Bij STERCK. geloven we rotsvast in ondernemers. Mensen die hun nek durven uitsteken, innoveren, grenzen opzoeken en verleggen. Die met branie en kunde grootse ideeën werkelijkheid laten worden. Daar zitten natuurlijk heel wat stercke vrouwen tussen die hun – euh – mannetje goed kunnen staan. En dat verdient ons respect. En deze pagina.
Sofie Anthony stapte vijf jaar geleden in de familiezaak Anthony Cranes. Oorspronkelijk zou ze slechts een jaartje meewerken, maar intussen heeft ze haar draai gevonden en zegde ze haar job als ergotherapeute vaarwel om volop voor het familiebedrijf te gaan.
Mijn twee broers hadden de zaak en ik zou slechts één jaartje helpen, maar dat is anders uitgedraaid. Intussen sta ik samen met mijn jongste broer aan de leiding en heeft mijn andere broer het bedrijf verlaten. Wij werken complementair: hij houdt zich bezig met de technische kant, het onderhoud van de kranen en de werfbezoeken, ik doe de planning, het personeelsbeheer en de administratie."
Visie en aanpak?
"Ons bedrijf is een echt familiebedrijf en onze medewerkers maken deel uit van die familie. Hoewel onze machinisten elkaar weinig zien en zeer individueel werken, horen ze toch bij elkaar. We communiceren via whatsapp-groepen en dat verloopt heel direct en persoonlijk. Iedereen bij ons hoort bij de kliek en kan bij mij zijn persoonlijk verhaal kwijt. Ze voelen zich gewaardeerd en dat komt het werk en de sfeer zeker ten goede. De sterkte van het vrouw-zijn is zeker dat ik veel rekening houd met iedereen. Het bedrijf is sinds mijn aantreden gegroeid en ik heb de huidige sfeer mee gecreeërd."
Combinatie gezinsleven?
"Ik was zwanger van mijn vierde kind toen ik deze uitdaging aanging, het was dus absoluut een ingrijpende beslissing. Mijn man heeft zijn bijberoep stopgezet en er is een verschuiving gekomen in de taken binnen ons gezin, want voordien werkte ik deeltijds. Ik zorg voor de logistiek, plan de afspraken voor de kinderen en zorg dat ze opgevolgd zijn. Ik neem ook de ochtend voor mijn rekening, mijn man is 's avonds vaak als enige aanwezig. Dat is niet evident en ik voel dat ik die gemiste momenten moet compenseren. In de vakanties ben ik dan ook 100 procent aanwezig: heel bewust samen vakantie nemen is voor mijn man en kinderen echt zeer belangrijk. Mijn gezin steunt me volop, mijn man is trots op mij en gunt me mijn succes."
Medewerkers maken deel uit van de familie
Vrouw zijn?
"Vrouwen moeten zich niet schuldig voelen omdat ze ambitieus zijn en een schuldgevoel tegenover je gezin is ook niet nodig. Zorg er wel voor dat de momenten samen wél waardevol zijn. Je mag ook zeker je vrouwelijkheid uitspelen, want dat heeft soms zijn voordelen. Mannen luisteren beter naar een vrouw dan naar een man, waarom denk je dat alle gps-toestellen een vrouwenstem hebben (lacht)? Ik voel dingen soms beter aan dan een man en voer zowel met klanten als personeel vaak persoonlijke gesprekken."
Trots?
"Iedereen in het bedrijf werkt graag voor Anthony Cranes. We krijgen mooie complimenten van klanten, dat is natuurlijk ook zeer leuk. Ik ben heel trots als ik langs een werf rij en onze kraan zie staan, en ook later weet ik dat dat bepaalde gebouw er staat dankzij de inzet van onze kranen. We werken ook mee aan verschillende projecten, zoals Tomorrowland of de reuzen van Antwerpen. Dat onze kranen voor zo'n dingen worden ingezet, maakt ons allemaal zeer trots. Het doorbreekt onze aanwezigheid in de bouw en toont dat we zoveel meer mogelijkheden hebben. Mijn kinderen zijn nog te jong om het al over opvolging te hebben, de komende jaren blijf ik nog trouw op post."