempel, een hotel, horeca­gelegenheid, meetings & events, shopping, kantoren en feestaccommodatie. Nooit eerder werd een voetbalstadion zo multifunctioneel bekeken.

“Het project van Stayen is eigenlijk al gestart voor Roland de eerste keer voorzitter van STVV werd, met de bouw van de Oost-­Tribune”, legt Marieke Höfte uit. “Toen was er al het idee om er ruimte te creëren voor winkels zoals Toychamp en Tom & Co. Met de bouw van de Noord-Tribune hebben we de visie van een multifunctioneel stadion verder ontwikkeld.

Marieke_Hofte

Je gebruikt een voetbal­stadion normaal maar 2 keer per maand en voor de rest staat het leeg. Dat vonden we niet meer van deze tijd.We hadden het idee dat als er feestzalen en eventruimtes voorzien werden, het ook handig zou zijn om er te kunnen blijven slapen. In 2009 hebben we de Noord-Tribune opgeleverd met daarin een hotel met 56 kamers waarvan de helft met zicht op het veld. Dat was meteen een unicum in de geschiedenis van het voetbal. In een tussenfase werd het natuurgras vervangen door kunstgras waardoor er een ruime parking onder het stadion kon. En in 2014 werd vervolgens de West-­Tribune opgeleverd.”

Commercieel directeur Stan Niesen: “Het multifunctionele idee is hier tot in het extreme doorgetrokken met skyboxen die zowel als hotelkamer, als loge en als vergaderruimte kunnen dienen. De grote feestzaal Revue kan verdeeld worden in compartimenten en tot 2.000 mensen verwerken. In het concept is alles voorzien, van togen tot een volledig uitgeruste industriële keuken van 500 m2 en een autolift om alle materialen eenvoudig op zijn plaats te krijgen. Er kan namelijk een wagen in onze feestzaal."

Een stadion dat 2 keer per maand gebruikt wordt is niet van deze tijd.

 

Tribune-West herbergt op de eerste verdieping de STVV-ruimtes met kleedkamers en faciliteiten voor de ploeg, persruimte en een fitness- en wellnesscenter dat zowel door de club als door private uitbater Q-Life gebruikt wordt. Ook hotelgasten zijn er welkom. Feestzaal Revue kan opgedeeld worden in 4 delen van 400 tot 600 m2
waar telkens 500 mensen terecht kunnen. We bieden 3 cateraars aan, waaruit de mensen kunnen kiezen. Daarnaast is er een eigen interne catering tot 150 personen. Multifunctionaliteit is de rode draad doorheen de site. En we hebben een jong en dynamisch team dat daarmee omkan.”

Meer dan 1.000 werknemers

Er is ook flink wat kantoorruimte in de West-Tribune?

Höfte: “De skyboxen op de vijfde verdieping hebben 3 functies. Loge (skybox) bij voetbalwedstrijden, hotelkamer en meetingroom. In totaliteit komen we zo aan 77 kamers. Ook hier is de multifunctionele gedachte doorgetrokken. De skyboxen beschikken allemaal over een badkamer en toilet. Het toilet is geopend tijdens de voetbalwedstrijden. De badkamer is open wanneer de ruimtes gebruikt worden als hotelkamer. Op de 6de verdieping hebben we een volledige officeruimte met kantoren die allen zijn ingevuld. Werken met zicht op het veld noemt dat dan. Deze ruimtes kunnen, mits een meerprijs, ook gebruikt worden als ontvangstruimte bij voetbal. We zijn het enige stadion in Belgie dat daarin zo ver gaat.”

Niesen: “Ook de vierde verdieping is een volledige kantooromgeving waar Callexcell gevestigd is. Dat callcenter is onze grootste werkgever op de site met 560 werknemers. Het is de laatste twee jaar ontzettend hard gegroeid. Er is in onze gebouwen trouwens ook een callcenter van Telenet gevestigd. Als je alles meetelt, werken er meer dan 1.000 mensen op de site.”

Een laatste fase volgt nu met de verbouwing van de Zuid-Tribune?

Höfte: “Daar komen drie niveaus met kantoorruimte en een kinderopvang. Ook dat wordt weer een nieuw concept. De werkgever investeert mee in kinderopvang wat fiscaal interessant is en waarbij je in vergelijking met de gesubsidieerde kinderopvang meer flexibel kan zijn. We hebben een ondernemer in de zorg die dat verhaal op zich zal nemen. We beginnen met 40 tot 50 kinderen. De eerst aanvragen zijn ingediend maar het zal nog enige tijd duren omdat het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) aangepast moeten worden. We zijn nu trouwens ook begonnen met de werken aan de vierkantshoeve ‘Hof van Stayen’ tegenover het stadion. Daar komen 22 kamers en een feestzaaltje voor 120 man. Het is bedoeld als groepsaccommodatie en kan zowel dienen voor particuliere feesten als voor teambuildingactiviteiten van bedrijven, seminaries, … Het is de bedoeling om het als geheel te verhuren.”

Voetbalveld te huur

Vinden bedrijven hun weg naar jullie accommodatie?

Niesen: “Heel wat bedrijven uit de streek organiseren hier intussen hun meetings, seminaries, congressen en incentives. De partners van STVV kunnen partners van Stayen worden en omgekeerd. Dat is een leuke kruisbestuiving. De voetbalclub is een duidelijke trekker. Zo zijn er bedrijven en organisaties die een driedaags congres organiseren en dat dan koppelen aan een wedstrijd.

Stan_Niesen

En daarnaast richten we ons op particulieren en verenigingen. We hebben bijvoorbeeld 200 verhuringen per jaar van het veld om een wedstrijd te spelen. Dat is mogelijk omdat we kunstgras hebben. Het werkt met slots van 2u met de optie van een bak bier in de kleedkamer of niet. Iedereen wil wel eens voetballen op het veld van STVV of vergaderen of werken met zicht op het veld. Er zijn heel wat leuke dingen mogelijk. We doen trouwens ook wekelijks rondleidingen met een gids.”

Welk type overnachtingen zijn er vooral in het hotel?

Niesen: “Dat is voor 70% zakelijk en voor 30% toeristisch. Zeker in de periode van april tot juni en in de herfst komen veel toeristen naar Haspengouw. Maar we merken ook dat als er in Antwerpen of Brussel een groot concert is, de mensen tot Sint-Truiden afzakken om een hotel te boeken. We kijken ook naar de Nederlandse markt om onder meer met het MECC samenwerkingen op te zetten.”

Höfte: “In de hele regio van Maastricht bestaat er geen zaal waar men met 1.000 mensen tegelijk een zittend diner kan hebben. Het is voor ons een geweldige troef om uit te spelen. Ook de Duitse markt is voor ons interessant. Aken is niet ver van hier en er is duidelijk vraag.

En verder zijn we bezig om het Haspengouwverhaal over de taalgrens tot leven te wekken. Bij STVV hebben we met Benoit Robert een Waalse ondervoorzitter met een uitgebreid netwerk. STVV heeft van oudsher een deel Franstalig publiek, net zoals Standard veel Vlamingen aantrekt. Die banden trachten we terug te versterken. We werken trouwens ook samen met Namen voor onze jeugdwerking.”

1.000 jeugdspelers

U bent de eerste vrouwelijke voorzitter in de eerste klasse van het Belgisch voetbal. Hoe ervaart u dat?

Höfte: “Het is leuk om te doen. Ik hou me niet met het sportieve bezig. Dat is voor Philippe Bormans en Roland, samen met de trainer en de technische staf. De rest van het reilen en zeilen van de club belangt mij wel aan, zoals de marketing, de abonnementen, de gesprekken met de supporters en de jeugdwerking. We hebben nu 600 jeugdspelers. Met die van Namen erbij komen we aan een 1000-tal spelers. En dat gaat wellicht nog groeien. We willen vanaf 2018 alles aanbieden van regionaal, provinciaal tot interprovin­ciaal en nationaal voetbal.”

Stayen

Niesen: “Het sterke van het verhaal is dat we een heel leuk foot én food-verhaal kunnen brengen waarin beiden elkaar versterken. Het is ook uniek dat zowel Marieke als ikzelf ons niet bezig houden met het sportieve. We kunnen onze partners een heel exclusief verhaal brengen.

Onze partnerships bereiken bijvoorbeeld ook een groot aantal ouders, grootouders en familie van onze 1.000 jeugdspelers. Een jeugdspelertje van 6 jaar dat voor de eerste keer juicht voor een club blijft trouwens supporter voor zijn leven. Dat is hét moment om aan klantenbinding te doen. Daarom werken we ook nauw samen met de scholen. We proberen steeds nieuwe dingen op te zetten en nieuwe doelgroepen aan te spreken zoals de ladies night waar 1.000 deelnemers op afkomen.”

In het begin was er wantrouwen van de middenstand in het centrum?

Höfte: “We hebben heel vlug een gentlemen’s agreement afgesloten om geen kleinhandel uit het centrum naar hier te halen, maar wel de zogenaamde baanwinkels die in het centrum toch geen plek vinden en zo is het ook uitgerold.”

Niesen: “We proberen ook versterkend te zijn voor elkaar. Tijdens de twee drukste winkelweekends leggen we bijvoorbeeld shuttlediensten in vanaf onze parkings tot het centrum. We werken goed samen met de stad en dat verloopt heel vlot. De straat voor het stadion zal nu nog heraangelegd worden samen met de rotonde. Er komen mooie bomen en een bypass zodat verkeer voor Tienen rechtstreeks naar de N3 wordt afgeleid.”

Als je alles optelt werken er meer dan 1.000 mensen op de site.

Höfte: “Eigenlijk is het hier een klein dorp. Er zijn trouwens ook twee woonblokken met in totaal 72 appartementen. Dat zijn bijna allemaal eigenaars die hier heel graag wonen. In het blok met de grotere appartementen wonen vooral oudere mensen die hun huis verkocht hebben. We wonen er zelf ook. In het andere blok wonen vooral jonge starters. We hebben een leuke buurtwerking met een buurtoverlegcomité dat goed aan elkaar hangt.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels