Welkom in de wereld waarin de oorsprong van uw vermogen bewezen moet worden. Zelfs wie de actualiteit maar vanop de zijlijn volgt, kan er niet om heen. De (anti)witwaswetgeving krijgt veel aandacht. En ik durf er heel wat op te verwedden. U heeft wellicht al eens gedacht: “Die witwaswetgeving, dat is een ver-van-mijn-bedshow.” Wel, wat als dat nu eens niet zo is? De wetgeving heeft immers in essentie impact op iedereen. En die essentie moet maar eens onomwonden genoemd en benoemd worden.
In het verleden volstond het loutere bezit van een vermogen als legitimatie. Of met andere woorden: als u geld had, vroeg niemand waarvan u het had. Laat staan dat de vraag volgde of u daarvoor wel belastingen had betaald. Binnen vijf jaar gaan we daarover collectief zeggen dat “dat nog eens tijden waren". De realiteit is dat de wijze waarop het bestel vandaag over vermogen en financiën denkt, drastisch gewijzigd is. Vandaag gaat die eenvoudige stelregel van “louter bezit is al voldoende” allang niet meer op. Al is dat besef nog niet goed doorgedrongen.
Metafoor van de oldtimer
De metafoor van de oldtimer kan u helpen voor een goed begrip. Neem twee identieke oldtimers, met dezelfde motor, kleurencombinatie, opties en gebruikssporen. Wat verschilt, is de historische documentatie: het bezit van een aankoopbewijs, het onderhoudsboekje en de facturen van de herstellingen. De waarde van de niet-gedocumenteerde oldtimer is beduidend minder dan die van de gedocumenteerde. De gedocumenteerde wagen kan moeiteloos door het verkeer laveren. Hetzelfde geldt voor uw vermogen en financiën. Hoe meer het historisch gedocumenteerd is, des te makkelijker u er zich in de toekomst mee door het rechtsverkeer kunt laveren.
Oorsprong aantonen
U zal vandaag of in de toekomst dus zeker worden aangesproken om de oorsprong van uw vermogen aan te tonen. Telkens als er vermogen bovenkomt, wordt gerealiseerd en omgezet in giraal geld, wordt voortaan de vraag gesteld hoe dat vermogen verworven en opgebouwd is. De legitimatie kan enkel nog als er transparant en gedocumenteerd mee wordt omgegaan. En laten we nu net uit een periode komen dat het als veilig aanzien werd om vermogen niet blijvend te documenteren en op geen enkele wijze transparantie te creëren. Bovendien zal de vraag hoe langer, hoe meer uit vreemde hoek komen. Als u denkt dat het de fiscus is die de vraag zal stellen, dan is dat maar gedeeltelijk waar. Meer waarschijnlijk zal u aangesproken worden door uw bankier, uw vermogensbeheerder of uw notaris. We leven inderdaad in een wereld waarin de overheid heel wat “hulpcontroleurs” heeft aangesteld. Of die hulpcontroleurs dat nu leuk vinden of niet, het is gewoonweg zo.Bottom line. Het volstaat niet een vermogen te hebben, wel om het te kunnen verantwoorden. That is an inconvenient truth. Onthoud het: uw vermogen is een oldtimer. Dat is de essentie van de witwaswetgeving. En die heeft dus een impact op werkelijk iedereen. Hou uw documentatie bij en op orde. Het zal geen verspilde moeite blijken.